michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
Był zaprojektowany pod analoga, a że można go podpiąć i wykorzystać w cyfrze... Jedyny minus to jakość wykonania, chociaż tragedii nie ma, ale np. kit jest solidniej wykonany. Szkiełko malutkie (mniej więcej jak kit), cieszy mała średnica filtrów, w miarę jasne (jak na zooma). Bolączką dla używających go z cyfrą może być brak szerokiego kąta, wszak 28mm to na APS-C już standart. Na AF nie narzekałem, ostrzy porównywalnie do kita.

arob  Dołączył: 01 Gru 2009
a Ty uzywasz go jako spacer zooma tak na codzień

michal5150  Dołączył: 17 Sie 2007
W cyfrze już nie. Zastąpił go rewelacyjny 24-90. Brakowało mi szerokiego kąta, stąd zmiana. Ale obiektywu się nie pozbyłem, jest podpięty cały czas do analoga.

no nic potestuje z moim k-x jak dojdzie. Mam nadzieje że się na jakiś czas sprawdzi przynajmniej dopóki taki nowy 18-135 nie dojdzie do jakis ludzkich cen.
Fotki które do tej pory z niego oglądałem bardzo mi sie podobają zobaczymy jak wyjdzie w praktyce a cena całkiem okazyjna (kupiłem przez kumpla w UK za około 600 zł na nasze /nowy. (Oczywiście w Polsce stoi za 1500 :shock: )

[ Dodano: 2011-01-01, 14:34 ]
a jeszcze tak spytam jak to jest z tymi ogniskowymi w przypadku tego obiektywu:
czy ogniskowa 28 mm z tego obiektywu bedzie odpowiadała ogniskowej 28 mm tak jak ustawię na kicie czy razy 1,5 czyli koło 42. :?:

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
arob napisał/a:
a jeszcze tak spytam jak to jest z tymi ogniskowymi w przypadku tego obiektywu:
czy ogniskowa 28 mm z tego obiektywu bedzie odpowiadała ogniskowej 28 mm tak jak ustawię na kicie czy razy 1,5 czyli koło 42.

Ogniskowa 28 to ogniskowa 28, czy w kicie, czy w każdym innym obiektywie, crop 1,5 wskazuje tylko na odpowiednik kąta widzenia obiektywu dla małego obrazka, czyli w każdym obiektywie, który ma ogniskową 28 na cyfrze będziesz miał odpowiednik ok. 42 mm dla małego obrazka.

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
yusuf napisał/a:
w każdym obiektywie, który ma ogniskową 28 na cyfrze będziesz miał odpowiednik ok. 42 mm dla małego obrazka
Really :?:
A jak podepniesz te 28mm do Cyfrowych skąd inąd Nikona D3, Canona 5D to też będzie odpowiednik 42mm :idea:

JackDeJack napisał/a:
yusuf napisał/a:
w każdym obiektywie, który ma ogniskową 28 na cyfrze będziesz miał odpowiednik ok. 42 mm dla małego obrazka
Really :?:
A jak podepniesz te 28mm do Cyfrowych skąd inąd Nikona D3, Canona 5D to też będzie odpowiednik 42mm :idea:

To może zacytuj moją całą odpowiedź na pytanie (raczej o obiektyw do cyfrowego Pentaxa), szczególnie fragment o cropie 1,5.

Czepiasz się z zasady, czy tylko takie odnoszę wrażenie?

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
yusuf, Obietyw pentaxa można podpiąć i do innych systemów :idea:
Te wszystkie cropy mieszaja tylko ludziom w głowach.
arob ogniskowa to właściwość fizyczna szkła i nie zmienia się niezależnie od tego do czego go podepniemy.
Zależnie od wielkości matrycy lub formatu kliszy zmienia się jedynie kąt widzenia jaki jest w stanie zarejestrować aparat z tym obietywem

Dla rozjaśnienia.
Szkła dedykowane pod APS-c, czy to pentaxowe, sigmy, tamrony itp mają podaną realną ogniską, a nie tą po przeliczniku.

JackDeJack napisał/a:
yusuf, Obietyw pentaxa można podpiąć i do innych systemów

tego nie kwestionuję i nie zakwestionowałem, jednak była mowa o K-x i cropie 1,5

JackDeJack napisał/a:
Te wszystkie cropy mieszaja tylko ludziom w głowach

tu bym się nie zgodził, jednak ekwiwalent ogniskowej dla małego obrazka jest wyznacznikiem kąta widzenia dla wielu ludzi, niektóre kompakty mają podany jedynie ekwiwalent

JackDeJack napisał/a:
Dla rozjaśnienia.
Szkła dedykowane pod APS-c, czy to pentaxowe, sigmy, tamrony itp mają podaną realną ogniską, a nie tą po przeliczniku

Wszystkie obiektywy tak mają (o ile nie zaznaczono, że to ekwiwalent), tu ja się czepiam :-B :-B :-B

to ja jeszcze uściślę pytanie czy kąt widzenia będę miał taki sam gdy:
podępnę pod k-x kita i ustawię go na 28 mm w porównaniu do obiektywu Pentax SMC-FA 28-105/3.2-4.5 gdy ustawię ogniskową na 28 mm w tym że samym aparacie k-x :?: :?: :?:

SeizeThePicture  Dołączył: 07 Lis 2009
arob, taki sam kąt będzie w sytuacji kiedy zgadza się ogniskowa, oraz to gdzie pada ostrość. Jak jednego ustawisz na 40cm a drugiego na 10m - będą się nieco różnić.

SeizeThePicture napisał/a:
arob, taki sam kąt będzie w sytuacji kiedy zgadza się ogniskowa, oraz to gdzie pada ostrość. Jak jednego ustawisz na 40cm a drugiego na 10m - będą się nieco różnić.

no teraz to znowu jestem w lesie i nic nie wiem.
Jak podepne obiektyw to sam sie przekonam czy tyle samo widzę przy 28 mm i kicie i 28 mm i SMC-FA ;-)

[ Dodano: 2011-01-02, 12:33 ]
czy tak samo wąsko i/lub szeroko

berd  Dołączył: 08 Sty 2010
Kat katem, ale wracajac do owego obiektywu moge cos powiedziec, bo go uzywalem dluzszy okres czasu i to w dwoch wersjach - kolorystycznych - srebrny, a nastepnie czarny (no prawie czarny, bo to taki raczej mysio nibieskawy.

Ale do rzeczy, w przypadku MZ-5n oraz MZ-S w obu przypadkach srebrny wydawal sie ostrzejszy, bo co do winiety to byla w obu sztukach, predkosc rowniez taka sama.

Porownujac je do Tamrona 28-90 (nie pamietam swiatla, ale ciemny KIT najzwyklejszy) to Tamron byl super ostry od pelnej dziury, ale ten brazowy smutny zafarb mnie wkurzal, szczegolnie w pochmurne dni (rozne diapo oraz klisza/laby w przypadku papieru).

arob, tak zobaczyz to samo +/- kilka mm, bo nie zawsze napis na szkle odpowiada rzeczywistosci (niedokladnosc mchaniczna), ale bedzie to na tyle znikome, iz pomijalne bo 28 vs. 28 mm FA czy LTD na jednej puszcze to praktycznie to samo, pomijajac wspomniane niuanse niezgodnosci z prawda zamierzen konstruktorow.

Skocz do: