izbkp napisał/a:Nie zgadzam się z twierdzeniem, że plazma pobiera dużo więcej energii niż LCD. Różnica owszem i jest ale realnie to rząd wielkości 5%-15%.
Piksele w plazmie też nie są wygaszane w 100% ;) ... z resztą jak widać i tak plazma średnio pobiera więcej.izbkp napisał/a:
W LCD podświetla się matrycę przez cały czas.
Jak wyżej ... czyli ... gdyby tak było to kontrast na plazmie byłby nieskończenie wielki.izbkp napisał/a:
W plaźmie piksele nieużywane w danym momencie nie pobierają prądu.
To co piszą w specyfikacji jest często trudne do wytłumaczenia x-Pizbkp napisał/a:
Pobór prądu ze specyfikacji dotyczy maksymalnego poboru, czyli np w przypadku wyświetlania białego ekranu.
izbkp napisał/a:Nie zgadzam się z twierdzeniem
Kuzyn Mygosi napisał/a:Raczej kilkadziesiąt % a nie kilka-kilkanaście.
http://www.digitalversus....7&p2=8399&ph=15
K5-II, kit 18-135, Tamron 28-75/2.8, Metz 48 AF-1, Slik PRO330dx, Dell 2209WA, statywy, lampki, parasolki... W domu jest też: DA 55-300. Moje zdjęcia (kliknij w "www").
Pentax K-x, Zenit 12XP, Kodak DX6490, Pentax SMC DA-L 18-55, Tamron 70-300 LD Di, Helios-44M-4 58, Metz 48 AF-1, Marumi DHG PLD, pół kilograma pierścieni, pilot, statyw, torba, BC-900 i dwie tony eneloopów :D
K5-II, kit 18-135, Tamron 28-75/2.8, Metz 48 AF-1, Slik PRO330dx, Dell 2209WA, statywy, lampki, parasolki... W domu jest też: DA 55-300. Moje zdjęcia (kliknij w "www").
Osfald napisał/a:Z tym, że zalety LCD na tym się kończą...
Po prostu mrugają. Mogę wejść do salonu gdzie na ścianie są wymieszane LCD z plazmami i tylko na podstawie tego wskazać wyświetlacze plazmowe. Może nie >każda< plazma mruga, ale w każdym salonie ciężko było mi natknąć się na stabilny model. Uciążliwość porównałbym do komputerowego monitora CRT ustawionego gdzieś na okolice 75 Hz (oczywiście tam częstotliwości pewnie są zupełnie inne, podobnie jak czasy rozświetlenia do wygaszenia).izbkp napisał/a:Kuzyn Mygosi, co konkretnie masz na myśli pod pojęciem "pulsowanie plazm"?
Różna jasność koloru w plazmie tworzona jest m.in. poprzez różną ilość wyładowań w komórce/długości trwania wyładowania. Na plazmie podczas wyładowania komórki masz praktycznie tylko stan "on/off" ... nie ma stanu 50% on. Tak więc odcienie na plazmie to efekt odpowiedniej ilości/długości trwania impulsów + dithering z sąsiednimi pikselami.izbkp napisał/a:Plazmy z racji swojej konstrukcji nie mrugają ;)
Pozdrawiam
Artur
---------------------------------
Większość technicznych pojęć jest mi obca, ale nie przeszkadza w pstrykaniu ;)
Pentax K-x, Zenit 12XP, Kodak DX6490, Pentax SMC DA-L 18-55, Tamron 70-300 LD Di, Helios-44M-4 58, Metz 48 AF-1, Marumi DHG PLD, pół kilograma pierścieni, pilot, statyw, torba, BC-900 i dwie tony eneloopów :D
Kuzyn Mygosi napisał/a:Mnie np. drażni pulsowanie plazm (łącznie z najnowszymi 600 Hz)
Kuzyn Mygosi napisał/a:Mogę wejść do salonu gdzie na ścianie są wymieszane LCD z plazmami i tylko na podstawie tego wskazać wyświetlacze plazmowe
Za dużo bzdur do obalenia jak na jeden post ... więc skupmy się na np. kontraście.Osfald napisał/a:Plazma pulsuje??? Nawet ten mój "zabytek" jest przepięknie stabilny... pewnie kosztem prądu
Męczy oczy??? Ehhhh... no tak to jest z ludźmi, którzy pooglądają coś na półce w sklepie i już mają "zdanie". Nie pulsuje, nie męczy, a kolorystyka, przejścia tonalne, kontrast,(...).
Tak ... na najnowszych modelach 600 hz włącznie (ale czy wszystkich to nie wiem).Korba napisał/a:
Pytanie, czy zauważyłbyś to mruganie, gdyby te panele były ustawione do komfortowego oglądania filmów w niezbyt jasnych pomieszczeniach?
Jak masz żarówki żarowe to całkiem możliwe że światło Ci więcej zjada (5x60W to już 300W). Komputer ... zależy od generacji ... dzisiaj w idle 88W przy dosyć wydajnej maszynie to okolice standardu ... + monitor LCD ~36W = 124Wzuka68 napisał/a:Moja plazma "żre" średnio 220W i jestem przekonany, że mniej niż komputer z którego to piszę lub światło, które zapalę w salonie
izbkp napisał/a:Z zielonymi duchami sprawa jest skomplikowa bo najczęściej widzą je osoby z astygmatyzmem i to na niektórych tylko matrycach (chodzi o egzemplarz)
izbkp napisał/a:maksymalny pobór mocy nie przekracza 150W to plazma Twojego kolegi, która jak napisałeś konsumuje nawet 330W musi być urządzeniem prehistorycznym ;)
izbkp napisał/a:a) do porównania potrzebne są plazma i lcd wyprodukowane w tym samym roku, o tej samej wielkości ekranu i podobnej fizycznej rozdzielczości.
zuka68 napisał/a:jestem przekonany, że mniej niż komputer z którego to piszę lub światło, które zapalę w salonie
Kuzyn Mygosi napisał/a:
Jak masz żarówki żarowe to całkiem możliwe że światło Ci więcej zjada (5x60W to już 300W). Komputer ... zależy od generacji ... dzisiaj w idle 88W przy dosyć wydajnej maszynie to okolice standardu ... + monitor LCD ~36W = 124Wzuka68 napisał/a:Moja plazma "żre" średnio 220W i jestem przekonany, że mniej niż komputer z którego to piszę lub światło, które zapalę w salonie
Pozdrawiam
Artur
---------------------------------
Większość technicznych pojęć jest mi obca, ale nie przeszkadza w pstrykaniu ;)