- znaczy się bezdzietny?opiszon napisał/a:nie napada mnie szał zakupów jak nie przygotuję się do tego wcześniej
MES,K100D
Ganz napisał/a:- znaczy się bezdzietny?![]()
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
- GRATULACJE!opiszon napisał/a:świeżo po ślubie
MES,K100D
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
Pentax LX
Canon 1Ds Mark III + Canon 5D Mark III
Zenitar 16/2.8 | Irix 15/2.4 | Sigma ART 20/1.4 | Canon 24/1.4L II
Sigma ART 50/1.4 | Canon 85/1.2L | Canon 135/2L | Canon 400/2.8L
perl napisał/a:Jak juz mowie o wplatach, to bardzo przyjaznym bankiem jest Millenium.
Podajesz nawet sam numer konta, a reszta wyswietla sie pracownikowi na monitorze...
I dzieki temu jestes pewien ze wplacasz kase na to konto, na ktore chcesz wplacic, bez zadnych pomylek itd.
Niestety w innych bankach czegos takiego nie ma.
Pozdrawiam
6x6 - 24x36 - FF - APS-C - malutki dron
MES,K100D
Pozdrawiam
perl napisał/a:PKO SA (ten 'mniejszy', z zubrem) (...) stukanie jednym palcem reki (wskazujacym) przy wpisywaniu czegokolwiek do kompa...
perl napisał/a:Jak juz mowie o wplatach, to bardzo przyjaznym bankiem jest Millenium.
Podajesz nawet sam numer konta, a reszta wyswietla sie pracownikowi na monitorze...
I dzieki temu jestes pewien ze wplacasz kase na to konto, na ktore chcesz wplacic, bez zadnych pomylek itd.
Niestety w innych bankach czegos takiego nie ma.
"Les adultes sont déserteurs" - L'enfance, J. Brel
"Dorośli są dezerterami" - L'enfance (Dzieciństwo), J. Brel
Gwoli scislosci, to ja akurat ja mieszkam w Sosnowcu, a nie na Slasku, ale korzystam czasami z oddzialow na Slasku (w Katowicach i Bytomiu)... i to samo co u mnie.plwk napisał/a:Coś na tym Śląsku
Ja bywam czesto, bo zwykle bywa tak, ze wole wplacic komus na konto jesli mam gotowke, niz zrobic przelew. Jest szybciej. I ktos ma od razu kase na koncie. No i ja mam dzieki temu mniejszy ruch na konciePiotrR napisał/a:perl napisał/a:PKO SA (ten 'mniejszy', z zubrem) (...) stukanie jednym palcem reki (wskazujacym) przy wpisywaniu czegokolwiek do kompa...
Nie zauważyłem. Ale może to zależy od placówki. A może wynika z tego, że w oddziale bywam raz na ruski rok. Nie po to jest internet, żebym łaził do oddziału coś przelewać.
Jesli wplacam komus kase, to chyba dosyc logiczne ze ide do tego banku, w ktorym ta osoba ma kontoPiotrR napisał/a:Perl, no co Ty? Jak jeszcze nie robiłem przelewów przez internet, czyli baaardzo dawno temu, w Pekao SA też tak było, i nie sądzę, żeby się zmieniło. Oczywiście dotyczy to wpłat/przelewów na rzecz kogoś, kto ma konto w tym samym banku, no bo chyba mi nie powiesz, że Millenium ma dostęp do baz danych klientów wszystkich banków.![]()
No... to juz jak tam wolisz ;]PiotrR napisał/a:Ja mam konto w Pekao SA i nie narzekam. Opłaty jakieś tam są, ja jakoś tam od tych opłat nie bankrutuję, więc wszystko gra.
Pentax LX
A co jest złego w ruchu na koncie? Uprzedzam, to nie jest złośliwe pytanie, tylko pytanie po prostu.perl napisał/a:No i ja mam dzieki temu mniejszy ruch na koncie
No, ja przelewam nie wpłacam, więc mnie to rybka. Ale to logiczne, prawda. No chyba, że bym miał wpłacać gotówkę i miał "nie po drodze" do oddziału banku, w którym dana osoba ma konto, przez co na przykład musiałbym zmarnować dodatkowe pół godziny (kwadrans na dodarcie, kwadrans na powrót). Wtedy to już nie takie logiczne. Ile kosztuje wpłata na rachunek w innym banku? 5 zeta? Czyli tyle co dwa bilety tramwajowe. Nie licząc straconego czasu.perl napisał/a:Jesli wplacam komus kase, to chyba dosyc logiczne ze ide do tego banku, w ktorym ta osoba ma konto
PiotrR napisał/a:Ile kosztuje wpłata na rachunek w innym banku? 5 zeta? Czyli tyle co dwa bilety tramwajowe. Nie licząc straconego czasu.
Pozdrawiam
Odpowiem na prv.PiotrR napisał/a:A co jest złego w ruchu na koncie? Uprzedzam, to nie jest złośliwe pytanie, tylko pytanie po prostu.
Sosnowiec taki jak Krakow nie jest, tutaj jest wszedzie blisko. To jest miasto ktore ma 240 tys mieszkancow ;]PiotrR napisał/a:No, ja przelewam nie wpłacam, więc mnie to rybka. Ale to logiczne, prawda. No chyba, że bym miał wpłacać gotówkę i miał "nie po drodze" do oddziału banku, w którym dana osoba ma konto, przez co na przykład musiałbym zmarnować dodatkowe pół godziny (kwadrans na dodarcie, kwadrans na powrót). Wtedy to już nie takie logiczne. Ile kosztuje wpłata na rachunek w innym banku? 5 zeta? Czyli tyle co dwa bilety tramwajowe. Nie licząc straconego czasu.
Pentax LX
To jest raczej niemozliwe. Dwie pierwsze cyfry kazdego numeru IBAN sa potrzebne do wyliczenia sumy kontrolnej. Wystarczy pomylic sie w jednym numerze i kazdy system odrzuci taki numer. Pomylic sie tak, zeby zgadzala sie jeszce suma kontrolna jest praktycznie niemozliwe. Wada tego systemu jest natomiast to, ze nikt nie sprawdza juz pola odbiorcy. Mozna tam napisac nawet Jaroslaw Kaczynski, i nawet gdyby Jarek mial jakies konto, to pieniadze i tak dotra na to wlasciwe.perl napisał/a:I dzieki temu jestes pewien ze wplacasz kase na to konto, na ktore chcesz wplacic, bez zadnych pomylek itd.
pozdrawiam,
dzerrry
A, niewykluczone. Ale wydawało mi się, że to tylko w przypadku tego samego banku. Bo jeśli pójdę z gotówką do banku A wpłacić pieniądze na prywatne konto w banku B, to wydaje mi się, że płacę właśnie jakąś tego typu prowizję (0,5%, nie mniej niż 5 zł. czy ileśtam). I właśnie o tym pisałem, że czasem to bym wolał zapłacić te 5zł. w banku A niż jechać do banku B. Ale jeśli się nie płaci to tym bardziej bym nie jechał. A zresztą, co to ma za znaczenie? Każdy robi, jak mu wygodnie.perl napisał/a:Nie wiem czy dobrze zrozumialem z tym piatakiem... w kazdym razie wplata na konto osoby prywatnej nic nie kosztuje w zadnym banku, oprocz MultiBanku.
perl napisał/a:Sosnowiec taki jak Krakow nie jest, tutaj jest wszedzie blisko.