Benek napisał/a:Hmm, co ma historia do rzeczy?! Stara, pomarszczona, łysawa i bezzębna babcia nie będzie piękna, tylko dlatego, że była piękna 70 lat wcześniej.
Benek napisał/a:I jaki wpływ na ocenę aktualnego wyglądu miasta ma jego dawny wygląd?
Warszawa dzisiaj to tylko cień Warszawy sprzed 1945.
MacRayers napisał/a:Szkoda, że np. Starówkę i nie tylko odbudowano z cegieł i materiałów żywcem zabranych z "Ziem Odzyskanych" i nie tylko (Wrocław, Gdańsk i wiele wiele pomniejszych miejscowości).
argawen napisał/a:MacRayers napisał/a:
....aaaaa to Pan z prowincji.."
Aż się głupio poczułem. Przepraszam w imieniu rdzennych warszawiaków.
CytatElement napływowy psuje zdanie o mieszkańcach stolicy.
Pozdrawiam,
thrackan
Kiev 6C, Lubitel 166U | MZ-10, CE-4, P50
Benek napisał/a:Opole (...) Przecież tutaj element napływowy to równe 100% mieszkańców![]()
Robert napisał/a:Benek napisał/a:Opole (...) Przecież tutaj element napływowy to równe 100% mieszkańców![]()
tutaj się grubo mylisz
thrackan napisał/a:
Ale to od niej najwięcej się można nauczyć. Jej opowieści warto słuchać. Ona potrafi wychować.
thrackan napisał/a:Nie chodzi mi o wygląd. Nie o powierzchowność...
Gdy wychodzę z domu wiem, że idę ulicami, na których ludzie młodsi ode mnie walczyli o swoje miasto. Dawali przykład patriotyzmu. Ot, przechodzę sobie przez skrzyżowanie Żelaznej i Jerozolimskich. Dotykam dłonią dziur po kulach...
Chyba troszkę przesadzasz. A co do pani sekretarki, wystarczyło odpowiedzieć jej z humorem, że całe szczęście, bo w tak zadymionym i zakorkowanym mieście nie sposób żyć. I z całą pewnością oboje śmialibyście się z tego.MacRayers napisał/a:Element napływowy w przypadku Warszawy to młodzi, gniewni nie patrzący na drugiego człowieka, goniący za kasą bez skrupułów ludzie (i jak to bywa, nie można tego przypiąć do wszystkich osób). Coś w stylu utworu Kazika "Malcziki". Ludzie, którzy dla stołka i tzw. "kariery" utopią drugą osobę. Niestety nie jest to inteligencja w większości wypadków.![]()
Robert napisał/a:Grubo mylisz się pisząc o 100% napływowej ludności w Opolu. To, że ktoś ze wsi/miasteczka pod Opolem przeniósł się do miasta nie pozwala go nazwać elementem napływowym
Robert napisał/a:Wg mnie nie pozwala, ja od urodzenia mieszkam w Katowicach, teraz przenoszę się do Mikołowa ale będę mieszkał praktycznie w Rudzie Śląskiej...
Będę elementem napływowym ? Pozostanę w tym samym kręgu kulturowym, na tej samej wyżynie, jeśli wsiądę w autobus to będzie ten sam, którym mogę pojechać w Katowicach.
Robert napisał/a:Mieszkańcy Krapkowic czy Opola, nie było różnicy między nimi.
Robert napisał/a:Mieszkańcy ze Wschodu byli inni, z innego świata, byli elementem napływowym.
Pentagram napisał/a:zadymionym i zakorkowanym mieście
Benek napisał/a:krzyżaki
"Aparat w gruncie rzeczy jest tak samo twórczy jak kawałek gliny...
Drogi mej nie wytyczy
Ni głos werbla, ni cytry,
Póki starczy mi siły,
Idę po pół litry . . . . Kuszelas
Rzepnica←≈→Bytów
Kuszelas napisał/a:No to podajmy sobie rączki MacRayers![]()
Pentagram napisał/a:MacRayers, podobno jesteś z Torunia, nie z Łodzi.
Pentagram napisał/a:Poza tym, wystarczyło wykazać się odrobiną poczucia humoru, a nie reagować jakbyś rzeczywiście miał kompleks prowincjusza.
To może czas zmienić trasę, po co się męczyć.MacRayers napisał/a:...ale wielokroć jeżdżę przez Łódź (niestety)
upierdliwy jesteś Pentagram, bez urazy. Spróbuj objechać Łódź - mam walić na Stryków i dołem objeżdżać, czy też może na Poddębice/Pabianice ? Próbowałem jednego i drugiego i nie jest to żadne rozwiązanie.Pentagram napisał/a:To może czas zmienić trasę, po co się męczyć.
Benek napisał/a:Najgorsze było to, że - podobnie jak w przypadku Wrocławia - w Nysie rozkazano wyburzyć i rozebrać kilkadziesiąt ocalałych, zabytkowych budynków. Uzyskane z rozbiórki cegły posłużyły do odbudowy Warszawy. Ważna była stolica, nie jakieś tam podejrzane poniemieckie Neisse, Breslau, Gleiwitz, Liegnitz itd. itp.
K20D, MV-1, Optomax 28 2.8, SMC-M 50 1.7, SMC-K 135 3.5, kit II 18-55 i 50-200
Mamiya 645E, Mamiya-Sekor 80 2.8
Cmena 35
Kershaw Eight-20 King Penguin
Hihnt napisał/a:Przewrotnie pociesze - w Warszawie po wojnie tez wysadzano w powietrze zachowane budynki, bo nie pasowaly nowej wladzy
Pozdrawiam,
thrackan
Kiev 6C, Lubitel 166U | MZ-10, CE-4, P50
K-7 | FA 77/1.8 Ltd | DA 40/2.8 Ltd | ME Super | Metz 58 AF-1 | Sigma 10-20/4-5.6 EX DC | DA* 16-50 mm f/2.8 | DA* 50-135 mm f/2.8 | Tamron SP 90 mm f/2.8 Di MACRO |
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
Kapar napisał/a:Krótki wywiad, ale pomiędzy wierszami można wygrzebać "rodzynki" :)
Hihnt napisał/a:Hm, z widokow Wroclawia i jego przeszczlosci, jako Festung Breslau najbardziej lubie budynek cukrowni z napisem, ktory przetrwal az do jej rozbiorki w latach 90-tych: "Kapituliren? Nein!".