fresho  Dołączył: 15 Lut 2008
K10 - wpis o uzytkowniku
Witam serdecznie wszystkich.
Na wstepie chcialem sie przywitac poniewaz jestem nowoodrodzonym uzykownikiem PENTAXA (K1000 wciaz na polce).
O zmianie systemu zadecydowal zgon poniekad mojego ulubionego EOSika.
Sporo CANONow ma ciekawa funkcie wpisania imienia i nazwiska lub jakiejs nazwy swojego uzytkownika poprzez oprogramowanie sterujace z kompa. Otrzymujemy wtedy automatycznie wpis w kazdym EXIFie o autorze.
Czy w kadyszce jest to do zrobienia?
Z gory dziekuje za odpowiedzi.
Pozdrawiam
Krzych

antek  Dołączył: 23 Wrz 2007
Nie ma takiej opcji. :cry:

andrusz  Dołączył: 28 Lip 2007
Tetrisa też nie ma... Ani nawet funkcji rozpoznawania twarzy... Chyba będziesz musiał wrócić do EOS-a.

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
andrusz napisał/a:
Ani nawet funkcji rozpoznawania twarzy...

Głupia uwaga :(

Mort  Dołączył: 30 Lip 2007
Re: K10 - wpis o uzytkowniku
fresho napisał/a:

Sporo CANONow ma ciekawa funkcie wpisania imienia i nazwiska lub jakiejs nazwy swojego uzytkownika poprzez oprogramowanie sterujace z kompa. Otrzymujemy wtedy automatycznie wpis w kazdym EXIFie o autorze.

Dobrze rozumiem, że softem z kompa ingerujesz w oprogramowanie aparatu, tak żeby każde zdjęcie stemplował Twoim podpisem?

Jeśli tak, to faktycznie fajny bajer. Pentax tego nie oferuje, ale zawsze możesz użyć jakiegoś programu do masowej edycji EXIFu.

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
Olympus też ma taki bajer - można zmienić nazwę aparatu w Exif-ie dopisując np. nazwisko.

RiddlerPL  Dołączył: 19 Sty 2008
Mi w trakcie wywoływania RAW-ów Lightroom automatycznie dodaje stosowny wpis e EXIF-a. Potem jedynie musze właściwie go obrabiac (by nie wyczyścić go). Zaś jeżeli robisz jpg to można Photoshopa tak zaskryptować (za pomocą batcha) by automatycznie ci wpis dodawał do dużych grup plików. Proste i skuteczne. Ale sugerowałbym RAW-a (a dokładniej PEF-a).

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
Ja i tak nie trzymam pef , a w jpg do sieci usuwam exify

Skocz do: