bildam  Dołączył: 19 Kwi 2006
Mam trzy Good Ram-y 1GB, dwa niebieskie i jeden biały jak Twój. Tą białą kupiłem jakieś 8 miesięcy temu w tym samym sklepie co niebieskie, miała takie samo opakowanie jak reszta, działa bez problemowo. A wygląda tak:

ttb  Dołączył: 26 Lip 2006
witam
Dzis rano dostalem az 2 maile z goodrama od 2ch roznych osob:

-Karta ze zdjęcia jest bez wątpienia naszym produktem. Ten konkretnie typ rzeczywiście został wyprodukowany dla nas w Japonii, na komponentach Toshiby.
Jestem przekonany, że będzie Pan zadowolony z jej wydajności.

-Wszystkie karty Goodram są w tej chwili laserowane aby uniknąć podrabiania.
Tak karta jest w 100 % oryginalnym Goodramem

O ile do tej pory nie bylem tak na 100% przekonany do tej firmy - a kupilem bo miala lepsza cene od konkurencji; to teraz przekonalem sie juz calkowicie. Nastepna moja karta tez bedzie Goodram.

Ps.
Chcialbym zobaczyc na nastepnej karcie magiczny napis: "MADE IN POLAND"

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Swoją drogą to dobry znak, że Toshiba produkuje pod marką obcą - dla Goodrama. Wnioski mogą być tylko pozytywne: duzy zbyt, dobre ceny, wysoka jakość. I tak trzymać!

sailor9  Dołączył: 23 Paź 2006
To jak to jest w końcu z tymi Goodram'ami? Napisy są laserowane czy naklejane są nalepki? Zdecydowana większość kart Goodram na allegro ma nalepki i to tylko z napisem Goodram oraz pojemnością. Jak wygląda na 100% oryginalna Goodram 2GB High Speed 100x? Może jakiś link?
Pozdrawiam

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
To ja jeszcze się dopytam - czy do DL-a jest sens kupować Goodrama X100? czy X50 wystarczy i nie będzie żadnej różnicy w prędkościach?
Bo rozumiem że do K10 X100 wskazana?

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
FraZa, nie ma sensu. Mam Dla i karty Kingstona x50 i GoodRama x100. Obydwie chodzą z taką samą prędkością. Jeżeli są różnice, to niewychwytywalne przez narządy pomiarowe zawarte w kawałku mięsa, na które znajomi wołają Michu.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Kupisz szybszego to będziesz się cieszył przy przesiadce na kadyszkę

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Michu napisał/a:
narządy pomiarowe zawarte w kawałku mięsa, na które znajomi wołają Michu.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Na razie nie przymierzam się do kupna K10. Cały czas nie mogę się doprosić porównania jakościowego z dl-em, K100 bo to jest dla mnie najważniejsze. No może antyszejk by sie przydał, poza tym funkcjonalność dl-a mi wystarcza

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
zorzyk napisał/a:
Wobec tego wygląda na to,że Pentaksy nie potrafią szybciej... SD U II nominalnie ma odczyt 10 MB/sek, zapis 9 MB/sek. E III 18/18 MB/sek (źródło: www.pstryk.pl). Te różnice nie wpływają wiec na szybkość zapisu, która jest (pi razy oko):

5x10MB/15 sek == +/- 3 MB/sek

(odczyt z aparatu za pomocą WindowsCommandera +/- >5 MB/sek)

Może w Kadyszce przy zapisie DNG (który jest znacznie większy) jest tak samo? To by oznaczało, ze K10D ma szybszy zapis niz DS / K100D.

Wg testu na dpreview to K100 jest wolniejsy od DSa mało tego nie spełnia nawet specyfikacji 2,8 kl./s - test wykazał 2,6 kl/s i 3 RAWy w serii
DS 2,7 kl./s i 5 RAWów w serii.
Z jednej strony niby nowszy model stabilizacja a z drugiej cięcia kosztów nie mogli dać przyzwoitego bufora do tego K100?
Zauważyłem że te ceny na allegro to rewelacyjne nie są za takie pieniadze karty są w sklepach nawet takich jak Foto Joker i bez przesyłki.
Problem w tym zż Goodramów nie mają.
Zauważyłem też że Goodramy w większości mają duże różnice pomiędzy szybkością odczytu i zapisu.
W każdym razie chyba Etreme III to optymalna karta do DSa szybsza już nic nie wniesie a do K10d chyba będzie lepiej myśleć o Extreme IV.

tom  Dołączył: 07 Maj 2007
Kfan, E III ma zapisz 19mb/s
Za to K10D ma zapis na poziomie 3mb/s
Jaki sens E III lub E IV do K10D ?
E II spokojnie wystarczy NA WYROST.

Na E II z K10D zrobisz 9 RAW'ow nim aparat sie 'zadlawi'.

Z doswiadczenia pisze ;]

PiotruśP  Dołączył: 09 Sty 2007
Kfan napisał/a:
W każdym razie chyba Etreme III to optymalna karta do DSa szybsza już nic nie wniesie...
Kfan szczerze watpię aby EIII była potrzebna do DS. Tak jak pisałem wczesniej mam zwykłe goodramy x50 i spokojnie mogę zrobić 5 rawów lub 9 jpg w serii, a to że te 5 rawów zapisuje się w ciągu 25 sek zamiast 15 sek z kartą x133 no cóż...

Dobra ja do niczego nie namawiam, ale konkluzja jest taka, że zwykła karta x50 zaspokoi każdego amatora, który nie wali serią do wszystkiego co się rusza.

P.S.
Odkąd mam Sama dwa razy użyłem zdjęć seryjnych... w tym raz, żeby zmierzyć czas zapisu na potrzeby tego tematu - to forum skrzywia psychikę ;-) .

macioh  Dołączył: 28 Gru 2006
Kfan napisał/a:
W każdym razie chyba Etreme III to optymalna karta do DSa

chyba chodziło Ci o SD UltraII.

Mi chodzi głównie o szybkośc zapisywania pojedynczego raw-a, bo robię głównie w raw-ach. Mam obecnie sandiska ultra II. Czy dla DL-a szybsza karta ( rozważam goodrama X100 i sandiska extreme III) przyśpieszy to zapisywanie?
Seriami robię żadko, ale różnica ok. 10 sek. w zapisie też ma znaczenie

W deesie jeden RAW zapisuje na Preteku 133x oraz SanDisku U II tak samo, czyli ok. 5 sek. Na Kingstonie (zwyklym niebieskim) ok. 12 sekund. Myślę, że SanDisk E III nie przyspieszy zapisu na DL.

folab  Dołączył: 31 Sty 2007
Czy warto kupic karte 4gb,czy komuś padła taka karta? czy ktoś słyszał żeby komus padła? Czy kupowanie czterech kart zamiast jednej większej jest uzasadnine czy to przesada?

Na dzień dzisiejszy osobiście uznałem że najlepszą dla mnie opcją sa Sandiski U II 2 GB (po 85 zł za szt brutto :mrgreen: ).

zorzyk napisał/a:
Myślę, że SanDisk E III nie przyspieszy zapisu na DL.

nie przyspieszy. testy były na dpreview.
zorzyk napisał/a:
Sandiski U II 2 GB (po 85 zł za szt brutto :mrgreen: )

tak staniały? jak sobie przypomnę że za swoją dałem prawie 170zł to.. ech, postęp ;-)

macioh napisał/a:
tak staniały?
Prowincjonalne otoczenie ma swoje plusy ;-)

zorzyk napisał/a:
Prowincjonalne otoczenie ma swoje plusy

i trzeba to wykorzystać :-)

Skocz do: