Co skłoniło cię do wyboru systemu Pentaxa?
Popularność K10D
5% Complete
16 (5%)
Kompatybilność wsteczna* w dSLRach
32% Complete
104 (32%)
Kultowość słynnej marki
18% Complete
58 (18%)
Doskonałe konstrukcje obiektywów
17% Complete
55 (17%)
Znajomi
5% Complete
17 (5%)
Rodzina
3% Complete
11 (3%)
Nic innego w sklepie nie było
5% Complete
18 (5%)
Pentax - fajna nazwa
12% Complete
39 (12%)

Kiwny  Dołączył: 18 Sty 2008
To i ja o swoim wyborze coś napiszę.
Kiedyś miałem Olympusa C5050 i byłem z niego na prawdę zadowolony (i automat i manual i pilota do niego miałem, do tego miał bardzo jasny obiektyw). Niestety trzeba było kupić nowy aparat i miała być już lustrzanka. Z sentymentu do marki myślałem o e510, Canon odpadł ze względu na swojego kita, Nikon jakoś mnie nie przekonał, a coraz więcej pozytywnych opinii docierało do mnie o Pentaxie (zwłaszcza na pl.rec.foto.cyfrowa). Poza tym jakoś w wojnach systemowych i przepychankach słownych prawie nigdy Pentax nie uczestniczył. No i miałem kilka szkieł i mieszek na M42.
Była okazja, żeby z USA sprowadzić jakiś sprzęt, więc stałem się szczęśliwym posiadaczem K10D. :-D

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
a ja mam Pentaxa, bo mi się spodobał.
nie wiem dlaczego, wcześniej marzyłem o nikonie, potem wpadł mi w oko canon- a potem zdałem sobie sprawę, że mnie marketingowcy zmanipulowali.

a i tak robiłem zenitem, bo byłem biedny,ale w marzeniach zmieniałem system jak rękawiczki.

a potem dostałem w prezencie (zamiast zenita) ricoha na bagnet K. a potem kupiłem nastepne szkło, no i jakoś tak poszło.

i teraz mam z głowy zbędne dylematy, kilka rzeczy na liście do kupienia i można spokojnie w końcu robić zdjęcia :)
bo Pentax ma tą zaletę, że się nie wkręcasz w nastepne body co chwila (bo do teraz) - nie było ich za wiele, szkieł też jest w sam raz - czego potrzebujesz - masz wybór 2-3 szkła w danej kategorii, od dobrych po bardzo drogie.

a nadmiar wyboru tylko przeszkadza na dłuższą metę - ostatnio poszedłem na kawę i w menu było ich ok.30 rodzajów. no i sobie pomyślałem - o co * chodzi, człowiek chce się napić kawy po prostu a wybór jest trudniejszy niż wybranie żony. dlatego pentax jest cool słowem zakończenia :_)

Anisz  Dołączył: 31 Sty 2008
Mój wybór to głownie 3 czynniki:
- organoleptyczne oględziny w jednym ze sklepów sieci "nie dla idiotów" (wizjer K10D w porównaniu do 400D Canona wydawał sie przeooogromny, a do tego dochodził wygodny "chwyt");
- namowy znajomych, z których jeden zachwalał właśnie K10D, drugi natomiast jest wiernym użytkownikiem systemu minolty i który skierował moją uwagę na wybór "tanich" obiektywów stałoogniskowych (jak się później okazało, owa taniość, jak wszystko na świecie, jest względna ;-) , mimo wszystko - dzięki Ślusarz);
- kompatybilność wsteczna - czyli wspomniane wyżej stałki - a więc doskonałe właściwości optyczne, światło i "ręczny" napęd autofokusa ( :oops: tak, bije się w pierś, nie sądziłem wówczas, że można korzystać z aparatów bez AF)

Reasumując: doskonały system, niedoskonały fotograf :-P I jeszcze tyle do poznania, tyle do nauki...

Pozdrawiam
M.

Zbynio  Dołączył: 07 Maj 2007

magdku  Dołączyła: 20 Kwi 2006
W moim przypadku Marek Wyszomirski;)Juz on dobrze wie co ze mna przeszedl doradzajac mi co kupic;)A potem byly wspaniale czasy Mz-5tki, nauki robienia zdjec, listy dyskusyjnej, plenerow i tak trwa do dzis, z malymi zmianami:)Zadomowilam sie w tym Pentaxie do tego stopnia, ze i tak tu jestem, mimo ze mam Minolte:)I najwazniejsze, ze nikt mnie stad nie wygania;)
I zeby bylo smieszniej, to moj Maz ma Canona (jeju czemu ja z nim jestem) ;)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
magdku napisał/a:
I zeby bylo smieszniej, to moj Maz ma Canona

Chociaż Ci obiektywów nie podbiera ;-)

bombadilla  Dołączył: 16 Gru 2007
Bo najlepsze forum! :-B :-B :-B :-B

magdku  Dołączyła: 20 Kwi 2006
plwk napisał/a:

Chociaż Ci obiektywów nie podbiera ;-)

Co racja to racja;)No i poniewaz sam robi zdjecia, to rozumie moje potrzeby zwiazane z zakupem sprzetu:)Ale ja mam dobrze;)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
magdku napisał/a:
...poniewaz sam robi zdjecia, to rozumie moje potrzeby zwiazane z zakupem sprzetu:) Ale ja mam dobrze;)

Zapytaj Go, czy on się cieszy z tego samego powodu ;-)

cynamonowy  Dołączył: 16 Lip 2007
Ze mną było tak: zepsuł mi się kompakt canona i postanowiłem kupić lustro. Miałem dość sporo do czynienia z canonem 400d i olkiem e400 oraz e500. Canon miał beznadziejnego kita a Olympus ma podobno drogie szkła. Jako że mam możliwość kupowania w UK, a tam najtańszy był pentax. Trafiłem na to cudne forum i się dowiedziałem co to naprawde jst pentax. Do tej pory się dziwie dlaczego tak dobry sprzęt kupiłem tak tanio i dlaczego (jeszcze pare miesięcy temu) był taki niszowy.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Co Wy tak z tą niszowością? Jakieś kompleksy czy co? Bessa to dopiero jest nisza :-P
10 lat pstrykam Pentaxem i dopiero na tym forum się dowiedziałem, że w niszy siedzę :-/

matb napisał/a:
Co Wy tak z tą niszowością?
Nie postrzegam niszowości jako wade. Chodziło mi o to, że jak na możliwości korpusów i obiektywów pentaxa w połączeniu z bardzo konkurencyjną ceną i kilkoma innymi zaletami to pentax ma bardzo mało użytkowników. Marketing chyba aż tak bardzo nie wpływa na ilość userów.

BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
A mnie przekonał do zakupu ten gość tref, oczywiście też trafiłem na to forum i zostałem razem z kasetka w łapach... A teraz moja Panią namawiam, żeby sobie kupiła K 200 lub 20 body bo szkiełka mamy ...Sprzedamy jej Panasonic Lumix DMC-FZ30 z osprzętem i będzie może na body... Dzięki tref... :lol:

Tak sobie czytam forum nikona i widzę, że może być nas więcej :mrgreen:
cytat: "z nikonem nigdy nic nie wiadomo (...),
pentax ladnie informuje swoich klientow co planuje. mysle, ze jest to jedna z firm wartych
brania pod uwage podczas zmiany/wyboru systemu."

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
cynamonowy napisał/a:
pentax ladnie informuje swoich klientow co planuje

:lol:

Stachu napisał/a:
cynamonowy napisał/a:
pentax ladnie informuje swoich klientow co planuje

To nie jest moje zdanie, ja tylko cytowałem :-P
Ale szczerze mówiąc to nie czuję się jakoś szczególnie niepoinformowany.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Stachu, nie pasuje mi Twój nowy avatar... no za żadne skarby :roll:

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
No co Ty (jeżeli mogę tak pisać) :shock: !? Przecież to ja :-P !

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
Stachu, mi też nie pasuje.

piters1986  Dołączył: 23 Sty 2008
A ja witam wszystkich na tym przesympatycznym forum. Ja pentxa kupiłem przypadkiem, byłem w 100% zdecydowany na olka e500 z kitem 14-45 i lampą fl36 ale na moje szczęście sklep, w którym chciałem kupic ten zestaw, nie był w stanie zrealizować mojego kaprysu w przeciągu 4 dni (szykowała sie ważna impreza-dożynki parafialne :-D ). Więc szybko w neta i szukam. Odpalam alegro i obczajam ceny, przypadkiem natknąłem sie na sprzedawcę który mieszka niedaleko mnie i miał najtańszą kastodesuper w tamtym czasie. Więc w samochód noga na gaz i w droge. Zobaczyłem, pomacałem i... kupiłem. Ta puszka mnie zauroczyła swoją prostotą, solidnością budowy i niezłym wizjerem. Reszta jak się okazało to poezja :-B

Skocz do: