Alyjen  Dołączył: 31 Sie 2008
haha ;) no uchylny wyświetlacz w moim S3 też daje radę, ale lustrzankę kupiłem w innym celu

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Moja propozycja:

1.uszczelniony korpus

2.zasilanie AA

3.zdjęcia seryjne 5 klatek/sek w trybie raw (obsługa nowych kart Sandisk)

4.wyjście HDMI Full HD (1080p)

5.Filmy Full HD do zapełnienia karty z dźwiękiem stereo.

6.Live View

7.LCD 3 cale(Adobe RBG/sRGB full supported)

8.Matryca CMOS 12 MP 16 Bit/Channel

9.Stabilizacja

Program Silkypix dołączany jako program do obróbki plików RAW z aparatu.

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
Markus napisał/a:
3.zdjęcia seryjne 5 klatek/sek w trybie raw (obsługa nowych kart Sandisk

O jakie nowe karty chodzi? Bo kompletnie nic nie kojarzę.

Dedykowane do Nikon D90 - transfer 30 MB/sek.

http://www.outdoorphotogr...-for-speed.html

Marcin1978  Dołączył: 20 Lip 2008
Ach, te. Tylko, że by musieli wmontować w aparat wejście na karty Compact Flash, bo to chyba na razie tylko w tym typie karty jest ta prędkość. Mi tam Secure Digital spokojnie starcza - mniejsze, mniej prądu zjada ;-)

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
Markus napisał/a:
Program Silkypix dołączany jako program do obróbki plików RAW z aparatu

do Pentaksa dokładają "PENTAX PHOTO Laboratory", a to przecie nic innego tylko "Silkypix". (no, fakt ... w innej szacie ... )

Marcin1978 napisał/a:
Ach, te. Tylko, że by musieli wmontować w aparat wejście na karty Compact Flash, bo to chyba na razie tylko w tym typie karty jest ta prędkość. Mi tam Secure Digital spokojnie starcza - mniejsze, mniej prądu zjada ;-)

mieszasz ;) te karty to właśnie 30MB/s SDki
CFy 30MB/s to te tańsze III, generacje IV i edycje specjalne wyciągają powyżej 40MB/s

w przypadku Pentaxa problemem nie jest sama karta bo przecież nikon D60 na SDkach ma lepszą serię, problemem jest wydajność procesora i wielkość bufora

zauważ że K200D robi 4-5fps w serii niezależnie od tego czy robisz jpg czy raw+jpg a później zamiera na 2-3 sec jak to są jpgi albo na 3x tyle jak to jest RAW, tak więc sam transfer do karty (wina procesora, interface whatever) jest wąskim gardłem, i teraz albo trzeba to poprawić albo dać tak duży bufor żeby aparat w swoim żółwim tempie dał radę to zgrywać do osiągnięcia np. założonych 30 fotek w serii

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
Alyjen napisał/a:
żeby aparat w swoim żółwim tempie dał radę to zgrywać do osiągnięcia np. założonych 30 fotek w serii

A potem byś czekał godzinę, aż aparat to zapisze...

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Markus napisał/a:
Moja propozycja:
2.zasilanie AA
8.Matryca CMOS 12 MP 16 Bit/Channel

2 - czy są jeszcze inne lustrzanki pracujące na paluszkach? Generalnie nie jest to najlepsze źródło zasilania aparatów.
8 - 16 bitów to raczej nieprędko zobaczymy. Szczególnie w połączeniu z 5kl/s.

[ Dodano: 2008-09-19, 10:17 ]
Markus napisał/a:
Bez przesady, najlepsze karty SD oferują zapis około 20MB/s, trzeba tylko to wykorzystać.

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
LDevil napisał/a:
Kosior napisał/a:
Bez przesady, najlepsze karty SD oferują zapis około 20MB/s, trzeba tylko to wykorzystać.

szybka karta nic nie da
Kosiorowi chodziło o to, że jak da się duży bufor, ale nie poprawi transferu na linii
BUFOR ----> KARTA SD
to szybka karta nic nie da, po prostu będzie można zrobić więcej zdjęć w serii, ale trzeba będzie dłużej czekać na opróżnienie bufora przed zrobieniem kolejnej serii- oczywiście można rozwiązać to w ten sposób, że damy gigantycznie wielki bufor, aparat robiąc zdjęcia w serii będzie je wrzucał do bufora, a bufor od razu zrzucał w tle na kartę

teoretycznie dałoby to możliwość zrobienia dość długiej serii (załóżmy - 100zdjęć), ale:
-taki duży bufor kosztowałby zdecydowanie więcej niż mały bufor(logiczne)
-po zakończeniu serii aparat musialby zrzucić wszstkie zdjęcia pozostające w buforze na kartę -> to ciągle trwałoby wieki, i blokowałoby aparat w tym momencie już na kilkadziesiąt sekund, jak nie kilka minut

nie da się po prostu sensownie polepszyć prędkości i ilości wykonywania zdjęć seryjnych, nie polepszając transferu na kartę

analogicznie - co nam da mega wielkia tama przeciwpowodziowa na rzece, jeżeli będzie miała ujście wielkości słomki do napojów? jak się już zapełni, to wieki będzie trwało opróżnienie zbiornika, co odbije się na tym, że za rok jak przyjdą kolejne roztopy, to zbiornik będzie jeszcze pełen, i już nie zadziała

mam nadzieję że to było logiczne :-D

Kosior  Dołączył: 26 Cze 2008
opiszon napisał/a:
Kosiorowi chodziło o to, że jak da się duży bufor, ale nie poprawi transferu na linii
BUFOR ----> KARTA SD
to szybka karta nic nie da

W myślach czytasz :)

Kosior napisał/a:
Alyjen napisał/a:
żeby aparat w swoim żółwim tempie dał radę to zgrywać do osiągnięcia np. założonych 30 fotek w serii

no tak z tym nie ma co dyskutować, choć moim zdaniem aparat powinien być gotowy do wykonania pojedynczego zdjęcia nieomal natychmiast, natomiast pełną serię po dłuższym czasie, tak czy inaczej jest to dość kulawe rozwiązanie
zresztą jak już pisałem w przypadku K200D bufor nie jest problem bo jakimś cudem wchodzi 4x RAW+JPG tak samo jak 4xJPG

pancurski  Dołączył: 13 Mar 2008
Ponieważ nie zamierzam kupować następcy kadwusetki, wystarczy mi jak z okazji photokiny pokaże się nowy firmware min. z możliwością korekcji szkieł :evilsmile:

Tego raczej nie ma co się spodziewać bo po co kupować K20D ? :-)

Ci co kupili K20D nie kupili jej tylko dla korekcji. A po co ? Trzeba ich spytać. :evilsmile:

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Może dla większego wizjera, szybszego AF'a, lepszej matrycy, lepszej funkcjonalności (przyciski na body) i pewnie paru innych rzeczy o któreych zapomniałem lub nie wiem.

pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Alyjen napisał/a:
zresztą jak już pisałem w przypadku K200D bufor nie jest problem bo jakimś cudem wchodzi 4x RAW+JPG tak samo jak 4xJPG

Ależ jest. Wchodzi ci tyle samo rawów co jpgów, bo wszystko ląduje w buforze jako raw i prawdopodobnie jest wywoływane do jpg w trakcie zapisu na kartę. Miałem tak samo w Fuji S602Z. Bufor na 5 zdjęć, niezależnie, czy były to JPG po 2MB, czy Tiffy po 16(!)MB.

Markus napisał/a:
Tego raczej nie ma co się spodziewać bo po co kupować K20D ? :-)

Okej, na początek wystarczy wyciek informacji jak sprytnie dostać się do menu serwisowego.

W zasadzie oprócz korekty szkiełek i nieco lepszej matrycy CMOS o mniejszych szumach to K200D dla amatora jest w 100 % wystarczający.
Nawet te 10 MP to wystarczy.
Tylko zmienić technologię na CMOS i ISO użyteczne do 3200 podnieść i styknie.
Albo 6MP z ISO użytecznym 6400....

regis  Dołączył: 30 Gru 2006
tryb pomiaru światła bardziej na wierzchu, jak nie osobny przycisk to choćby w FN. Jakbym miał to w K100 i może jeszcze fabrycznego gripa pewnie nie szukał bym sobie nic więcej.

Skocz do: