marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
piter1984 - ja proponuję podejście empiryczne: weź kartę pamięci i "krzynkę" piwa, a potem umów się z kimś z forum z Wrocławia. Będziesz miał okazję do przetestowania af-u w k10. Testował będziesz tak długo, jak duża będzie ta "krzynka" :mrgreen:

Pozdrówka
Marucha

fanmario  Dołączył: 23 Paź 2007
Samsung wygrał!
Najszybciej można nim kręcić.
:-B

piter1984  Dołączył: 11 Gru 2007
chociaż z tego co widzę, zewnętrzna lampa odchylana nawet jest za ok 300 zł to może kiedyś się uzbiera ;)

lux  Dołączył: 04 Gru 2007
oscar napisał/a:
Pojedynek AF Sony a100 vs Canon 400d vs Samsung GX-10 (wg mnie niewiele pokazujacy):
http://www.youtube.com/watch?v=J4za9azUHz4

Tutaj jest fajny filmik pokazujacy szybkosc AF w GX-10 (czyli k10d) w porownaniu do is'a (na szkle Sigmy 50mm f2.8 Macro):
http://www.youtube.com/watch?v=El8PWWzn3Eg

OT - A tutaj szybkosci zdjec seryjnych (tez do is'a):
http://www.youtube.com/watch?v=r_-xAWCBSi8

a ja sądzę że jednak ten pierwszy coś pokazuje no może ten 3 też ;)
Co mnie zdziwiło to sadziłem że Sony wraz Nikonem ch*** się najlepszym AF. A tu widać że Sony wyraźnie odstaje od Samsunga i Canona. Nawet w kilku przyłożeniach miał problem z ustawieniem ostrości a Canon i Samsung równo. Różnią się jedynie odgłosem głośno Samsung , Canon cichutko.
Oczywiście należało by sprawdzić efekty i dopiero rozsądzić

mysikrolik  Dołączył: 31 Sie 2007
lux napisał/a:
Co mnie zdziwiło to sadziłem że Sony wraz Nikonem ch***ą się najlepszym AF. A tu widać że Sony wyraźnie odstaje od Samsunga i Canona.

Tak jak napisał już plwk i inni ten test nic nie mówi o sprawności autofokusa a jedynie o szybkości silniczka. Sam na pewno wiesz, że szybkość kręcenia silniczka, to tylko jeden z elementów sprawności AF i to jak widać nie najważniejszy ;-)

wkt  Dołączył: 03 Lip 2007
AF to jest software i szybkość silniczka. Tylko co ma większe znaczenie i jak to odzielić?

mysikrolik  Dołączył: 31 Sie 2007
wkt napisał/a:
AF to jest software i szybkość silniczka

Dobry AF to przede wszystkim odnajdywanie "konturów", nawet w trudnych warunkach oświetleniowych ... Właśnie z tym niektóre systemy mają problemy a nie z mechanikom ;-)

::ART::  Dołączył: 06 Sty 2007
oscar napisał/a:
Pojedynek AF Sony a100 vs Canon 400d vs Samsung GX-10 (wg mnie niewiele pokazujacy):
http://www.youtube.com/watch?v=J4za9azUHz4

Mnie również się wydaje, że ten filmik jednak pokazuje szybkość działania AF.

Nie rozumiem dlaczego niektórzy sądzą, że filmik ten pokazuje tylko szybkość silnika napędowego AF.

Przyznaje, że w teście nie widać na co ustawiony jest aparat w trakcie ostrzenia, bo może być tak, że dla alphy ktoś kogo nie widać mógł podstawić mało konstrastowe tło, a dla C i P tło mogło być bardzo kontrastowe co znacznie ułatwie pracę AF.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
::ART:: napisał/a:
Przyznaje, że w teście nie widać na co ustawiony jest aparat w trakcie ostrzenia

Nie ważne na co jest ustawiony bo na obiektywie jest pokrywka w związku z czym może pokazać wyłącznie jak szybko kręci.

O na to nie zwróciłem uwagi :oops: - nie zauważyłem.
W takim przypadku wycofuje swoją poprzednią opinie i przyznaje racje tym którzy twierdzili że to tylko test szybkości silniczka.

FraZa  Dołączył: 25 Kwi 2006
pstrykałem u kumpla Olympusem E-3, fajny sprzęt, autofocus szybki, w ciemnym pokoju włąściwie za każdym razem łapał. A guzików na body sporo, ciężki i solidny, ale czy specjalnie uszczelniony to nie wiem?
ale puszka swoje kosztuje i 4/3 jakoś mi nie podchodzi

Ja mam wielką ochotę porównać AF K100D z K10D i 400D z K10D.
Narazie porównywałem AF K100D z A100 i 400D.
Dziś przejdę siedo Kieleckiego MM zobaczyć czy maja K10D i może się uda potestować.

DODANE 19.12.2007
plwk napisał/a:

Nie ważne na co jest ustawiony bo na obiektywie jest pokrywka w związku z czym może pokazać wyłącznie jak szybko kręci.
- czy na pewno piszemy o tym samym filmiku. Przecież test szybkości AF dla A100, 400D i GX10 jest robiony bez dekielków wiec jednak nie jest to tylko sprawdzenie szybkości działania sliników AF.

Mnie chodzi o ten :arrow: http://www.youtube.com/watch?v=J4za9azUHz4 filmik.

no to już mam kadyszkę, super aparacik, faktycznie AF trzeba wyczuć. jak nie ma światła to sobie daje radę bardzo dobrze, gorzej jak robiłem zdjęcia chomika co, co chwilę zmieniał tor biegania :) a że to było na długiej ogniskowej i dość blisko to było to prawdziwe wyzwania dla AF (silniczek strasznie trzepał tym obiektywem) i już sobie nie radził, chociaż część zdjęć się udała i to bardzo ładnie :)

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
:evil: pozazdrościć :evil: :evil: a ja jeszcze nie :(

Ja też jeszcze nie mam chomika do testowania szybkości AF :evilsmile:

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
plwk napisał/a:
nie mam chomika

Kup białą myszkę, tak samo szybka a znacznie tańsza ;-)

to znaczy tak, czasem tak biegał że nie był w stanie ustawić (raz do przodu raz do tyłu), ale jak na chwilę przysta to chomik

Dopadnięty w biegu :-)

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
piter1984 napisał/a:
przysta to chomik
ładnie umaszczony, prawie jak ten w moim avatarze :->

Jak już wcześniej mówiłem w pewnych warunkach nawet z lustrzanką profi może być ciężko. Stara sprawdzona metoda to zastawić pułapkę ostrości i strzelać serią.

maniownik  Dołączył: 28 Mar 2007
Zdano napisał/a:
Kup białą myszkę
i WB będzie łatwiej ustawić ;-)

Skocz do: