mario132  Dołączył: 15 Mar 2011
Byłem w sklepie gdzie kupuje sprzęt.Mają tam takie oświetlone pudło sigmy do testowania af. Jest karta biało czarna i linijka-wyszła korekta -3 - a przy tej korekcji twarze są z reguły nie ostre. Ja już niewiem

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Pewnie się powtarzam, ale u mnie to wyglądało tak: 0 przy dziennym, -5 przy świetlówkach energooszczędnych(nie wiem jakie, -10 przy zwykłych żarówkach B) Zdjęcia z takim sprzętem i jasnymi szkłami w pomieszczeniach ze światłem mieszanym to istny hardkore :evilsmile: Chyba, że ktoś woli walczyć z korektami, zamiast myśleć o kadrowaniu czy kompozycji 8-)

Oddałem dzisiaj osobiście K-ra do Apollo, wyjaśniłem co i jak z tym żarowym, jako dodatek dorzuciłem *16-50 jako podstawowe szkło używane na tym korpusie. Mają jeszcze sprawdzić szkło, ale nie kalibrować go.
Na pytanie do serwisanta - jak to jest, że stare puszki nie wymagały takich korekt jak te nowe(podobno lepsze) padła odpowiedź - to wina nowych matryc CMOS. Rzekomo trudniej zapanować nad pracą AF z tymi matrycami.

Mamy na forum jakiegoś pracownika serwisu, jak to jest tak naprawdę z tą przypadłością?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Ciekawa teoria. Co ma matryca do AF-u ? :shock:

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Jak już byłem na miejscu poprosiłem gościa o rozmowę z serwisantem. Wyglądał na takiego, który wie co mówi - zobaczymy jaki będzie finał.

Nie dziwię się teraz, że na forum nie można dowiedzieć się nic konkretnego w temacie FF/BF, skoro być może i w serwisach dokładnie nie wiedzą ;-)

nuberus  Dołączył: 06 Wrz 2011
Witam wszystkich!

Mam ten sam problem co Wy, zamierzam jednak nieco inaczej go rozwiązać...
Zamiast wysyłać sprzęt do serwisu, chcę skorzystać z prawa jakie daje nam ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej. To znaczy zgłosić w sklepie tzw. "niezgodność towaru z umową" i zażądać wymiany aparatu na nowy bodź zwrotu pieniędzy (w tym wypadku kupujący decyduje o sposobie załatwienia reklamacji).

Żaden k-r nie jest starszy niż 2 lata. Zastanawia mnie zatem dlaczego wolicie wysyłać swoje "zabawki" do serwisu, zamiast skorzystać z wyżej opisanego "przywileju"? A może ja jestem w błędzie i mój pomysł nie przejdzie w sklepie?
Zawsze pozostaje jeszcze rzecznik ochrony praw konsumenta...

Nasze ff-y i bf-y to w końcu nic innego jak wada fizyczna, której definicja brzmi:
"wadą fizyczną jest cokolwiek co uniemożliwia korzystanie z rzeczy nabytej lub obniża jej przydatność do celu do jakiego została przeznaczona"

Co o tym sądzicie?

romeoad  Dołączył: 02 Lis 2009
nuberus napisał/a:
Co o tym sądzicie?

Tak na upartego, to taką samą wadą fizyczną będzie nieustawiona odpowiednia godzina w zegarku. Przecież ff/bf się reguluje.

Dokładnie bf/ff można wyregulować, co więcej wada ta wg mnie nie jest nawet łatwa do udowodnienia. Mój fa 50 ma ff taki, że jest dobrze wg mnie dopiero na korekcji -10 ( w świetle dziennym) w świetle żarowym brakuje skali, poszedłem więc do sklepu w którym kupiłem aparat i też myślałem o skorzystaniu z niezgodności towaru z umową.Pan ze sklepu sprawdził obiektyw na profesjonalnej tablicy testowej z neutralnym oswietleniem i wyszło, że na korekcji -3 jest idealnie a w rzeczywistości na takim ustawieniu trafi co 5 zdjęcie i należy chyba podziękowac pentaxowi za ogromne pola Af i Af który się gubi w mało kontrastowych scenach typu twarz ludzka. Przy tym ustawieniu moje dziecko musiałoby mieć przyklejoną tą kartkę z czarno-białymi kwadratami na czole :-P . Pentax power a 85 1.8 w normalnej cenie jak mają inni chyba już nie doczekamy (przepraszam za upust frustracji).

Marcin_G  Dołączył: 01 Maj 2008
mario132 napisał/a:
...należy chyba podziękowac pentaxowi za ogromne pola Af i Af który się gubi w mało kontrastowych scenach typu twarz ludzka. Przy tym ustawieniu moje dziecko musiałoby mieć przyklejoną tą kartkę z czarno-białymi kwadratami na czole :-P ...

Coś w tym jest. Zarówno w K-10 jak i teraz w K-5, próba ustawienia ostrości, ostrząc na twarz, często i gęsto skutkuje pudłem.

No tak, wszystko się zgadza...
Tyle, że u mnie dla obiektywu, który ostatnio kupiłem (pentax-a 1,7 50), nie wystarcza zakresu podczas regulacji ( -15 albo dopiero -20 załatwiłoby sprawę). Obiektyw kitowy dla -10 ostrzy niby w punkt, ale cała "pozostała głębia" jest przed tym punktem; za nim od razu mydło.

Oddałbym do serwisu i nie zawracał sobie ani nikomu innemu głowy, gdyby nie fakt, że nie wszyscy są zadowoleni po regulacji. Zdania są, jak to zwykle na forach bywa, podzielone.

Spróbuję najpierw "powalczyć" w sklepie. U nich będzie chyba łatwiej cokolwiek zwojować niż w serwisie...

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
nuberus napisał/a:
No tak, wszystko się zgadza...
Tyle, że u mnie dla obiektywu, który ostatnio kupiłem (pentax-a 1,7 50), nie wystarcza zakresu podczas regulacji .

Czy dobrze rozumiem, że z obiektywem manualnym występuje u ciebie FF/BF ? To chyba co najmniej dziwna sprawa ;] może mylisz mydło z BF/FF ? Manualem chyba ciężko uzyskać taką ''wadę''

pazuzu88  Dołączył: 14 Kwi 2011
Kazdy wie że chodzi o potwierdzenie ostrości, ale znajdzie się zawsze kto musi się doczepić. Dajcie spokój.
Serwis z tym problemem radzi sobie całkiem znośnie. Tylko czas oczekiwania jest spory. Na forum już gdzies widziałem jakiś patent na wejście do debug mode, pewnie tam są jakieś możliwości zmiany, z tą świadomością że grzebiąc tam można tylko pogorszyć sprawę.

Cytat
Kazdy wie że chodzi o potwierdzenie ostrości, ale znajdzie się zawsze kto musi się doczepić. Dajcie spokój.

Dziękuję pazuzu88.
Cytat
Serwis z tym problemem radzi sobie całkiem znośnie.

Zatem chyba spróbuję w odwrotnej kolejności ten problem rozwiązać. Najpierw serwis, a potem ewentualnie sklep.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
nuberus napisał/a:
Zatem chyba spróbuję w odwrotnej kolejności ten problem rozwiązać. Najpierw serwis, a potem ewentualnie sklep.

Obawiam się, że tak może się nie udać, jeśli decydujesz się skorzystać z gwarancji, to chyba sklep nie nie ma obowiązku przyjęcia od Ciebie towaru, chyba, że jestem w błędzie i ktoś mnie poprawi.

Acer  Dołączył: 08 Maj 2008
nuberus napisał/a:
Najpierw serwis, a potem ewentualnie sklep.

Jeśli nie masz kilku obiektywów z AF, a korekcja o której piszesz nie jest duża to radziłbym najpierw spróbować z debug mode, w którym zmieniając samą korektę trudno coś zepsuć. Możliwość wejścia do debug mode w K-r pojawiła się kilka dni temu (przynajmniej na forum). Wszystko jest opisane w tym wątku i nie jest to nic strasznego.
Bo może się też okazać, że w serwisie zrobią to samo. Choć widzę, że serwis w Twoim mieście więc zawsze może pójść szybciej niż normalnie z przesyłkami.
A korekty o jakieś 10-20 wcale nie są duże, w DS-ie z Tamronem 17-50 miałem -100, a w K-r pewnie też tyle wyjdzie jak już uda mi się zastać światło dzienne do przetestowania (w żarowym ostrzy przy -280 i sam jestem ciekawy ile z tego to sam błąd czujnika AF)

Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
Dla mnie skarżenie się na BF i FF w manualu to trochę mhm... niepoważne ? :D Potwierdzenie ostrości nie pika tylko w jednym jedynym konkretnym momencie kiedy jest na maxa ostro, ale ma delikatny rozrzut, więc wina może być właśnie po twojej stronie bo sam do końca nie doostrzyłeś albo poleciałeś za daleko.

Gunner napisał/a:
Dla mnie skarżenie się na BF i FF w manualu to trochę mhm... niepoważne

A nawet śmieszne. Miałem kiedyś manualną 50tke i też nie trafiała w kropke tylko trzeba było troszkę dalej kręcić ale nie przyszło mi do głowy na to się skarżyć od tego żeby trafiać jest dobra matówka-cały internet pisze, że ostrzenie na kropkę jest zawodne - to jest tylko maszyna. Ja rozumiem jakbyś miał obiektyw za 3 klocki i ci nie trafiał. Może zareklamuj aparat że nie robi zdjęć za ciebie.

janek_wu  Dołączył: 26 Maj 2008
Gunner napisał/a:
Dla mnie skarżenie się na BF i FF w manualu to trochę mhm... niepoważne ?
mario132 napisał/a:
A nawet śmieszne. Miałem kiedyś manualną 50tke i też nie trafiała w kropke ... cały internet pisze, że ostrzenie na kropkę jest zawodne.

Wcale to nie jest dziwne, ani śmieszne. Przeczytajcie uważnie, ze zrozumieniem post kolegi, to może przestaniecie się dziwić wpływowi FF/BF na potwierdzenie ostrości przy ostrzeniu manualnym.

nuberus napisał/a:
Obiektyw kitowy dla -10 ostrzy niby w punkt, ale cała "pozostała głębia" jest przed tym punktem; za nim od razu mydło.

Jeżeli w ten sposób zachowuje się kit ze światłem 5,6 to każdy 50/1,7 będzie nieostry, niezależnie czy korzystamy z AF, czy potwierdzenia na kropkę. Kit uzyskał ostrość tylko dzięki dużej GO, na samej jej granicy, która przy odległości 2 m, dla przysłony 5,6 wynosi 0,5 m. Dla obiektywu 50/1,7 w tych samych warunkach GO wynosi 15 cm, więc nie można liczyć na ostre zdjęcie niezależnie czy za pomocą AF, czy manualnego potwierdzenia ostrości. Jeżeli w puszce wszystko jest w porządku z autofokusem, to nie powinno być problemów z ostrzeniem manualnym za pomocą potwierdzenia. Ja z tego korzystam i nie narzekam. Musi jednak byc spełniony warunek - puszka musi za pomocą AF ostrzyć w punkt. Jak ma FF lub BF to guzik z takiej zabawy wyjdzie.

Dokładnie Janek_wu.

Najłatwiej problem zignorować i się z kogoś jeszcze podśmiewać. Wszystkim, którzy udzielili konstruktywnej odpowiedzi, dziękuję.

Odnośnie ostrzenia na manualu...

Korzystam z automatycznego wyzwalania migawki po potwierdzeniu ostrości. Taki tryb pracy, wydaje mi się, można porównać do obiektywu AF z ustawionym w body "priorytetem ostrości".

Testując obiektyw robiłem po dwa zdjęcia w tych samych warunkach ostrząc od nieskończoności do minimum i odwrotnie. Faktycznie, pewne różnice są, ale ostre obszary w obydwu przypadkach zachodzą na siebie.

Biorąc pod uwagę powyższe informacje, argumenty o jakimś rozrzucie albo "przejechaniu ostrości" nie przemawiają do mnie.

Cytat
Ja rozumiem jakbyś miał obiektyw za 3 klocki i ci nie trafiał.

Cena nie gra tu żadnej roli. Kupuję za tyle, na ile mnie stać. Sprzęt powinien działać
prawidłowo, zgodnie z deklaracjami producenta. Cena nie zwalnia z tego obowiązku. Co za dziwne podejście :shock: :!:

Pisząc do Was chciałem przede wszystkim dowiedzieć się, dlaczego nikt nie korzystał z prawa oddania zakupionego towaru do sklepu z żądaniem wymiany na nowy lub zwrotu pieniędzy.

Ogólnie problem przez wielu z Was jest totalnie olewany.

Ja zatem na przekór wszystkim i wszystkiemu tego nie zostawię. Będę starał się o zwrot pieniędzy. Jeśli wszystko ułoży się pomyślnie, dołożę do K-5 (choć wiem, że może spotkać mnie to samo).

Z mojej strony temat wyczerpany.

Jeszcze raz dziękuję za konstruktywne odpowiedzi.

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
Od razu mówię, że nie bagatelizuję Twojego problemu, ale jesteś nieco nadwrażliwy na odpowiedzi.

nuberus napisał/a:
Pisząc do Was chciałem przede wszystkim dowiedzieć się, dlaczego nikt nie korzystał z prawa oddania zakupionego towaru do sklepu z żądaniem wymiany na nowy lub zwrotu pieniędzy.

A skąd masz takie informacje?
Ja oddałem do sklepu, bo mi w K-r brakowało skali w mikroregulacji dla 1 obiektywu, wszystkie inne działały ok. Kilka dni później dostałem nową puszkę bez takiego problemu.

nuberus napisał/a:
Z mojej strony temat wyczerpany.

A to sorki, że się odezwałem :mrgreen:

Oddaj puszkę, weź nową / pieniądze / nikona czy co tam chcesz, jaki jest problem, ktoś Ci mówi, żebyś to zostawił?
Jeśli jednak chcesz ten korpus, to go oddaj do kalibracji albo jak ktoś wyżej pisał, zrób to w debug mode.

Cytat
A skąd masz takie informacje?

Ponieważ takie prawa gwarantuje Kodeks Cywilny oraz ustawa z dnia 27 lipca 2002 r. o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej.

Tak przynajmniej ja te dokumenty zrozumiałem , choć zaznaczam, że prawnikiem nie jestem.

Skocz do: