Ganz  Dołączył: 30 Kwi 2007
opiszon napisał/a:
nie napada mnie szał zakupów jak nie przygotuję się do tego wcześniej
- znaczy się bezdzietny? ;-) , szał zakupów to ja mam 3 razy w tygodniu, nawet nie wiesz ile wyrazów da się zmieścić na karteczce 5x5cm....

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
Ganz napisał/a:
- znaczy się bezdzietny? ;-)

na razie tak ;-)

świeżo po ślubie

opiszon napisał/a:
świeżo po ślubie
- GRATULACJE!

a dziękuję :-)

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
sorry Ganz, ale to czego doswiadczyles jakos mnie nie zniechecilo do korzystania z mBanku.
mBank i Multibank to BRE http://www.brebank.pl/

Juz pomijam to ze mialem duzo o wiele gorszych przejsc ;] i nie tylko z bankami.

BZ WBK - mialem zalozyc... otworzyli placowke w Sosnowcu, w trakcie rozmowy z mila pania od razu powiedzialem zeby z gory powiedziala o wszystkich (mocno to podkreslilem) oplatach zwiazanych z prowadzeniem konta, bo jesli dowiem sie o czyms nawet gdy bede mial juz konto, to i tak szybciutko zrezygnuje.
Dowiedzialem sie o prawie wszystkim, a jak juz mila pani zalozyla mi konto, to jeszcze podyskutowalem aby sie upewnic. I wtedy pierwszy raz dowiedzialem sie ze co dwa lata placi sie 20 zeta z hakiem, czy cos kolo tego.
Czyli wychodzi tak jak oplata za prowadzenie konta w innych bankach. A wala jak Polska cala.
I w ten sposob wlasnie, zalozylem konto i po 5 minutach z niego zrezygnowalem.
Ku zdziwieniu wszystkich pracownikow placowki. I mila pani sobie zartowala "najszybsze konto Swiata". Ale sama jest sobie winna: nie poinformowala mnie na poczatku o tej ukrytej oplacie, to miala wiecej papierow do wypelniania pozniej :)

z Lukasa korzystam najdluzej. Z mBanku troszke krocej (kilka miesiecy roznicy).
W Lukasie mam zwykle konto (eKonto).
Przelewy sa darmowe, pod warunkiem ze wczesniej pojdziesz do banku i dodasz sobie konto do odbiorcow. Nie mam do niego karty. Tym sposobem cale konto jest full darmo (Visa kosztowala kiedys 1 zl miesiecznie, teraz chyba 2 albo 3 zl).

Lukas + mBank - te dwa konta razem, fajna rzecz, bo:
-mBank ma bardzo malo placowek i wplatomatow, wiec wplacam kase w Lukasie, po czym przelewam na swoje 'glowne' konto (mbankowe).
-w Lukasie zapisani sa wszyscy odbiorcy, w ten sposob fajnie sie placi wszystkie rachunki - wybierasz odbiorce i przelewasz...
-w obydwu przelewy sa darmowe :-D
-mbank ma za.je.biscie duza ilosc bankomatow, za kazdym rogiem czai sie niewyzyty bankomat
-jesli cos kupuje na allegro - ludzie maja glownie mBank (ci normalni ;] choc czesto zdarza sie, niestety, PKO Intezydo)
-jak sprzedajesz cos na allegro, podajesz konto w Lukasie, oddzialow jest duzo a zwykle kolejki do kasy tam nie ma wiec kupujacemu jest to na reke, wplaca w placowce i kasa jest od razu na koncie (uwaga - do obslugi konta i kredytow ogromne kolejki - nie zwracac uwagi na to ;] )

Na moje potrzeby Lukas wystarcza, chociaz, tak BTW, chyba nie jest zbytnio hmm 'powaznym' bankiem. Zauwazylem, ze w dwoch placowkach ktore odwiedzam, dosc czesto zmieniaja sie pracownicy. Jednego z bylych pracownikow Lukasa spotkalem niedawno w... BPH.
Takze jest to raczej bank ktory stawia na mlodych i niedoswiadczonych pracownikow, ktorzy w momencie kiedy poczuja sie odpowiednio silni - probuja swoich sil gdzie indziej.
To sie przeklada na jakosc obslugi - jest fatalna (no zalezy jeszcze jak sie trafi ;-) ). Ale i tak jest o niebo lepiej niz....

PKO?! Komuchy. I PRL-owskie przyzwyczajenia. Normalnie moglbym o tym banku opowiadac i opowiadac. Tylko w zlym tonie.
Cukiereczek: jak masz mniej niz 100zl na koncie, to pobieraja ...zlotowke?
Czy jakos tak. Co za bzdura :lol:
Czyli rzecz dla tych, ktorzy lubia kolejki i niepowazne traktowanie.
Ja sie naprawde dziwie ludziom, ze maja tam konta. Mialem przez kilka miesiecy, na szczescie szybko zrezygnowalem.
Najsmieszniejsze, ze jak chce dokonac wplaty, to najlepiej wypelnic czerwony druczek. Bo jak przyniesiesz swoja wlasna kartke z numerem konta, to owszem, dostaniesz potwierdzenie wplaty, ale bez swoich danych (tak bylo swego czasu), teraz juz dostajesz "tylko" bez tytulu wplaty :lol: - chorzy ludzie. Jak wplacasz za aukcje na Allegro, to nie wiesz czy pracownik nie pomylil numeru aukcji.
A juz kilka razy zdarzylo mi sie zrobic avanture w pobliskim oddziale, bo pracownicy nie umieja poprawnie wpisywac danych przy wplacie (moje nazwisko, etc...) spisujac dane z ....dowodu.
To sie powtarza za kazdym razem jak tam przychodze. Dziwne ze w innych bankach mnie to nie spotyka.

PKO SA (ten 'mniejszy', z zubrem) - to prawie to samo - jesli chodzi o obsluge klienta.
I tak samo jak w PKO BP: stukanie jednym palcem reki (wskazujacym) przy wpisywaniu czegokolwiek do kompa... minute wpisuje nazwisko.... bez komentarza.... do jakiego oddzialu bym nie wszedl, zawsze to samo.

Jak juz mowie o wplatach, to bardzo przyjaznym bankiem jest Millenium.
Podajesz nawet sam numer konta, a reszta wyswietla sie pracownikowi na monitorze...
I dzieki temu jestes pewien ze wplacasz kase na to konto, na ktore chcesz wplacic, bez zadnych pomylek itd.
Niestety w innych bankach czegos takiego nie ma.

Kazdy bank ma swoje wady, kazdy ma swoje zalety (druga czesc zdania nie dotyczy PKO).
Takze trzeba sie rozejrzec i wybrac to, co jest dla nas najbardziej wygodne (a niekoniecznie zawsze najtansze) ;]

Jak widac... priorytetem przy wyborze banku nie jest dla mnie oprocentowanie, pozycja na rynku... itd... przynajmniej na razie ;]

W koncu bank jest jak kobieta, mozna zmienic w dowolnej chwili : )))))

Jesli znacie jakis sensowny bank, gdzie podstawowe rzeczy to: przelewy za darmo, prowadzenie konta-nie wiecej niz 1 zl miesiecznie, to piszcie. Chetnie sobie zaloze jeszcze jedno konto. Jakies studenckie czy cus. Dla wygody.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
perl napisał/a:
Podajesz nawet sam numer konta, a reszta wyswietla sie pracownikowi na monitorze...
I dzieki temu jestes pewien ze wplacasz kase na to konto, na ktore chcesz wplacic, bez zadnych pomylek itd.

Coś na tym Śląsku macie przestarzałe banki. Na Kujawach w PKO BP, które tak potępiasz, działa to identycznie, podaję numer konta po wklepaniu którego wszystkie dane obsługująca(y) ma na monitorze. Przy wpłacie muszę podać tylko numer konta oraz pieniądze i wszystkie dane o mnie są na dowodzie wpłaty.

plwk, perlowi chodzi o to, że widać dane odbiorcy przelewu, a nie zleceniodawcy

perl, nie ma za co sorry, bo ja tu agitacji nie prowadzę ;-) . Po prostu lepiej wiedzieć, niż nie. Ja mam w tej chwili Lucas pro i prawie puste konto w mBanku, na razie wystarcza. Od lat nie wykonuję wpłat gotówkowych - same przelewy, więc dla mnie podstawa to obsługa z netu. Jedyne co mi ściągają z konta (chyba jedyne bo prawie wogóle nie sprawdzam) to opłata powyżej limitu powiadomień smsowych (chyba 10 za darmo) - ogólnie polecam, choć jak chciałem ostatniow wypłacić powyżej limitu dziennego to sobie odpuściłem patrząc na kolejkę w oddziale...

U mnie przy wpłatach widać dane zleceniodawcy

plwk, no skoro widać odbiorcę, to i pewnie zleceniodawcę też - to by było dziwne gdyby nie mieli takiej możliwości w swoim systemie informatycznym

co do wpłat w oddziałach - używam wtedy, gdy mam jakiś przypływ gotówki w formie analogowej - wtedy idę wpłacić na swoje konto - jakoś trzeba przeżyć kolejki ;-)

wszystkie przelewy robię wyłącznie przez net - zakupy, opłaty, ogólnie wszystko

konto mam w wersji "prestiż", więc każdy bankomat za rogiem stoi przedemną otworem i nie żąda za to złamanego grosza, choć i tak 90% wykonywanych transakcji odbywa się przy pomocy karty :-)

PiotrR  Dołączył: 03 Maj 2006
perl napisał/a:
PKO SA (ten 'mniejszy', z zubrem) (...) stukanie jednym palcem reki (wskazujacym) przy wpisywaniu czegokolwiek do kompa...

Nie zauważyłem. Ale może to zależy od placówki. A może wynika z tego, że w oddziale bywam raz na ruski rok. Nie po to jest internet, żebym łaził do oddziału coś przelewać.

perl napisał/a:

Perl, no co Ty? Jak jeszcze nie robiłem przelewów przez internet, czyli baaardzo dawno temu, w Pekao SA też tak było, i nie sądzę, żeby się zmieniło. Oczywiście dotyczy to wpłat/przelewów na rzecz kogoś, kto ma konto w tym samym banku, no bo chyba mi nie powiesz, że Millenium ma dostęp do baz danych klientów wszystkich banków. :lol:

Ja mam konto w Pekao SA i nie narzekam. Opłaty jakieś tam są, ja jakoś tam od tych opłat nie bankrutuję, więc wszystko gra.

wujek  Dołączył: 12 Sty 2008
To ja pochwalę konto w Nordei. Przelewy bezpłatne, wszystkie bankomaty bezpłatnie, obsługa OK. Jedyna wada to niewiele oddziałów, w tym część bez obsługi gotówkowej, ale jakoś nie mam potrzeby bywać tam zbyt często ;-)

plwk napisał/a:
Coś na tym Śląsku
Gwoli scislosci, to ja akurat ja mieszkam w Sosnowcu, a nie na Slasku, ale korzystam czasami z oddzialow na Slasku (w Katowicach i Bytomiu)... i to samo co u mnie.

PiotrR napisał/a:
perl napisał/a:
PKO SA (ten 'mniejszy', z zubrem) (...) stukanie jednym palcem reki (wskazujacym) przy wpisywaniu czegokolwiek do kompa...

Nie zauważyłem. Ale może to zależy od placówki. A może wynika z tego, że w oddziale bywam raz na ruski rok. Nie po to jest internet, żebym łaził do oddziału coś przelewać.
Ja bywam czesto, bo zwykle bywa tak, ze wole wplacic komus na konto jesli mam gotowke, niz zrobic przelew. Jest szybciej. I ktos ma od razu kase na koncie. No i ja mam dzieki temu mniejszy ruch na koncie ;-)

PiotrR napisał/a:
Perl, no co Ty? Jak jeszcze nie robiłem przelewów przez internet, czyli baaardzo dawno temu, w Pekao SA też tak było, i nie sądzę, żeby się zmieniło. Oczywiście dotyczy to wpłat/przelewów na rzecz kogoś, kto ma konto w tym samym banku, no bo chyba mi nie powiesz, że Millenium ma dostęp do baz danych klientów wszystkich banków. :lol:
Jesli wplacam komus kase, to chyba dosyc logiczne ze ide do tego banku, w ktorym ta osoba ma konto :roll:
Po co ta naditerpretacja? :roll:
W Pekao? Nawet jesli jest (korzystalem wielokrotnie) - watpie zeby to dzialalo tak sprawnie jak w Milenium ;]

PiotrR napisał/a:
Ja mam konto w Pekao SA i nie narzekam. Opłaty jakieś tam są, ja jakoś tam od tych opłat nie bankrutuję, więc wszystko gra.
No... to juz jak tam wolisz ;]

perl napisał/a:
No i ja mam dzieki temu mniejszy ruch na koncie
A co jest złego w ruchu na koncie? Uprzedzam, to nie jest złośliwe pytanie, tylko pytanie po prostu.
perl napisał/a:
Jesli wplacam komus kase, to chyba dosyc logiczne ze ide do tego banku, w ktorym ta osoba ma konto
No, ja przelewam nie wpłacam, więc mnie to rybka. Ale to logiczne, prawda. No chyba, że bym miał wpłacać gotówkę i miał "nie po drodze" do oddziału banku, w którym dana osoba ma konto, przez co na przykład musiałbym zmarnować dodatkowe pół godziny (kwadrans na dodarcie, kwadrans na powrót). Wtedy to już nie takie logiczne. Ile kosztuje wpłata na rachunek w innym banku? 5 zeta? Czyli tyle co dwa bilety tramwajowe. Nie licząc straconego czasu.

PiotrR napisał/a:
Ile kosztuje wpłata na rachunek w innym banku? 5 zeta? Czyli tyle co dwa bilety tramwajowe. Nie licząc straconego czasu.

dlatego właśnie korzystam z bankowości online
w oddziale jestem po to, żeby sobie raz na pół roku limit zmienić (tylko podwyższam :-P )

W oddziale jestem jak mam gotówkę do wpłacenia lub gdy potrzebuję gotówkę w ilości znacznie przekraczającej limit na karcie. Pozostałe transakcje załatwiam przez internet lub kartą.

PiotrR napisał/a:
A co jest złego w ruchu na koncie? Uprzedzam, to nie jest złośliwe pytanie, tylko pytanie po prostu.
Odpowiem na prv.

PiotrR napisał/a:
No, ja przelewam nie wpłacam, więc mnie to rybka. Ale to logiczne, prawda. No chyba, że bym miał wpłacać gotówkę i miał "nie po drodze" do oddziału banku, w którym dana osoba ma konto, przez co na przykład musiałbym zmarnować dodatkowe pół godziny (kwadrans na dodarcie, kwadrans na powrót). Wtedy to już nie takie logiczne. Ile kosztuje wpłata na rachunek w innym banku? 5 zeta? Czyli tyle co dwa bilety tramwajowe. Nie licząc straconego czasu.
Sosnowiec taki jak Krakow nie jest, tutaj jest wszedzie blisko. To jest miasto ktore ma 240 tys mieszkancow ;]
Jesli mieszkam w Srodmiesciu, to mam blisko praktycznie wszedzie :]
Wiec wole wplacac bezposrednio, niz przelewac. No, chyba ze w banku jest kolejka. Wtedy taki bank omijam.

Nie wiem czy dobrze zrozumialem z tym piatakiem... w kazdym razie wplata na konto osoby prywatnej nic nie kosztuje w zadnym banku, oprocz MultiBanku.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
perl napisał/a:
To jest raczej niemozliwe. Dwie pierwsze cyfry kazdego numeru IBAN sa potrzebne do wyliczenia sumy kontrolnej. Wystarczy pomylic sie w jednym numerze i kazdy system odrzuci taki numer. Pomylic sie tak, zeby zgadzala sie jeszce suma kontrolna jest praktycznie niemozliwe. Wada tego systemu jest natomiast to, ze nikt nie sprawdza juz pola odbiorcy. Mozna tam napisac nawet Jaroslaw Kaczynski, i nawet gdyby Jarek mial jakies konto, to pieniadze i tak dotra na to wlasciwe.

A tak w ogole, polecam Multibank. Jedyny koszt tego konta, to odsetki od kredytu odnowialnego, ktorego w ogole nie zamierzam spalacac, bo sa nizsze niz koszt prowadzenia konta w innych bankach. Przy okreslonym obrocie na koncie, anuluja oplata za prowadzenie konta i karte. Siedze tam od dobrycj kilku lat i nigdy nie mialem zadnych problemow.

AreKc  Dołączył: 27 Cze 2008
Volkswagen Bank - opłata za podstawowe konto to 5PLN, operacje internetowe za darmo, wypłata ze wszystkich bankomatów kwoty >=400PLN bez dodatkowych opłat. Karta Visa Electron. W tandemie z MBankiem (darmowa wypłata mniejszych kwot, brak prowizji przy pobieraniu gotówki za granicą) rewelacja.

perl napisał/a:
Nie wiem czy dobrze zrozumialem z tym piatakiem... w kazdym razie wplata na konto osoby prywatnej nic nie kosztuje w zadnym banku, oprocz MultiBanku.
A, niewykluczone. Ale wydawało mi się, że to tylko w przypadku tego samego banku. Bo jeśli pójdę z gotówką do banku A wpłacić pieniądze na prywatne konto w banku B, to wydaje mi się, że płacę właśnie jakąś tego typu prowizję (0,5%, nie mniej niż 5 zł. czy ileśtam). I właśnie o tym pisałem, że czasem to bym wolał zapłacić te 5zł. w banku A niż jechać do banku B. Ale jeśli się nie płaci to tym bardziej bym nie jechał. A zresztą, co to ma za znaczenie? Każdy robi, jak mu wygodnie.
perl napisał/a:
Sosnowiec taki jak Krakow nie jest, tutaj jest wszedzie blisko.

No, mnie się akurat trafiło, że okolica Krakowa, w której mieszkam, zrobiła się w ciągu ostatnich kilku lat bardzo bankowa. Mam z 10 oddziałów różnych banków w promieniu 200-300 metrów. Za to nie mam już sklepu z lampami, żarówkami itp., sklepu z armaturą łazienkową i paru innych, bądź co bądź pożytecznych sklepów. :-/

Skocz do: