ula  Dołączyła: 02 Sty 2007
k10d jak zablokowac focus? :-)
Wiem, wiem, to strasznie lamerstwo, ale po prostu nie wiem jak zrobic gdy wyostrzam kadr np. na punkcie srodkowym i przesuwam obiektyw lekko w bok z przyblokowanym przyciskiem zwolnienia migawki - on, tzn moj k10d :-) nie ostrzyl mi znowu :-(
Cos pewnie zmajstrowalam i teraz kwicze. Pomozcie.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Czytałaś instrukcję obsługi?

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
ula, od kiedy masz K10D?

czy było kiedyś inaczej?

Mój DL dostał takiej przypadłości i pojechał do serwisu.

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
ula napisał/a:
wyostrzam kadr np. na punkcie srodkowym i przesuwam obiektyw lekko w bok z przyblokowanym przyciskiem zwolnienia migawki - on, tzn moj k10d :-) nie ostrzyl mi znowu :-(
Zobacz, czy nie masz przestawionego przełącznika z AF-S na AF-C.

asklop  Dołączył: 22 Kwi 2006
wiesz, z boku aparatu jest taki magiczny przycisk, do ustawiania ostrzenia.
AF-S
AF-C i
MF

Sprawdz, czy nie masz przypadkiem tej zwigienki na AF-C przestawionej, jezeli tak to przestaw na AF-S

[ Dodano: 2008-02-16, 12:42 ]
argawen, byłeś szybszy, a tak na prawdę to forum nigdy nie odpoczywa, zawsze ktoś może pomóc lub udzielić rady, wskazówki.

Zdaje mi się, że chodzi o ustawienie na stałe centralnego czujnika AF.

zorzyk, nie, pisze przecież wyrażnie, że kadruje, naciska spust do połowy i przekadrowuje, a podczas tej operacji aparat jeszcze raz przeostrza.

zorzyk napisał/a:
chodzi o ustawienie na stałe centralnego czujnika AF.
ula pisze, że mimo wciśniętego spustu ostrzy jej ponownie. Więc, bez różnicy, czy ma ustawiony czujnik środkowy, czy inny. Przy wciśniętym spuscie nie powinno jej ponownie ostrzyć.

[ Dodano: 2008-02-16, 12:48 ]
asklop, byłeś pierwszy :mrgreen:

argawen napisał/a:
byłeś pierwszy

tym razem :-D

No to wobec tego albo ma właczony AF ciągły (AF-C) albo przycisk migawki nie trzyma styku (miałem coś podobnego):
http://manufactura.home.p...opic.php?t=8927

może być jeszcze jedno wytłumaczenie, że nie ma ula wyczutego do końca przycisku i dlatego przeostrza bo nie jest zablokowany. Trzeba wyczuć ten moment naciśnięcia a jak ktoś zaczyna przygode z lustrzanka to może mieć z tym problemy.

Nie wiem jak jest w Kadyszce, ale w DS-ie to "wciśnięcie do połowy" ma bardzo wyraźny opór.

zorzyk, wiesz, dla nas obytych z aparatem może i ma wyraźny opór, no ale ja z postu Uli wywnioskowałem, że nie ma za bardzo doświadczenia z lustrzanka cyfrową (może się mylę) i stą może te problemy. No ale w sumie myślę, że to jednak będzie AF-C

zorzyk napisał/a:
Nie wiem jak jest w Kadyszce, ale w DS-ie to "wciśnięcie do połowy" ma bardzo wyraźny opór.
W K10D ten opór jest o wiele mniejszy.

mygosia  Dołączyła: 19 Kwi 2006
asklop napisał/a:
że nie ma za bardzo doświadczenia z lustrzanka cyfrową

Dlatego zadałam pytanie od kiedy ma K10D - z tego co znalazłam wynika, że od paru miesięcy.

I czy wcześniej było inaczej.

ula  Dołączyła: 02 Sty 2007
Dziekuje !
uff, maguczne guziczki zadzialaly.

Tak jest, doswiadczenia z cyfrowkami nie mam. Do tej pory przez jakies kilka lat moim podstawowym sprzetem byla Mamiya m645 i tyle.
A tu nagle jakies cyfrowe cuda mam w rekach, az wstyd mi, ze pytam tak lamersko, no ale coz dopiero sie wgryzam :-) .
I tak kocham ten aparat... i to forum tez. :-)
Wracam i czytam ponownie instrukcje, zeby znowu kichy nie bylo.
Sciskam
ula

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
ula, :-B "za postawę, za wkład, -tu se kretyn trudne słowo wybrał- za zaza za za za...aaaaangażowanie"

Chociaż w niewyczucie spustu, o którym niektórzy wspominali, nie chce mi się wierzyć. Moja NzŻ, chociaż lamerka zupełna (kompakty ją przerastają) z tym akurat nie miała żadnego problemu.

maciu  Dołączył: 06 Sty 2008
lipalipski napisał/a:
ula, :-B "za postawę, za wkład, -tu se kretyn trudne słowo wybrał- za zaza za za za...aaaaangażowanie"

Chociaż w niewyczucie spustu, o którym niektórzy wspominali, nie chce mi się wierzyć. Moja NzŻ, chociaż lamerka zupełna (kompakty ją przerastają) z tym akurat nie miała żadnego problemu.

czochradło :mrgreen:

co do spustu to świeżo zakupiona GX-10 w domu u sprzedającego miała
bardzo czułą migawkę ale dosłownie po parunastu/dziesięciu naciśnięciach wróciła
do normy wcześniej trzeba było wciskać na prawde leciusieńko żeby uzyskać tylko
wyostrzenie także uważam iż w tym temacie wszystko jest możliwe

Skocz do: