Gunner  Dołączył: 16 Kwi 2010
A w skrócie zależy jak trafisz...

przedborz  Dołączył: 23 Sty 2010
Dziękuję za porady. Pozdrawiam.

Pablo_P-ce  Dołączył: 19 Sie 2011
Wygląda na to ze chyba u mnie wystepuje włąsnie zjawisko FF / BF jednak nigdy nie mialem z tym do czynienia wiec musze poszukac jak to sprawdzic. Pozyczyłem koledze aparat do testowania bo myslalem ze moze mi się wydaje ze coś z kolorami na zdjeciach jest nie tak. Pogoda była piekna i słoneczna.. Kolega dzwoni do mnie i pyta czemu kolory na zdjeciach sa blade a niebio bardziej fioletowe niz niebieskie...pomijajac juz nie ostre fotografie. Czyli nie wydawalo mi sie. Czy serwis bedzie w stanie cos pomoc?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Sprawdź dokładnie ustawienia. Może masz jakieś niestandartowe włączone. Najlepiej wyzeruj do domyślnych ustawień fabrycznych.

Aparat prosto ze sklepu byl i wlaczony 1 raz bo sam go rozpakowywalem no i zdjecia na automacie ale jak wybiore jakis tryb to jest tak samo. a kolorow nie mozna raczej przestawiac w automacie zreszta to by do kadego zdjecia osobno trzeba bylo chyba ustawiac... ale sproboje jutro moze faktycznie fabryczne i sprawdze jaka mam wersje softa. ale na obu obiektywach kitowych te same objawy i makro ciezko zrobic bo tylko dany punkt jest ostry a wszystko dookola rozmazane...

BAN paradziqs  Dołączył: 05 Sie 2009
Pablo_P-ce, przeczytales instrukcje od aparatu?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Pablo_P-ce, a n ie masz czasem ustawionej przestrzeni barwnej AdobeRGB

malyandrzejek  Dołączył: 18 Mar 2011
Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmiku mojego skromnego autorstwa, pt. "Goodbye and Good luck" (czyli "Rzecz o współpracy K-r z obiektywami M42").

Goodbye and Good Luck

PS. Mam do sprzedania super aparat. Pentax K-r z obiektywem 18-55 WR. chętnych zapraszam na PW. UWAGA! Liczy się kolejność zgłoszeń

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
malyandrzejek napisał/a:
PS. Mam do sprzedania super aparat. Pentax K-r z obiektywem 18-55 WR. chętnych zapraszam na PW. UWAGA! Liczy się kolejność zgłoszeń
Od takich spraw jest Giełda, a nie post w wątku. :evil:

piotr_luk napisał/a:
Od takich spraw jest Giełda, a nie post w wątku.

Aleś Ty poważny.
Nie wyczułeś małego sarkazmu?
;-)

piotr_luk napisał/a:
Pablo_P-ce, a n ie masz czasem ustawionej przestrzeni barwnej AdobeRGB

barwy są ustawione na sRGB i tak rozumiem ma zostac?

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
malyandrzejek napisał/a:
Zapraszam do obejrzenia krótkiego filmiku mojego skromnego autorstwa, pt. "Goodbye and Good luck" (czyli "Rzecz o współpracy K-r z obiektywami M42").

Obejrzałem, masz problem z aparatem, a co na to serwis, byłeś (daleko nie masz), rozmawiałeś, z tego co pamiętam, to FF ci nie naprawili, i co, po prostu odebrałeś aparat i dalej wylewasz tutaj żale. Mnie to trochę dziwi, jeśli masz niesprawny sprzęt i gwarancję, to walczysz z serwisem a nie z nami.

yusuf napisał/a:
Mnie to trochę dziwi, jeśli masz niesprawny sprzęt i gwarancję, to walczysz z serwisem a nie z nami.

Przepraszam Cię bardzo jeśli to odbierasz tak osobiście. Nie wiem na jakiej podstawie? Z nikim nie walczę. Jedyną rzeczą z jaka walczę to Pentax K-r, od kilku miesięcy.
Masz rację, powinienem wysłać sprzęt do serwisu. Pewnie powinienem tak robić co dwa, trzy tygodnie (akurat cały czas potrzebowałem aparatu), ale wiesz co... znalazłem inny sposób. Po prostu się go pozbywam i tyle. Ja już straciłem cierpliwość.
Oczywiście nie ma co uogólniać, Ty masz akurat K-r w którym wszystko "gra", masz szczęście, którego ja nie miałem i tyle.

A jeśli uważasz za niestosowne wrzucanie filmików jak ten powyżej to mnie to dziwi. Może ktoś będzie mieć kiedyś podobny problem/może ktoś ma jakiś pomysł co jest grane/może...
To forum zdaje się, a nie klub wzajemnej adoracji?
:-)

yusuf  Dołączył: 19 Kwi 2006
malyandrzejek napisał/a:
Przepraszam Cię bardzo jeśli to odbierasz tak osobiście.

E, bez przesady, aż tak osobiście do tego nie podchodzę, tylko uważam, że tutaj często przypominasz o swoim problemie, którego wcale nie bagatelizuję, ale "walki" z serwisem nie opisujesz, a szkoda, bo to by bardziej pomogło wszystkim, którzy podobne problemy mogą mieć.

malyandrzejek napisał/a:
Po prostu się go pozbywam i tyle. Ja już straciłem cierpliwość.

Jest to jakieś rozwiązanie i też go wcale nie neguję, jeśli odnalazłeś się w innym systemie to dobrze, tym bardziej, jeśli takich problemów nie ma.

malyandrzejek napisał/a:
A jeśli uważasz za niestosowne wrzucanie filmików jak ten powyżej to mnie to dziwi. Może ktoś będzie mieć kiedyś podobny problem/może ktoś ma jakiś pomysł co jest grane/może...

No tego z mojej wypowiedzi nie wyczytasz, bardzo dobrze, że wrzuciłeś, tylko kogoś z takim problemem bardziej by interesowało, co na to serwis i jak mu taką przypadłość wyłożyć, żeby bez problemu to naprawił.

malyandrzejek napisał/a:
To forum zdaje się, a nie klub wzajemnej adoracji?

Zdaje się :-P

yusuf napisał/a:
E, bez przesady, aż tak osobiście do tego nie podchodzę, tylko uważam, że tutaj często przypominasz o swoim problemie, którego wcale nie bagatelizuję, ale "walki" z serwisem nie opisujesz, a szkoda, bo to by bardziej pomogło wszystkim, którzy podobne problemy mogą mieć.

Może nie do końca przypominam, o ile "wspominam" ;-) ...gdy ktoś ewentualnie pyta o Autofocus, czy inne sprawy związane z K-r. Co do "walki" z serwisem, to podoba mi się, że użyłeś słowa walka. Po prostu mi się nie chce...
Tym bardziej, że nawet jeśli naprawią problem współpracy z M42, to nadal pozostaje ten cholerny AF (przeprasza, że znów o tym wspominam).
Poza tym problem rozwiązałem w najprostszy z możliwych sposobów. Być może jestem zbyt wygodny? :-)

daśko  Dołączył: 15 Mar 2010
malyandrzejek napisał/a:
problem rozwiązałem w najprostszy z możliwych sposobów

Oczywiście sprzedając uprzedzisz potencjalnego nabywcę że sprzet jest niesprawny :?:

daśko napisał/a:
Oczywiście sprzedając uprzedzisz potencjalnego nabywcę że sprzet jest niesprawny :?:

A czy napisałem, że chcę sprzedać sprzęt niesprawny :?:
Obecnie już mam inne body, wiec mam czas na serwis. Aparat po powrocie będzie sprzedany. A co do AF, to serwis stwierdził, że jest w normie, więc tego się trzymam.

malyandrzejek napisał/a:
co do AF, to serwis stwierdził, że jest w normie, więc tego się trzymam.

Ale wg Ciebie AF jest niesprawny :?:

daśko napisał/a:
Ale wg Ciebie AF jest niesprawny :?:

Serwis, czyli ludzie w tym wykształceni/wyszkoleni/uprawnieni stwierdził, że tak... a co ja myślę to inna sprawa. Być może jestem przewrażliwiony/mam za małe umiejętności/może taki obiektyw? Miałem okazję zrobić kilka pstryków na 50 1,7 i wyglądało to lepiej... więc może nie jest tak źle. Niemniej, nie mam cierpliwości/chęci bawić się w to dalej.

malyandrzejek napisał/a:
a co ja myślę to inna sprawa.

W takim razie co najmniej jednego potencjalnego kupca masz mniej.

Skocz do: