karmazyniello  Dołączył: 05 Lut 2008
TLu napisał/a:
karmazyniello nie chce robić tysiąca zdjęć ale kilkadziesiąt. Pewno ma już opanowany postproces dla K10 czyli jak wydajnie obrabiać RAWy.

Zgadza się co do ilości zdjęć jak i czasu jaki mi zajmuje postproces ( średnio około 1-3minuty )

TLu napisał/a:
na klientach nie można eksperymentować, bo co będzie jak się nie uda?

Jestem świadomy odpowiedzialności i jedyne co, to będę się starał nie spieprzyć aż tak ;-)

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
juz gdzies pisalem - TERAZ nie decydowalbym sie na duze zakupy

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
i ja również, trzeba przeczekać ten chory okres...

A, może by tak spełnić swoje małe marzenie i zakupić taki zestaw :evilsmile:
Co tam, raz się żyje :mrgreen:

http://cgi.ebay.pl/For-Sa...%3A1|240%3A1318

Yakoub  Dołączył: 14 Lut 2009
Ze mnie tam jest kompletny laik, i z punktu widzenia laika i przeczytania kupy postów na temat fotografii ślubnej, zarówno na forum C, N, P i cholera wie gdzie jeszcze, proponowałbym tak:
k10d masz, dokup k20 i podłącz do niego 50-135 f2.8. Do k10d natomiast Tamrona 17-50 2.8 i używaj obu body naraz. 50-135 z UK z przesyłką wyjdzie ok 3000zł, Tamrona możesz kupić używanego za około 1000zł, jeśli znajdziesz w mocowaniu K. k20d nówkę, lub używany na gwarancji - około 2500zł. Do tego jakieś tam filtry, karty pamięci, dodatkowe akumulatory, torby, statyw itp bzdurki - zostanie ci jeszcze spokojnie lampę dedykowaną Pentaxa. Ceny podałem oczywiście "mniej więcej", można znależć taniej.

Masz 2 jasne obiektywy, szeroki kąt w Tamronie i tele w Pentaxie - zależnie od sytuacji po prostu łapiesz za odpowiednie body. A jak jedno padnie, to zawsze możesz podmienić obiektywy. Wiem, że stałki dadzą lepsze efekty - ale po pierwsze wygoda zooma, nie trzeba biegać po kościele. A po drugie, w odbitkach nawet w sporym formacie - mało kto zauważy różnicę. I tak mało kto bierze odbitki większe niż A4. To oczywiście zestaw na początek, który ja bym sobie złożył - jedyne czego w nim brakuje to czegoś dłuższego jasnego (Tamron 70-200 2.8?) np. do robienia zdjęć z chóru. Uniwersalnie, stosunkowo tanio i dobrze do większości zastosowań - resztę dokupisz w miarę rozwoju firmy, czego ci serdecznie życzę :)

PS. To tylko moje zdanie, nigdy nie robiłem ślubu, jak plotę bzdury to mnie poprawcie.

Yakoub napisał/a:
PS. To tylko moje zdanie, nigdy nie robiłem ślubu, jak plotę bzdury to mnie poprawcie.

Nie pleciesz bzdur. To co napisałeś wydaje się być dobrą alternatywą, ale to w końcu tylko alternatywa ;-)

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Karmazyniello, czyżby zbyt proste rozwiązanie dla Dajharda? ;-) :evilsmile:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
[rK] napisał/a:
A dalczego 5DII a nie D700 lub D3? Chyba do reporterki to teraz Nikon lepszy?

Moze i tak, ale zawsze jakos ciagnelo mnie do tego co wypluwal z siebie 5d :->

darius_Er  Dołączył: 29 Sie 2006
TLu napisał/a:
K10 czyli jak wydajnie obrabiać RAWy. Różnica czasochlonności rzędu 10%

Nie za bardzo rozumiem; tzn raw robiony na N czy C jest mniej pracochlonny niz ten na P ?
Moze mnie ktos oswieci.

TLu  Dołączył: 25 Gru 2006
darius_Er napisał/a:
TLu napisał/a:
K10 czyli jak wydajnie obrabiać RAWy. Różnica czasochlonności rzędu 10%

Nie za bardzo rozumiem; tzn raw robiony na N czy C jest mniej pracochlonny niz ten na P?

Nie wiem, nie mam N ani C, ale może te profesjonalne puszki względem amatorskich P tak dobrze dobierają parametry ekspozycji, trafią AF w punkt, mają lepszy AWB, mniej szumią, że traci się mniej czasu na poprawienie ekspozycji, na wyostrzanie nieostrych fotek, na ustalanie poprawnej temperatury barwowej. Tak mi się wydaje, bo dwa razy droższa puszka od K20 musi mieć coś więcej niż inny napis na obudowie wbudowanej lampy błyskowej. LiveView tyle nie kosztuje.

A przy okazji dlaczego nikt nie poleca SONY? Przecież A900 to killer nawet na średniaki ;-) jak zapewniają ambasadorzy.

Hasek  Dołączył: 07 Lis 2007
Mam znajomego fotografa slubnego i w tej branzy jest od roku zdjecia jak na moj gust robi bardzo dobre jezeli chodzi o sluby, a wszystko jechal na C 40D + 16-35/2.8 50/1.2, 24/1.4 i 135/2 tak wiem ceny straszne jak na dzien dzisiejszy jezeli chodzi o te obiektywy, ale nie do tego zmierzam raczej chodzi mi o to, ze z tego co wiem to najlepiej miec jasne stalki, a do wesela to wlasnie fajny szeroki zoom. I w sumie karmazyniello, to w kupowanie skanera i robienie na filmie to sobie narazie odpusc przynajmniej na poczatku (znaczy wiadomo w ofercie daj sobie ze mozesz tez na filmie zrobic zdjecia jezeli by ktos chcial, a potem skany w labie przynajmniej na poczatku). W kazdym razie jezeli chodzi o puche to wazne jest to zebys mial szybki i celny AF niby wszyscy pisza, AF etc to nie wszystko ze liczi sie doswiadczenie, ale chyba lepiej trafic w to co sie chce za pierwszym razem i dosc szybko niz zeby AF mial sie zgubic, albo za wolno zareagowal. Dlatego jezeli chodzi o puche to ja bym kupil cos takiego jak wlasnie 40D canona albo 50D i do tego jasne szkla (szerokiego zooma np tamrona 17-50/2.8, 50/1.4, i jakas portretowe + lampe, a potem z czasem bys sobie to wymienial na lepsze i jasniejsze L-ki :-D ) lub tez mozesz zostac w P tylko, zeby z czasem Cie nie zaczal ten system ograniczac. Nie, ze mam cos do pentaxa, bardzo sobie cenie, ale trzeba myslec realnie i przyszlosciowo, a akutalnie u pentaxa to jest nierealnie i nieprzyszlosciowo... Jezeli chodzi o FF to narazie bym sobie darowal jak dolar spadnie to w tedy mozna myslec ;-) canon 5D i ta L-ka 24-105/4 to jak dla mnie za ciemne... zreszta tak jak pisales wczesniej, komu sie chce krecic tym zoomem za duzo roboty z tym szczegolnie przy tym zoomie (wiem z autopsji, zanim bys przekrecil od 24 do 105 i odwrotnie to matko :-P )

[ Dodano: 2009-03-06, 22:03 ]
Przemysl sobie wszystko, zagadaj tez to paru gosci, ktorzy w tym siedza dlugo i sie znaja, mysle ze mogli by Ci podpowiedziec cos ciekawego ;-)

pyciar  Dołączył: 29 Cze 2007
mówi sie że profi to FF i FF... a ja znam kolesie który foci śluby Olkami! dawniej miał E-1 i E-500... teraz 2xE-3 i jeden E-1 (czasem pomaga mu żona jako drugi fotograf/trzymacz blendy/ustawiacz lamp/makijarzysto-wizarzysta :-P ) - jakoś daje sobie rade bez FF - prawie co weekend biega po kościołach...
a ja myślę że Yakoub podał ciekawe wyjście z sytuacji... ew przeskocz na C z podobnymi obiektywami - chyba tez nie bedziesz żałował...

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
też jestem z częstochowy , ostatnio byłem na ślubie to gość robił zdjęcia w kościele i na sali kanonem 30D (chyba) i tamronem 17-50 f2.8 . W terenie nie wiem ponieważ nie byłem . Ale mam pytanie , czy byłeś ostatnio na targach ślubnych ? , tam podobno u nas we wsi zbiera się 90% zamówień na cały rok ! ( tak powiedzieli państwu młodym w luźnej rozmowie ci goście którzy focili i kamerowali wesele znajomych ) . Nie wiem kiedy będą następne , ale możesz się przejść i zorientować się jak wygląda sytuacja , jeżeli oczywiście jesteś tą formą zarobku zainteresowany .
Dodatkowo też możesz starać się z urzędu pracy o dotacje na rozpoczęcie działalności , tutaj znajdziesz więcej informacji http://www.pup.czestochow...odki_podj_dzial .

PS. znajomi chcieli żebym ja im sfotografował całą imprezę , ale niestety chcieli też mieć kamerzystę .

PS2
Cytat
juz gdzies pisalem - TERAZ nie decydowalbym sie na duze zakupy

dokładnie , duże zakupy robi się wtedy jak ma się twardo ugruntowaną pozycję na rynku

Teraz powinienem zmienić tytuł wątku. Cholera, przecież mogę zakasować wszystkie sprzęty czymś takim:

http://www.allegro.pl/ite...22mln_raty.html

jungli
[Usunięty]
karmazyniello,

A ja powiem tak, zycze Ci z calego serca oby sie udalo ale nie dziel jeszcze skory na niedzwiedziu.

pozostajacy w okrutnym smutku
jungli

pikolo  Dołączył: 06 Gru 2006
dzisiaj na plakacie "zczaiłem" , 21 i 22 marca będą organizowane targi ślubne chyba w M1 , możemy się wybrać . Dokładna informacja jest na bilbordzie naprzeciwko sezamu koło chińskiej restauracji .
PS jutro jeszcze raz sprawdzę

Ech, tyle zamieszania o nic właściwie.
Z dumą oświadczam iż pozostaję przy marce Pentax. Jeśli dostanę te pieniądze, wówczas wydam je na obiektywy, zapasowe body i upragniony skaner, a jeśli nic z tej dotacji nie wyjdzie to startuję z tym co mam :->

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
karmazyniello napisał/a:
A, może by tak spełnić swoje małe marzenie i zakupić taki zestaw :evilsmile:
Co tam, raz się żyje :mrgreen:

http://cgi.ebay.pl/For-Sa...%3A1|240%3A1318

Kurde, tanio poszlo :-/

alkos napisał/a:
Kurde, tanio poszlo :-/

Za ile :roll: :?: :?: :?:

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
karmazyniello napisał/a: