rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Cytat
Oby drugi egzemplarz okazał się w porządku, mi nie starczyło cierpliwości by o tym przekonać się osobiście. Wybrałem inny system.

Bo tak zrobi każdy użytkownik systemu potraktowany w taki, a nie inny sposób i nie ma się czemu dziwić ;-)

MichalR  Dołączył: 31 Maj 2011
A ja sie chcialem zapytac w zwiazku z ta dyskusja, jak bardzo awaryjne sa k-r'ki. Padla mi moja K10D i zastanawiam sie czy jesli sie okaze nienaprawialna to czy nie kupic wlasnie K-r. Nie chcialbym sie wladowac na mine a ta dyskusja niestety nie nastraja optymistycznie.

DamianF  Dołączył: 17 Wrz 2011
Wydaje mi się, że wszystko zależy od danej sztuki... Niemniej jednak jak widać jest na rynku dosyć sporo tych sztuk z "szalejącą migawką". Poradziłbym Ci żebyś poczekał i dołożył do K5, ale to jednak prawie drugie tyle i łatwo sobie po prostu tak powiedzieć "poczekaj". Zrób jak uważasz, tylko musisz pamiętać, że możesz trafić na jakieś za przeproszeniem "gówno" z popsutą migawką.

b-bar01  Dołączył: 09 Lip 2010
Techmetal napisał/a:
Padla mi moja K10D i zastanawiam sie czy jesli sie okaze nienaprawialna to czy nie kupic wlasnie K-r.

a rozważałeś kupno K-x ??

Rozwazalem poki sie nie zorientowalem z K-r to lepszy nastepca. Czy K-x jest mniej awaryjny?

rey  Dołączył: 12 Paź 2009
Miałem K-x mam K-r, z awaryjnością to kwestia egzemplarza.

Jeżeli chodzi o obsługę, wg mnie K-r ma odrobinę pewniejszy AF, obudowę zbliżoną wizualnie do puszek profi i przyjemniejszy wyświetlacz wysokiej rozdzielczości. Jeżeli chodzi o jakość zdjęć - nie widzę różnicy, może ISO 6400 bardziej użyteczne.
Moja puszka po serwisie działa bez większych zastrzeżeń, przy niektórych żarówkach daje się zauważyć FF, ale przy zmianie WB na żarowe wszystko mieści się w GO. Dokupiłem muszlę powiększającą wizjer i zaadoptowałem matówkę od ME Supera - POLECAM wszystkim te dodatki do amatorskich puszek ;-)

Mi wystarczy jak przy iso 1600 bedzie detal i w miare malo szumow choc i tak wiekszosc zdjec robie w przedziale 100-400. Co do egzemplarzy, moja K10 byla z USA co nie uchronilo jej od padaki. Pisze to dlatego ze czytalem sporo komentarzy ze niby na nasz rynek trafiaja odpady i towar nizszej jakosci. Jak widac nie ma tu reguly. Polecacie jakis polski sklep gdzie w przypadku problemow ze sprzetem nie bedzie problemow z egzekwowaniem gwarancji czy wymiana? Jak widze jak to u nas wyglada to boje sie cokolwiek kupowac zeby sie nie naciac.

pool80  Dołączył: 03 Sie 2010
Ja mam K-X i mogę nie być do końca sprawiedliwy. Jednak czytam i czytam, to w K-X problemem było e-pokrętło i to nie na jakąś wielką skale, O usterkach K-R dużo więcej czytam. W K-X może denerwować brak podświetleń AFu, słaby lcd. W K-R sprawniej szybciej działa AF w trybie LV. Do K-X też zakupiłem matowkę z klinem rastrem oraz muszlę powiększającą. Polecam, bo wizjery to strasznie małe są.

Skocz do: