former pentaxian
former pentaxian
former pentaxian
mac_27 napisał/a:Też tak właśnie myślałem, ale czy ktoś to powszechnie praktykuje?
Biała karta i korekta +3EV, czy jakaś inna metoda?
guerilla napisał/a:2działki które standardowo nie doświetla cyfra (jak robisz np w P czy innych bez korygowania EV)
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
l_uka napisał/a:guerilla napisał/a:2działki które standardowo nie doświetla cyfra (jak robisz np w P czy innych bez korygowania EV)
ze co?![]()
guerilla napisał/a:to, że jak masz coś białego czy jasnego w kadrze (a prawie zawsze tak jest) to od razu k10d sprowadza to do ciemnej szarości a razem z tym resztę zdjęcia, a większość ludzi tego nie koryguje, tylko ciągnie w rawie na + potem. rozumie?
Stormtrooper's K-x
Soccer mom's V1
Pentax K20D | DA 18-55 II | Super-Takumar 50/1.4
guerilla napisał/a:i powiem ci że nie, to nie jest powszechne ,większość ludzi uważa że można te 2działki które standardowo nie doświetla cyfra (jak robisz np w P czy innych bez korygowania EV) ciągnąć z raw'a, a to jest marnowanie dynamiki i potem marudzą ,że klisza to było coś, nie te cyfrowe płaskie zdjęcia :)
guerilla napisał/a:...i powiem ci że nie, to nie jest powszechne ,większość ludzi uważa że można te 2działki które standardowo nie doświetla cyfra (jak robisz np w P czy innych bez korygowania EV) ciągnąć z raw'a, a to jest marnowanie dynamiki i potem marudzą ,że klisza to było coś, nie te cyfrowe płaskie zdjęcia :)
former pentaxian
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Za Fafniakiem: Nie dla leniiii !!!!!!!!!!
Moje pstryki
A tutaj poproszę o trochę więcej szczegółów.argawen napisał/a:Wszystkie wywołane bez poprawek.
Ż jest P... p.
mac_27 napisał/a:Jest jakaś stała wartość przy cyfrówce, czy robicie to na tzw. czuja?
W Silkypix otworzyłem i zapisałem w jpg. Troche wyostrzone( ustawione miałem w zapisie ).zorzyk napisał/a:A tutaj poproszę o trochę więcej szczegółów.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
Ż jest P... p.
OK. Problem polega na tym jakie ma domyślne ustawienia SilkyPix (i każdy inny program), bo to, że ma suwak EV na zero niczego nie dowodzi. Chyba tylko Pentax Photo Laboratory uwzględnia ekspozycję oryginalną, ale to tylko tak wzmiankuję, żebyś się nie dał zwieść prostemu zdaniu "otwarłem w programie i nic nie poprawiałem", bo program mógł poprawić i tak za Ciebie.argawen napisał/a:W Silkypix otworzyłem i zapisałem w jpg
Ż jest P... p.
Chodzi o ustawienia w momencie zrobienia zdjęcia ?zorzyk napisał/a:argawen napisał/a:
Wszystkie wywołane bez poprawek.
A tutaj poproszę o trochę więcej szczegółów.
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki
PPL jest zrobiony na bazie Silkypix.zorzyk napisał/a:Chyba tylko Pentax Photo Laboratory uwzględnia ekspozycję oryginalną
Pozdrawiam
Paweł
-----------
Moje pstryki