forestowy
[Usunięty]
Nie głupi windows tylko badziewne karty i/lub sterowniki.

FotoPepe  Dołączył: 13 Kwi 2008
matb napisał/a:
FotoPepe, dzięki, pomogło :-B
Chociaż jakoś dziwnie jak na mój gust działa, bo mi się zdarza z nieznanych powodów zgubić połączenie (a sygnał jest "wyborny") i przestawić klucz z zadanego na domyślny :roll: Głupie to Windows! :-P

O! Właśnie tak zrobił na kompie, z którego to piszę :evil:

jak masz Win XP- to sciagnij Net Stumbler-a - wykrywa nawet "ukryte" sieci, moze ktos kolo Ciebie tez ma siec z silnym sygnalem.
http://www.instalki.pl/pr...NetStumbler.php

i zobacz czy nie ma innych siedzi dzialajacych na tym samym kanale, jesli sa to u siebie wybierz inny kanal i powinno pomoc.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Generalnie WEPa nie polecałbym używać. No chyba, że chcemy sobie ogólnodostępny hotspot zrobić :)

LDevil napisał/a:
Generalnie WEPa nie polecałbym używać. No chyba, że chcemy sobie ogólnodostępny hotspot zrobić :)

Nie przesadzałbym, patrzyłem w logi na takich routerach, i nei widziałem raczej włamań, zwykły użytkownik tego nie zrobi, a jak ktoś się zna to WPA też może nie pomóc.
Choć jest to oczywiście trudniej obejść.
Za to jak koledze karta obsługuje tylko WEP, to cóż może począć - najwyżej dołożyć nową kartę sieciową bezprzewodową np. USB, ale to już koszty.

Dodam że TPSA standardowo instaluje LiveBox-y także na WEP-128 bit ;-)

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Już mnie ta bezprzewodowa sieć domowa zaczyna mocno irytować.
Jest sobie aDSL z Dialogu, jest router Sinus 154 DSL SE i są dwa laptopy oraz jeden telefon komórkowy, które mają z sieci korzystać.
Jak jest sieć niezabezpieczona, to wszystko gra i buczy. Ale jak włączę zabezpieczenia, to już nie do końca. Bez (większego) problemu działa 1 laptop i komórka. Ale drugi laptop nie bardzo chce. Raz nawet zadziałało wszystko razem, ale to chyba chwilę trwało, bo przestało :-(
Do tego drugiego laptopa ściągnąłem najnowsze sterowniki (system WInda XP), jakie znalazłem w sieci. Zmieniałem kanały w routerze na mniejsze, i na większe. I nic. Nie może połączyć i tyle. Nawet w ustawieniach TCP/IP karty wstawiłem adres IP obsługiwany przez router (znaczy jakieś 192.168.2.xxx - xxx inne niż na pierwszym lapku) i się ładnie łączy, ale tylko na kilka sekund. No i już nie mam pojęcia co zrobić, żeby działało. Bym nawet mac adresy kart sklonował, ale nie wiem jak odczytać adres karty sieciowej z komórki.
Czemu ta cholera nie chce się łączyć z netem bezprzewodowo, jak na sieci są zabezpieczenia? Karta to Atheros AR5007EG.

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
matb, Jeśli WinXP w tym lapie, który nie chce działać, masz dawniej instalowany, to być może wina jest w braku specjalnej poprawki MS dla WPA2 do XP.
http://www.microsoft.com/...&displaylang=en

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007
matb napisał/a:
jak odczytać adres karty sieciowej z komórki

*#62209526#

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
emigrant, zainstalowałem tego plugina, ale nie bardzo pomogło. Łączy się na 10 sekund, po czym rozłącza. Potem jeszcze spróbuję, bo może trzeba system restartować?
Jak zadziała, to stawiam piwo, w Swidnicy będę w niedzielę ;-)
A jak nie to będę sprawdzał, czy mac adresy pomogą.

Nadaj w routerze za kazda proba (instalacja) inna nazwe sieci -SSID ;-)
Nie pytaj dlaczego - po prostu tak zrob :)

np.
dom1
dom2
dom3

itd ;)

wiadomo zze pozniej ma wszystkich kompach logujesz sie od nowa ;)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
matb, pewnie Ci to nie pomoże, ale ja mam w domu takie coś co się na Allegro jako Black Box sprzedaje, AP z hubem, prosty i tani. Tylko, że mój jest biały. Działa na tym stacjonarny, dwa laptopy, komórka, kiedyś sąsiadowi udostępniłem na parę dni. Wpuszczam do sieci po IMAC-u, kodowanie też włączyłem. Szczerze mówiąć to zapominam gdzie to pudełko stoi, ono działa. Wszytko chodzi, jakoś nie zauważyłem żeby się coś działo. Tutaj na czas pobytu kupiliśmy z kumplem TP-Link, żeby na dwa laptopy podzielić... dziadostwo niekonfigurowalne, ustawiłem byle działało i nie ruszam, bo mało co, trzeba bydle resetować, bo nie wpuszcza, gubi jakoś ustawienia.. Może to jednak ten sprzęt coś rozwala?

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
Dobra, może dostanę tytuł dla odgrzewacza tematów roku czy coś, ale zapytam nieśmiało jako człowiek zielony w temacie:

Chciałbym przesyłać pliki między komputerami. Po prostu. Bez żadnych udziwnień, wymyślnych systemów zabezpieczających dane itd. itd. Sieć wygląda tak że jest komputer stacjonarny działający na kablu z routerem bezprzewodowym D-Link który to router wysyła sygnał do otaczających go laptopów itp. Zależy mi na tym żeby można było prosto skonfigurować i korzystać z takiej sieci czy jaką to ma nazwę - wybieram w laptopie plik, ładuje do jakiegoś folderu/oznaczam/robię z nim jakąś w miarę prostą rzecz i już jest on dostępny dla użytkownika komputera stacjonarnego.

Wszystkie komputery stety niestety pracują na Winowsach Vista i na zmiany się nie zanosi szybko bo systemy tanie nie są.

Czy jakaś dobra dusza mogła by mi wyjaśnić krótko jak to ustawić żeby banglało? Doszedłem do stanu w którym działa mi w laptopie Internet (czyli połączenie router-laptop działać musi). Plików wysłać mi się nie udało w żaden sposób :-(

reastdignity  Dołączył: 29 Kwi 2010
zwykłe udostępnianie w viście?

reastdignity, najzwyklejsze ;-) Żeby można było robić to szybko i bez biegania od komputera do komputera, po godzinie pracy na laptopie chciałbym podejść do stacjonarnego i mieć tam wybrane pliki ;-)

quasi  Dołączył: 08 Kwi 2008
reastdignity, jest nawet lepiej. Możesz to zrobić z pracy, czy kawiarenki internetowej, u kumpla, czy ciotki na imieninach. Wszystko zdalnie i ze stacji roboczej z zainstalowanym programem o nawie: "teamviewer".
Taka dygresja, jeśli miałbyś ochotę z pracy poprzerzucać - te pliki ;-)

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Bruinen, wszystkie komputery przydziel do tej samej grupy roboczej, potem restart komputerów i udostępniasz folder z plikiem dajesz mu prawa (do zapisu np) i z innego komputera wchodzisz w otoczenie sieciowe i powinieneś widzieć ten folder.

k33l, a tak troszkę dokładniej byś mi mógł to wytłumaczyć? Gdzie się ustawia te grupy i w jakim sposób dać prawa do folderu głównie :-B

k33l  Dołączył: 20 Lut 2010
Bruinen, oj nie ładnie, google powinno Ci pomóc, nie siedziałem na Viście ani minuty to Ci dokładnie nie powiem, wiem jak jest w XP oraz w W7.
Bruinen napisał/a:
Gdzie się ustawia te grupy i w jakim sposób dać prawa do folderu głównie

Do jakiego folderu głównego?
Standardowo klikasz prawym na dany folder -> Właściwości -> Udostępnianie i tam sobie ustawiasz jak ma być folder widoczny oraz czy mogą w nim inne osoby zapisywać.
Grupę Roboczą ustawia się w oknie (skrót WIN+ PAUSE/BREAK) i na jednej z zakładek masz opcję ustawienia grupy roboczej.

rad500  Dołączył: 08 Paź 2008
W XP grupe robocza ustawiasz klikajac 'wlasciwosci' na komputerze, potem zakladka 'nazwa komputera', nastepnie przycisk 'zmien'.
Vista: http://windows.microsoft....ate-a-workgroup

No może aż tak głupi nie jestem jednak bo po wykonaniu wskazówek (za które dzięki :-B ) wciąż nie działa :-/ W otoczeniu sieciowym mam Laptopa czy czym po kliknięciu na niego 2 razy pyta o nazwę użytkownika i hasło. Podaję takie jak przy logowaniu do systemu (bo chyba o to chodzi?) i wypluwa komunikat o błędnym haśle :-/

sszpila  Dołączył: 03 Paź 2008
To musi być login i hasło do logowania na komputer, do którego się łączysz.

Skocz do: