Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
Nie dziwię Ci się. Chociaż fakt: ten post z Twojej strony, to już możnaby zaliczyć do małej wojenki systemowej.
Osobiście nie rozumiem również tych tekstów o D40. OKO: pojawiła się jakiś dowcipny tekst na jakimś plenerze, mógłby żyć własnym życiem przez jakiś czas... Ale to, co się z tym stało, świadczy jedynie o zakorzenionych kompleksach i braku umiaru / dobrego smaku. Ileż można powtarzać w kółko to samo? I w dodatku takim prostackim zachowaniem "radzić" osobom, które zawitały tu, by się czegoś dowiedzieć, poszukać porady.
Czasami, patrząc na poziom niektórych wypowiedzi, zwyczajnie nie chce mi się już tu przebywać.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Michu napisał/a:
Czasami, patrząc na poziom niektórych wypowiedzi, zwyczajnie nie chce mi się już tu przebywać.
A już myślałem, że tylko ja tak mam.

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
alkos napisał/a:
armar napisał/a:
No to po co komuś polecać takiego inwalidę?

Bo moze kupic sobie na przyklad:

12-24mm f/4G ED-IF AF-S DX Zoom-Nikkor Cena brutto: 3 539 PLN
17-55mm f/2.8G ED-IF AF-S DX Zoom-Nikkor Cena brutto: 4 475 PLN
18-55mm f/3.5-5.6G AF-S VR DX Zoom-NIKKOR taki kit tylko z VR
18-55mm f/3.5-5.6GII AF-S DX Zoom-Nikkor taki zwykły kit - być może sprzedają gdzieś aparaty bez kita - w tym temacie jestem ignorantem, bo zawsze dla mnie aparat z kitem kosztował mniej niż samo body i dokupienie kita.
18-70mm f3.5-4.5G ED-IF AF-S DX Zoom Nikkor Cena brutto: 1 195 PLN
18-135mm f/3.5-5.6 ED-IF AF-S DX Zoom-Nikkor Cena brutto: 1 149 PLN
18-200mm f/3.5-5.6G AF-S DX VR IF-ED Zoom-Nikkor Cena brutto: 2 199 PLN
55-200mm f/4-5.6 AF-S VR DX Zoom-Nikkor to dłuższy obiektyw z zestawu DualKit
55-200mm f/4-5.6G ED AF-S DX Zoom-Nikkor to jak wyżej, tylko bez VR

28-70mm f/2.8 ED-IF AF-S Zoom-Nikkor Cena brutto: 5 799 PLN
24-70mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR Cena brutto: 5 399 PLN
14-24mm f/2.8G ED AF-S NIKKOR Cena brutto: 5 695 PLN
17-35mm f/2.8D ED-IF AF-S Zoom-Nikkor Cena brutto: 5 799 PLN
24-120mm f/3.5-5.6G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor Cena brutto: 2135 PLN

70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor Cena brutto: 6 199 PLN
70-200mm f/2.8G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor powiedziałbym, że tak samo drogi, jak ten wyżej...

70-300mm f/4.5-5.6G AF-S VR Zoom-Nikkor Cena brutto: 1 659 PLN
200-400mm f/4G ED-IF AF-S VR Zoom-Nikkor Cena brutto: 20 899 PLN

200mm f/2G ED-IF AF-S VR Nikkor Cena brutto: 13 849 PLN
300mm f/4D ED-IF AF-S Nikkor Cena brutto: 4 199 PLN
300mm f/2.8 ED-IF AF-S VR Nikkor Cena brutto: 15 995 PLN
400mm f/2.8G ED VR AF-S NIKKOR Cena brutto: 28 199 PLN
400mm f/2.8D ED-IF AF-S II Nikkor Cena brutto: 28 995 PLN
500mm f/4G ED VR AF-S NIKKOR Cena: wkrótce (! czyli jeszcze sobie nie kupi)
500mm f/4D ED-IF AF-S II Nikkor Cena brutto: 25 649 PLN
600mm f/4G ED VR AF-S NIKKOR Cena: wkrótce (!)
600mm f/4D ED-IF AF-S II Nikkor Cena brutto: 31 949 PLN

105mm f/2.8G AF-S VR Micro-Nikkor Cena brutto: 2 595 PLN

Mam nadzieję, że nie będzie Ci przeszkadzać, że uzupełniłem ceny (orientacyjnie) podanych przez Ciebie obiektywów... :mrgreen:

No i teraz pytanie podstawowe:
dlaczego do obiektywu za 31 tysięcy złotych polecasz Nikona D40X?!

Przychodzi ktoś do sklepu i mówi, że D2X mu się zepsuł, a potrzebuje czegoś co pasuje do 600 mm/f/4, a Ty mu podpowiadasz, że Nikon D40X pasuje...
Przyjmij moje gratulacje za takie poczucie humoru.

Pytałem o stałkę 50 mm (czy jakąś inną)...
Rozumiem, że jak mnie zarzuciłeś taką ilością obiektywów (w tym 4 obiektywy kitowe), to buzia mi się otworzy i zapomnę o fotografowaniu?

alkos napisał/a:
... a ty co sobie mozesz dokupic do pentaxa?

50 mm na pewno sobie dokupię - bez względu na to, jakiego mam Pentax'a będzie to sensowny zakup.

alkos napisał/a:
Cytat
DX [...]zazwyczaj mają tylko gniazdo na "śrubokręt" wbudowany w body.

A to to juz zwykla ignorancja.

A to już zwykły objaw zdenerwowania, bo pisałem, że "DX to obiektywy niepełnoklatkowe. One nie muszą mieć własnego silnika [...]"
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=5791
Akurat nie znalazłem takiego, który nie ma wbudowanego silnika - to Ty pisałeś, że "nieomal wszystkie DX" mają silnik.
Rozumiem, że zadaję trudne pytania, ale staraj się trochę panować nad sobą.

Cytat
Pomyśl sobie, że ktoś może być amatorem fotografii, który po paru dniach od zakupu będzie Ci miał za złe, że coś takiego mu doradziłeś i musi wymienić na pełnowartościowy aparat.

alkos napisał/a:
ZAWSZE polecajac D40/D40X informujemy o ograniczonej kompatybilnosci.

Dodając, że do Nikona D40/D40X to jest świetna konstrukcja do której pasuje 28 obiektywów Nikona (i pewnie kilka niezależnych).
Po co ludziom mówić, że drugie tyle obiektywów nie pasuje do tych modeli - głównie tych przydatniejszych amatorowi.

alkos napisał/a:
Zmeczylo mnie po prostu najeżdżanie na D40.

A mnie dziwi polecanie komukolwiek takiego "aparatu". Jestem nowy na tym forum i zwyczajnie baranieję, gdy komuś kto tu zagląda poleca się takie "coś". Nawet w żartach.

armar, czy Ty nie potrafisz zrozumiećjednej, prostej i podstawowej rzeczy: D40 kupują osoby, które nie wychodzą poza kita (lub dualkita). I to właśnie takie osoby napędzają największą sprzedaż aparatów.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ehhhh
czasem armar, - lepiej jest polecic mniej skomplikowany sprzet co by przyszly tfurca nie zalamal sie mnogoscia opcji.....a juz w szczeg. nie plakal ze nie moze dostac szkla w kazdym kiosku....

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Michu napisał/a:
armar, czy Ty nie potrafisz zrozumieć jednej, prostej i podstawowej rzeczy: D40 kupują osoby, które nie wychodzą poza kita (lub dualkita).

No wiem, że kupują.
Idą do sklepu i patrzą który najlepiej w ręce leży, który ma najwięcej megapixeli i w którym jest największy "zum".
Są tacy ludzie, uwierz mi.

No i teraz pytanie, czy Ty rozumiesz, że jeśli ktoś się zapyta "jaki aparat kupić?", to być może jemu MOŻE zależeć na tym, by się nauczyć robić zdjęcia?
No i wówczas mówisz takiemu człowiekowi "kup sobie 50 mm f/1.8 za 450 zł - będziesz miał fajny obiektyw do portretów". A po chwili orientujesz się, że przecież to D40X i dodajesz "Może lepiej nie kupuj, bo te stałoogniskowe to kiepskie obiektywy", prawda?

Fafniak napisał/a:
ehhhh
czasem armar, - lepiej jest polecic mniej skomplikowany sprzet

Np to: http://www.fotoplus.pl/ap...sonic/DMC-TZ-3/
i do tego książkę o fotografowaniu?
Przy okazji dostaje kamerkę gratis. ;)

Po kolei. Ktoś kupuje aparat. Lustrzankę. I teraz są dwie opcje: albo go to ruszy albo nie. Jeśli nie ruszy - zostaje przy tym aparacie i kicie. I takich osób procentowo jest najwięcej. Ale idźmy dalej. Załóżmy, że go to wzruszy i się zainteresuje fotografią. Będzie chciał się rozwijać. Jeżeli tak, to po jakimś czasie i tak wymieni ten aparat na wyższy model. Bez względu na to, czy będzie to D40, E400, K100 czy 400D. Do tego czasu każdym będzie można spokojnie robić zdjęcia. Rozwój fotograficzny, to nie jest nabywanie kolejnych, nowych obiektywów. To zrozumienie światła, kadru, oddziaływania koloru, wyczucia chwili. A do tego spokojnie wystarczy aparat entrylevel z kitem. Pokuszę się o pójście krok dalej. Rozwój, to nie inwestycja w portretówkę, ale np. w blendę z dedykowanym statywem. Lub dodatkowe źródło światła.
Prosty przykład. Prace tego chłopaka bardzo mi się podobają:
http://www.photosight.ru/...preview=1&cat=0
I nie zauważyłem, by miał jakąś stałkę na wyposażeniu.

[ Dodano: 2007-12-08, 18:01 ]
Michu, - ale ona canona...... :roll:

:-P

Tetenalu - znów się zdrzemnąłeś na enterze?
Sam wiesz, że sprzęt nie ma znacznia. Mógłby przecież mieć nawet jakiegoś cienkiego Contaksa.

Michu napisał/a:
Sam wiesz, że sprzęt nie ma znacznia
- oj... tam.....pewno ze ma.....samopoczucie i autosugestia jest bardzo wazna :mrgreen: :-P

Michu napisał/a:
Tetenalu - znów się zdrzemnąłeś na enterze?
- lekuchno :mrgreen:

flying  Dołączył: 13 Sie 2007
Michu napisał/a:

Prosty przykład. Prace tego chłopaka bardzo mi się podobają:
http://www.photosight.ru/...preview=1&cat=0

Dzięki Michu :-B
tego potrzebowałem ,dla ukojenia,...naprawdę ciekawe,zastanawiam się jak dotarłeś do takiego miejsca.
Autor Ci znany ,czy inny klucz?....pytam bo u mnie z rosyjskim tak sobie,nie za mocno w tym temacie.

[ Dodano: 2007-12-08, 18:40 ]
...a zwróciliscie uwage na opcję prezentacji,też interesujące-podoba mi się .

yacek13  Dołączył: 07 Gru 2007
Trochę odeszliśmy od tematu...
Czyli rozumiem, że przy moich możliwościach finansowych kasetka będzie dobrym rozwiązaniem + jakaś dobra książka o fotografii + jasny obiektyw portretowy (za co?)...
Czytać się nie boję i mnogość opcji mnie nie zniechęca.

edit: Gdzie w Warszawie mogę pooglądać aparaty w spokoju, bo będę w poniedziałek a nie znam takich miejsc...
No i jaki podręcznik fotografii kupić - nie znalazłem w "szukaj", choć próbowałem.

Yacek13, tak jest. Kasetka, dobra książka plus linki do ciekawych autorów, galerii, które są tu często prezentowane (chyba jest nawet taki topic). Jeżeli zaczynasz, to po prostu wzouj się. Na początku to nic złego. Znajdź sobie portret, który wywarł na Tobie wrażenie i spróbuj sam zrobić identyczny / najbardziej zbliżony. Takie wprawki to podstawa nauki (przynajmniej w malarstwie).

[ Dodano: 2007-12-08, 19:42 ]
Cytat
Autor Ci znany ,czy inny klucz?.
Po prostu przeglądam rózne galeriie i jeśli sposoba mi sięautor, to dodaje go do zakładek w Operze. A ze wszystkich otwartych galerii (ale o tym już było) photosight.ru reprezentuje sobą chyba najciekawszy poziom.

ms  Dołączył: 03 Kwi 2007
yacek13 napisał/a:
Gdzie w Warszawie mogę pooglądać aparaty w spokoju, bo będę w poniedziałek a nie znam takich miejsc... No i jaki podręcznik fotografii kupić - nie znalazłem w "szukaj", choć próbowałem.

Saturn w Krakowie od miesiecy udostepnia kilka modeli klientom do obmacywanie bez pytania o to obslugi, moze i warszawski tez tak czyni?

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
D40/D40X to dobra lustrzanka dla kogoś kto foci uroczystości rodzinne wyjazdy wakacyjne i chce czasem pstryknąć coś ambitniejszego ;-)

Fakt, mógłby kupić kompakta/hybryde ale ta mu nie da tego co lustrzanka szybki AF, ogólnie szybkość działania, mała głębia ostrości dobry format wyjściowy jpg...
Jak go fotografia wciągnie ma spory wybór ambitniejszych puszek wraz z świetnym D3 :evilsmile:
Poza tym puszki będzie się zmieniać coraz częściej, sam osobiście myślę siedzieć z K10D max. do końca gwarancji i przejście na wyższy model ;-)

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
yacek13 napisał/a:
Gdzie w Warszawie mogę pooglądać aparaty w spokoju, b

Nie dalej jak w środę byliśmy z tereferkiem w Saturnie i leżało wszystko co Cię interesuje, możesz macać do woli :oops:

yacek13  Dołączył: 07 Gru 2007
tomecki napisał/a:
yacek13 napisał/a:
Gdzie w Warszawie mogę pooglądać aparaty w spokoju, b

Nie dalej jak w środę byliśmy z tereferkiem w Saturnie i leżało wszystko co Cię interesuje, możesz macać do woli :oops:

Dzięki, a jak tam u nich cenowo?

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Ja nie zwróciłem uwagi. Na szczęście jeśli chodzi o cyfrę nie jestem aż tak zdesperowany, żeby musieć patrzeć na ceny w celu zmniejszenia chęci posiadania. No, może jeśli chodzi o DS'a, ale w wersji Mark III :mrgreen:

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
siwyyy77 napisał/a:
osobiście myślę siedzieć z K10D max. do końca gwarancji i przejście na wyższy model ;-)
o ile taki się pokaże

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Już jest. LX 2000 ;-)

Skocz do: