mac_27  Dołączył: 09 Sty 2008
Zakres tonalny a ekspozycja
Witam,

czytałem sobie dziś trochę na temat charakterystyki matrycy światłoczułej w odniesieniu do zakresu tonalnego.
Wśród postów na forum nie mogłem doszukać odpowiedzi na nurtujące mnie zagadnienia.
Jak większość z was zapewne wie, na jasne obszary jest przeznaczone dużo więcej bitów, czyli można zakodować więcej odcieni jasnych niż ciemnych.
W związku z tym, jeżeli zakres tonalny fotografowanej sceny jest mniejszy od zakresu matrycy (o jakieś 2,3 EV) to wydaje się, że korzystniej jest ustawiać ekspozycję na światło, tak aby zbliżało się ono do granicy histogramu.
Czyli np. bierzemy białą kartę i ustawiamy na niej ekspozycję. Wiedząc, że rozpiętość tonalna matrycy wynosi w przypadku K100 około 8EV, możemy wprowadzić korektę o jakieś 3,5 EV (0,5 EV od granicy zakresu matrycy).
Przy takich parametrach pstrykamy fotkę. Wydaje mi się, że tak powinno być korzystniej, aniżeli robić ekspozycję na szarą 18% kartę bez wprowadzania korekty.

Być może jest to powszechnie praktykowana metoda, ale jakoś nie trafiłem na nią w opisach technik.

A jakie są wasze doświadczenia?

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Tu jest trochę torii i praktyki:
http://akson.sgh.waw.pl/~smalaz/ksiazka/r01.html

Dzięki za linka,

już to czytałem :-D

Bardzo ciekawe, przynajmniej dla mnie początkującego.
Niestety brakuje tam aspektów "cyfrowych", czyli tego, że strefy jasne są kodowane w cyfrówkach większą liczbą bitów niż ciemne.

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
mac27

to proste i nie wymaga żadnej teorii - w cyfrze żeby wyciągnąć jak najlepszą jakość
zawsze naświetlasz jak najbliżej prawej strony bez przepaleń.

potem można sobie *sciemnić* :)

Też tak właśnie myślałem, ale czy ktoś to powszechnie praktykuje?
Biała karta i korekta +3EV, czy jakaś inna metoda?

mac_27 napisał/a:
Też tak właśnie myślałem, ale czy ktoś to powszechnie praktykuje?
Biała karta i korekta +3EV, czy jakaś inna metoda?

jaka biała karta i korekta? po co ?

to jest tak samo jak na kliszach, im coś masz jaśniejsze tym jaśniej względem światłomierza to naświetlasz a na cyfrze nie potrzeba żadnej karty białej czy innej, po prostu robisz sobie dof digital preview a potem korekcje czy manual, zależnie od metody swojej

i powiem ci że nie, to nie jest powszechne ,większość ludzi uważa że można te 2działki które standardowo nie doświetla cyfra (jak robisz np w P czy innych bez korygowania EV) ciągnąć z raw'a, a to jest marnowanie dynamiki i potem marudzą ,że klisza to było coś, nie te cyfrowe płaskie zdjęcia :)

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
2działki które standardowo nie doświetla cyfra (jak robisz np w P czy innych bez korygowania EV)

ze co? :-?

l_uka napisał/a:
guerilla napisał/a:
2działki które standardowo nie doświetla cyfra (jak robisz np w P czy innych bez korygowania EV)

ze co? :-?

to, że jak masz coś białego czy jasnego w kadrze (a prawie zawsze tak jest) to od razu k10d sprowadza to do ciemnej szarości a razem z tym resztę zdjęcia, a większość ludzi tego nie koryguje, tylko ciągnie w rawie na + potem. rozumie?

l_uka  Dołączył: 20 Kwi 2006
guerilla napisał/a:
to, że jak masz coś białego czy jasnego w kadrze (a prawie zawsze tak jest) to od razu k10d sprowadza to do ciemnej szarości a razem z tym resztę zdjęcia, a większość ludzi tego nie koryguje, tylko ciągnie w rawie na + potem. rozumie?

tia, tu mi jedzie. Po co takie pitolenie?
P, pomiar matrycowy, AutoISO, WB na zarowke, RAW+. Plik bez EXIFa to JPG zrobiony automatycznie z rawa przez Picase - widac ze Picasa zrobila korekte ekspozycji na minus.
http://picasaweb.google.p...key=6iZ4jJWJO28
Przeslac Ci pliki?

davidxxx  Dołączył: 24 Mar 2008
A nie lepiej po prostu robić zdjęcia na manualu? Zawsze można sobie naświetlić wg upodobań:)

a tu fajny link po ang:
http://www.luminous-lands...ose-right.shtml

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
guerilla napisał/a:
i powiem ci że nie, to nie jest powszechne ,większość ludzi uważa że można te 2działki które standardowo nie doświetla cyfra (jak robisz np w P czy innych bez korygowania EV) ciągnąć z raw'a, a to jest marnowanie dynamiki i potem marudzą ,że klisza to było coś, nie te cyfrowe płaskie zdjęcia :)

Potwierdzam! Np. wiekszosc zdjec przentowanych w watkach foto do oceny jest niedoswietlonych i przez to wygladaja buro i ponuro. Niedoswietlic mozna, ale tylko minimalnie.

guerilla napisał/a:
...i powiem ci że nie, to nie jest powszechne ,większość ludzi uważa że można te 2działki które standardowo nie doświetla cyfra (jak robisz np w P czy innych bez korygowania EV) ciągnąć z raw'a, a to jest marnowanie dynamiki i potem marudzą ,że klisza to było coś, nie te cyfrowe płaskie zdjęcia :)

Właśnie do tego zmierzam - marnowanie dynamiki.
Załóżmy, że robię punktowy pomiar ekspozycji na najjaśniejszy punkt w scenie, to jaką później wprowadzić korektę, żeby to najjaśniejsze miejsce było na granicy histogramu?
2, 3EV? Jest jakaś stała wartość przy cyfrówce, czy robicie to na tzw. czuja?

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Hm...dziwne, bo mnie wychodzi chyba dobrze.
Wszystkie wywołane bez poprawek. Nie patrzcie się co na zdjęciach( prócz tego z meczu), kolega bawił się aparatem :-P

argawen napisał/a:
Wszystkie wywołane bez poprawek.
A tutaj poproszę o trochę więcej szczegółów.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
mac_27 napisał/a:
Jest jakaś stała wartość przy cyfrówce, czy robicie to na tzw. czuja?

Ja np. robie zdjecia nie "pomiary". Czyli na czuja.

zorzyk napisał/a:
W Silkypix otworzyłem i zapisałem w jpg. Troche wyostrzone( ustawione miałem w zapisie ).

Ja robię w manualu, zwykle pomiar CW na średnie tonacje i podgląd histogramu, ewentualnie kolejne zdjecie z poprawioną ekspozycją.

argawen napisał/a:
W Silkypix otworzyłem i zapisałem w jpg
OK. Problem polega na tym jakie ma domyślne ustawienia SilkyPix (i każdy inny program), bo to, że ma suwak EV na zero niczego nie dowodzi. Chyba tylko Pentax Photo Laboratory uwzględnia ekspozycję oryginalną, ale to tylko tak wzmiankuję, żebyś się nie dał zwieść prostemu zdaniu "otwarłem w programie i nic nie poprawiałem", bo program mógł poprawić i tak za Ciebie.

zorzyk napisał/a:
argawen napisał/a:
Wszystkie wywołane bez poprawek.
Chodzi o ustawienia w momencie zrobienia zdjęcia ?
Jeżeli o to, to pomiar matrycowy lub CW. Jest w exifie. Kolega robił, który nie zna się zupełnie, więc nic nie ruszał( zamrożenie pomiaru- AE-L itp.)

zorzyk napisał/a:
Chyba tylko Pentax Photo Laboratory uwzględnia ekspozycję oryginalną
PPL jest zrobiony na bazie Silkypix.
Nie mówię, ze wszystkie zdjęcia wychodzą bez poprawek, ale da się robić bez.

Skocz do: