water-drinker napisał/a:Druga to ludzie robiący zdjęcia. Wśród nich można znaleźć tych, co przezywają chwile eskcytacji, bo mają bajeczne szkło ze światłem 1.4 i tych, co robią zdjęcia mniej wgłębiając się w technikę.
Yashica Mat124, Canon 100d
http://www.krysiak.biz/ http://grendel.maxmodels.pl the most important equipment in your bag is your attitude
Maslot, niestety sam sobie przeczysz. Bo ty nie jestes niedzielnym pstrykaczem. Czy niedzielny pstrykacz zastanawia sie nad dystorsja obiektywu i glebia ostrosci? Niedzielny pstrykacz oglada zdjecia na ekranie telewizora, najtanszym LCD lub odbitkach 10X15. I na pewno nie uprawia pixel-peeping. Zdjecia z kompaktow sa agresywnie wyostrzane, mocno kontrastowe z podobita saturacja. Dla niedzielnego pstrykacza ostrosc=kontrast i kolor. Zrob zdjecie na plazy w sloncu lustrzanka i kompaktem. Z kompakta dostaniesz to, czego szuka w zdjeciach z wakacji kazdy niedzielny pstrykacz - lazurowe morze, granatowe niebo, walace czerwienia po oczach kapielowki. Czarnych cieni na twarzy juz nie zauwazy.maslot napisał/a:Moje doświadczenia są zgoła inne: kompakty dostarczają mydlanych zdjęć z przekłamanymi kolorami, na których można się uczyć o wszystkich problemach, jakie ma optyka. Jedyną ich zaletą jest rozmiar, ale nie dotyczy to hybryd.
pozdrawiam,
dzerrry
lipalipski napisał/a:Na początek, to oczywiście lustrzanka bez lustra nie będzie lustrzanką, a właśnie kompaktem. Ale, żetam się znalazło, pomińmy.
lipalipski napisał/a:Po drugie, komórki nie zastąpią kompaktów z porządną optyką (a są przecież takie) bo musiałyby sporo urosnąć -a tendencja jest zgoła inna.
lipalipski napisał/a:ale nie widzę opcji, aby np. mega-zoom wpakować do komórki,
lipalipski napisał/a:I to się nie zmieni.
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
alkos napisał/a:Kamera wielkoformatowa to tez kompakt?
CytatMusiałyby?
CytatJeszcze nie... Ale był z rok temu pokazywany prototyp zupełnie płaskiego teleobiektywu...
alkos napisał/a:lipalipski napisał/a:
I to się nie zmieni.
Takie stwierdzenie w obliczu obecnego postępu w technologii to albo głupota, albo trolling.
Żaba napisał/a:Co do AF. Na komfort ignorowania go, bądź twierdzenia, że to kwestia wygodnictwa mogą sobie pozwolić tylko te osoby, które nie mają wady wzroku.
4xPentax P30T + Pentax MV + SMC-M 28mm 1:2.8 + SMC-M 50mm 1:1.7 + SMC-M 135mm 1:3.5 + Pentax AF160
Pentax Auto 110
Pentax K10D
Fujifilm X20
CytatTo już kolejny raz jak ktoś pisze na forum o tym ile można robić zdjęć. Ludzie na Miłość Boską co z wami? Nie ma takiej liczby. Co to ma być za wyznacznik? Ta bzdura pojawia się tu co jakiś czas![]()
CytatAF jest modny??? A mi się zdaje, że to spore usprawnienie dla osób robiących zdjęcia poruszających się obiektów.
Ja nie widzę magii w obiektywach manualnych, stałkach i tym podobnych kwestiach. Ja chcę wybrać głębię ostrości i nacisnąć przycisk. Jedyny aparat, który daje mi zbliżoną użyteczność to lustrzanka.
CytatŻaba, ale nie mylmy pracy zawodowej a fotografii w szerszym znaczeniu. Zawodowiec robi setkę zdjęć z jednej imprezy, bo ważne by chociaż jedna wyszła, gdyż z tego się utrzymuje. Argument ilości zdjęć podtrzymuje. Fotografia cyfrowa wprowadziła brak ograniczeń w ilości robionych zdjęć. Teraz myślenie jest inne niż kiedyś. Zrób parę zdjęć, w razie czego skasujesz a coś na pewno wyjdzie. Z jednej strony ułatwienie, z drugiej psucie fotografii jako sztuki. Do tej pory pamiętam jak chodziłem na wspólne focenie z GFLem i widziałem jak gość na analogu robił zdjęcia a drugi na cyfrze. Analogowiec czuć było, że przykłada się do zdjęcia. Cyfrowiec pstrykał co chwila kolejną fotkę..
Zgadza się tylo, że to nie jest wada. To nie jest także zaleta. Wszystko zależy od kontekstu. W sensie ekonomicznym jest to zaleta. W sensie artystycznym Ty traktujesz to jako wadę – IMHO bezpodstawnie. To po prostu cecha która odróżnia fotografię cyfrową od analogowej.CytatFotografia cyfrowa wprowadziła brak ograniczeń w ilości robionych zdjęć.
CytatZ jednej strony ułatwienie, z drugiej psucie fotografii jako sztuki.
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Pentax ME Super, Samsung GX-10, Sigma 17-70, Tamron 70-300, Pentax FA 35, Centon 50, Tamron 90, Metz 48, Tumax 386
Cytat
Fotograf ma zawsze wybór i podejmuje własną autonomiczną decyzję. Własną! Każdy wybiera to co mu pasuje – tylko dlaczego potępiać tych, którzy wybrali inaczej niż Ty?
Pentax ME Super + MX + SMC M 35mm/f2 + SMC M 50mm/f1.4 + SMC M 28mm/f2.8 + Centon MC 50mm/f1.7 | Yashica Electro 35 Gs
My muzak: http://ddspeed.untergrund.net/
My photos: http://ddspeed.untergrund.net/pixelpost/
dzerry napisał/a:Maslot, niestety sam sobie przeczysz. Bo ty nie jestes niedzielnym pstrykaczem.
lipalipski napisał/a:Po drugie, komórki nie zastąpią kompaktów z porządną optyką (a są przecież takie) bo musiałyby sporo urosnąć -a tendencja jest zgoła inna.
lipalipski napisał/a:Da się nimi robić zdjęcia, ale wygodniej i lepszej jakości robi się kompaktem. I to się nie zmieni.
water-drinker napisał/a:Dlatego ten standard określam jako moda.
maslot napisał/a:lipalipski napisał/a:
Po drugie, komórki nie zastąpią kompaktów z porządną optyką (a są przecież takie) bo musiałyby sporo urosnąć -a tendencja jest zgoła inna.
Tak są, ale ich koszt jest porównywalny z lustrzanką, więc są nieracjonalne ekonomicznie.
Na tym forum nie ma OT, każdy post jest dokładnie na temat, który został w nim zawarty.
Przebrzydły Olympusiarz / dla przyjaciół Zygmunt
Żaba napisał/a:Krótko w bajki takie, że telefony wyprą z rynku aparaty kompaktowe ja nie wierzę.
http://aleknowak.net
Go Out And Burn The Sensor Again
Żaba napisał/a:Wiele osób nie pragnie aby ich telefon to była taka Dosia do wszystkiego.
Jakiś tam N
www.kosiorek.wordpress.com
My reach is global, my tower secure,
My cause is noble, my power is pure
Kosior napisał/a:Poza tym, myślę, że zanim komórka będzie miała możliwości odpowiadające kompaktom minie jeszcze dobre kilka(naście) lat..