ahammer  Dołączył: 15 Lis 2007
Apropo redukcji drgań....
Hey! Takie pytanko może komuś wyda się głupie ale cóż. W instrukcji do K10D pisze: "Pamiętaj o wyłączeniu przełącznika redukcji drgań, kiedy aparat jest ustawiony na statywie."
Mam pytanie odnośnie tego bo wydaje mi się to dziwne. Czy jeśli ustawiam aparat na statywie to właczony SR ma wogóle jakieś znaczenie? :?:
Owszem jest wzmianka że w przy długim czasie naświetlania SR nie działa w pełni ale czy może negatywnie wpływać na robione zdjęcia? Szczególnie gdy aparat jest na stabilnym statywie?

To tyle pytałem o to niedawno doświadczonego fotografa nota bene z tego forum i również przyznał że słyszał o tym ale nie wie.

Dzięki za wyjąśnienia czy jest to tylko zalecenie z pogranicza ergonomii czy coś bardziej istotnego.

tenkitten  Dołączył: 08 Gru 2007
stabilizacja obrazu szuka stojąc na statywie jakby "na siłę" wszelkich drgań przez co może całkiem niechcący sam wywołać sztuczne drgania a co za tym idzie nieostrą fotę. jak aparat stoi na statywie to moim zdaniem należy bezwzględnie wyłączyć ten system.

Jurek  Dołączył: 09 Cze 2007
Miałem tak kilka razy kiedy zapomniałem wyłączyć SR fotografując ze statywu, zdjęcia wydawały mi się nieostre !

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
ahammer napisał/a:
Czy jeśli ustawiam aparat na statywie to właczony SR ma wogóle jakieś znaczenie?

Jeśli nie chcesz stabilizować drgań skorupy ziemskiej to wyłącz.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
Re: Apropo redukcji drgań....
ahammer napisał/a:
Mam pytanie odnośnie tego bo wydaje mi się to dziwne. Czy jeśli ustawiam aparat na statywie to właczony SR ma wogóle jakieś znaczenie? :?:

Układ redukcji drgań używany w Pentaxach w przypadku braku jakichkolwiek drgań do wyeliminowania potrafi się zachowywać dziwnie. Pierwsza wersja IS w C miała podobnie, dopiero później dodali wykrywanie pracy na statywie.

Stachu  Dołączył: 27 Kwi 2007
Ogólnie jeśli stabilizacja nie jest potrzebna, to lepiej ją wyłączyć.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ja bym to odwrócił - włączać tylko wtedy gdy potrzebna.

maciu  Dołączył: 06 Sty 2008
a potraficie z ekraniku w aparacie ocenić czy fota wyszła jak żyleta
czy mniej ostra i w przypadku bardzo małej go czy trafiło dokładnie tam
gdzie trzeba?

ja sie jakos gubie i dopiero na kompie stwierdzam na 100%

Grizley  Dołączył: 30 Sie 2007
powiększam jakiś szczegół na ekraniku w 100% powiekszenia

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
Wszyscy macie rację, a niedowiarków odsyłam: http://www.fotosik.pl/pok...b61c0c925b.html
i żeby nie było , że na zamówienie zrobiłem to proszę patrzeć na datę.
Jest duża szybkość migawki dlatego efekt nie jest może najwyższy, ale wstawiam, to i następne bez SR.

[ Dodano: 2008-02-17, 10:22 ]
Warunki analogiczne: ten sam statyw, podobne światło, jedno z SR , a drugie bez.
Powiększenie 100%. Efekty najlepiej widać na drucie wystającym z dachu.

ahammer  Dołączył: 15 Lis 2007
Czyli można by powiedzieć że rodzi się dysonans system stabilizacji który czasami destabilizuje....i nie przestrzega zasady lekarskiej - przede wszystkim nie szkodzić..

SNECZKU  Dołączył: 21 Kwi 2006
Ale jeśli użyć samowyzwalacza, to jego uruchomienie powinno odłączyć SR, wg instrukcji.

Skocz do: