bojabango  Dołączył: 28 Mar 2007
zamiana gx-1s (DS) na k10? warto? jakie koszta?
Hej

Mam gx-1s, jestem amatorem a fotki robię dla przyjemności, najczęściej na wyjazdach, ale i parę razy koleżankom :) Z aparatu korzysta też mój ojciec, stąd zależy mi na dobrym auto.

Zastanawiam się nad wymianą gx-1s na k10.
Gx1s kupiłem w Polsce, rok temu, za 1900 złotych - na k10 po prostu nie było mnie wtedy stać.

Brakuje mi:
- nie doświetla mi zdjęcia, większość wywołuje z dodatnią korekcją
- czasem przydałaby się stabilizacja
- ręka boli jak dłużej focę (dwa razy sie zdarzyło)
- 10 to więcej niż 6, ale to akurat mało ważne
- liczę na lepsze kolory z k10 ?
- najbardziej wkurza mały zakres tonalny
- męczy mnie robienie w RAW, wolałbym czasem strzelać jpg, a tak wszystko w RAW
- przeeeraaaaźźźźźliiiiiiwwwwieeee wolny AF

nie mam lampy, ale raczej jej nie potrzebuję, jak coś to może jakieś małe studio w przyszłości. Czy możliwości stworzenia studia w oparciu o k10 a gx1s są podobne? Wiem że tańszą lampę kupie do gx-1s.

Jak wyglądają koszta wymiany gx-1s na k10?
Jaka jest wartość mojego aparatu dzisiaj? rok uzywanego, kupionego w Polskim sklepie, bez jednej ryski, z przebiegiem 2 tysięcy klatek?
Za ile można kupić używaną k10?

Użyłem opcji szukaj (jestem administratorem dużego forum studenckiego więc wiem że to ważne), i wiem bardzo dużo na temat obu aparatów, chciałbym jednak prosić o opinię ludzi którzy maja podobny dylemat a najbardziej tych, którzy sie przesiedli. Jeśli podobny temat już był a ja go nie odnalazłem prosiłbym o link :)

Serdecznie pozdrawiam i z góry dziękuję :)

Łukasz

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
bojabango, czy apgrjdować sprzęt to chyba zależy od Twoich funduszy - czy konkretniej możliwości finansowych.
Jak masz ograniczone, to bym nie wymieniał. Ceny, za którą warto by się pozbyć samsunga to raczej na pewno nie dostaniesz. Ten GX-1s to przecież bardzo dobra pucha (mimo, że na nią narzekasz) i nawet mimo podłych obecnie cen K10 to uzysk z zamiany byłby raczej niewspółmierny do kosztów. A skoro AF za wolny, to ostrz ręcznie :-)
Jeśli jednak kasa większego problemu nie stanowi (że w ogóle nie stanowi, to nie uwierzę), to... też nie wymieniaj! Poczekaj z pół roku, może ciut więcej i wymień na k20 lub odpowiednik od Samsunga :-D

Ale co ja tam wiem... Nie mam kadychy, nie mam Samsunga, tym bardziej nie mam kdwiedychy :-|

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Jeśli chodzi o kasę, to przesiadka na nowego k10, w Polsce to będzie teraz koszt około 1200-1500 pln. Bo liczę, że za Sama około 1000-1200 weźmiesz. Ale do k10 jeszcze szybsza/większa karta i druga bateria kosztuje.

::ART::  Dołączył: 06 Sty 2007
Gx1s - jaki jest dla niego odpowiednik PENTAX'a.

Jeśli zależy Ci na AF to moze lepiej kupic C30D - cena ok 2700zł, ale do niej należy doliczyć jeszcze ok. 1200 - 1500 zł na jakiegos Tamrona zamiast KIT'a.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
::ART:: napisał/a:
Gx1s - jaki jest dla niego odpowiednik PENTAX'a

*istDS2

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
bojabango napisał/a:
To jak weźmiesz Kadyszkę, to dopiero będzię Cię ręka boleć! Przecież GX-1s (DS) to chyba najmniejsza lustrzanka na rynku...

Mam DS-a i mówiąc szczerze nie potwierdzam większosci Twoich zarzutów 8-)

Problem chyba nie w tym, że GX jest taki albo inny, tylko w tym, że doszedeś do miejsca, w którym parcie na coś nowego przrekroczyło punkt krytyczny: ja bym na Twoim miejscu poczekał, aż K20D zadomowi sie dobrze na rynku i dopiero wtedy wrócił do tematu.

A odzysk przy sprzedaży Samsunga będzie żenująco mały - nawet te 1200 zł wydaje mi sie iluzoryczne. Gotów byłbys oddac dobrą puszke za cenę kompakta? Już bym wolał nabrać kredytów czy rat, kupić coś nowego, a GX wrzucić na półkę, tak na wszelki wypadek.

Tok'Ra  Dołączył: 11 Lip 2006
Re: zamiana gx-1s (DS) na k10? warto? jakie koszta?
bojabango napisał/a:

Zastanawiam się nad wymianą gx-1s na k10.
Brakuje mi:
- nie doświetla mi zdjęcia, większość wywołuje z dodatnią korekcją
- czasem przydałaby się stabilizacja
- 10 to więcej niż 6, ale to akurat mało ważne
- liczę na lepsze kolory z k10 ?
- najbardziej wkurza mały zakres tonalny
- męczy mnie robienie w RAW, wolałbym czasem strzelać jpg, a tak wszystko w RAW
- przeeeraaaaźźźźźliiiiiiwwwwieeee wolny AF

Moim zdaniem to teraz zly pomysl. Lepiej zainwestowac w obiektyw.
Jesli chcesz sie przesiadac, a zalezy Ci na szybkim AF ostrzacym w trudnych warunkach, to bierz na raty Nikon D300, lub starszy model D200 - ale wtedy to i w dobry obiektyw musisz zainwestowac np. taki 24-70 bedzie dobry - bo jesli chcesz miec lepsze kolory i jakosc zdjec, to to akurat bardziej od jakosci szkla zalezy. Jak bedziesz robil na kitowym obiektywie, to mozesz kupic super "luszczanke", a bedziesz mial taka sama liste zarzutow jak powyzej napisales (dopiszesz do niej jeszcze problemy z zasilaniem :mrgreen:

Z GX-1S jest moze ciut wiecej zabawy w wywolywanie zdjec i ich dopieszczanie, ale lepiej czasami robic to samodzielnie niz zdawac sie na oprogramowanie producenta z puszki.

No i tak jak porownuje foty kolegow z K10 - to o ich jakosci bardziej decyduje topowe drogie szklo niz wlasnie korpus. Ostatnio mialem mozliwosc pobawienia sie fotami z Canona 400-tki, a wczesniej z 350-tki z kitami - i w zyciu bym sie nie zamienil.

Kfan  Dołączył: 02 Mar 2007
Z tym niedoświetlaniem to taka mała uwaga - mnie DS też niedoświetlał do czasu aż wymieniłem matówkę na klinowo rastrową. Teraz jest OK a nawet czasem o 0,3 EV za dużo. wniosek nasuwa mi się taki że na taką matówkę jest skalibrowany światłomierz.
Kolorystyka zależy od WB ten Auto jest dla mnie za ciepły więc jeśli muszę zrobić w jpg to ustawiam WB ręcznie.
Tak czy inaczej obecnie nawet w jpg coś tam z WB można poprawić.
Ponoć Camera RAW w CS3 to potrafi po odpowiednim skonfigurowaniu.
Co do rozpiętości tonalnej to przecież w K10d nie będzie lepiej.
W tym temacie to lepiej kupić Fuji S3/S5 pro.

sunshine  Dołączył: 25 Paź 2007
zorzyk napisał/a:
Już bym wolał nabrać kredytów czy rat, kupić coś nowego, a GX wrzucić na półkę, tak na wszelki wypadek.

Przychylam się do zdania Zorzyka :-B

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Niedoświetla z kitem, z Sigmą 17-70 jest ok np.: w nocy robiłem kitem z +1,0 eV a z Sigmą mam na 0 i dobre wychodzą...
W zasadzie jedyne czego brak to stabilizacja matrycy no i nieco lepsze jpg.

bojabango  Dołączył: 28 Mar 2007
Hej :)

Bardzo Wam dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Z systemu pentaksa nie zrezygnuję na razie, mam za dużo manualnych szkiełek których używam, a fundusze mam studenckie, czyli jak sie łatwo domyślić - bardzo ograniczone.

Miałem nadzieje, że może wymiana zamknęłaby sie w kwocie kilkuset złotych...

K20 to rzeczywiście fajna pucha, ale kiedy jej cena spadnie do poziomu 2000 pln? Zresztą, nawet wtedy, mój samsung gx-1s będzie wart nie 1000-1200 tylko 600-700 więc koszta wymiany wzrosną również dużo bardziej. Rozważałem wymianę teraz za kilkaset i wtedy może za rok znów za kilkaset z k10 na k20...? ale to już bardzo dalekie plany.

I sprostowanie - ręka bolała mnie właśnie dlatego, że korpus jest za mały, ostatni palec uciekał pod obudowę i po godzinie bolał... grip swoje kosztuje, więc liczyłem na to że wymiana całego aparatu na większy rozwiąże i ten problem.

Jeszcze sie pozastanawiam, być może jeśli znajdę gdzieś używane k10 w rozsądnej cenie i kupca na mojego samsunga jednak się zdecyduje.

Serdecznie pozdrawiam :)

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
bojabango napisał/a:
K20 to rzeczywiście fajna pucha, ale kiedy jej cena spadnie do poziomu 2000 pln?
Kiedy wyjdzie K30d. 8-)
bojabango napisał/a:
I sprostowanie - ręka bolała mnie właśnie dlatego, że korpus jest za mały, ostatni palec uciekał pod obudowę i po godzinie bolał... grip swoje kosztuje, więc liczyłem na to że wymiana całego aparatu na większy rozwiąże i ten problem.
K10d nie jest wcale taka duża. W kasetce mały palec mi uciekał, w kadyszcze też. Z gripem już nie. :-D

Skocz do: