magnikus  Dołączył: 16 Lut 2008
Czy tryb M jest w K10D w pełni ręczny? [odpowiedź: TAK]
Dzień dobry, ja tu nowy, Tak! szukałem już na forum odpowiedzi na moje pytania ale z racji na dziwną tematyke problemu miałem problemy z wpisaniem haseł do Szukajki więc ograniczyłem się do czytania wątków o problemach z k10d.

PROBLEM: k10d - opcja M - Manual - jak sama nazwa wskazuje powinien być w pełni ręczny, więc dlaczego po zrobieniu zdjęcia na przyklad z wartościami f8.0 i 1/400 aparat przestawia mi te wartości na zupełnie inne typu f11 i 1/1000 ?! Ja nie chce żeby on mi 'pomagał' i jest to dosyć irytujące. Bo ja zrobie zdjęcie prawie idealne, i widząc to co wyszło wiem że trzeba zmienić tylko przyslone o jedną działkę, patrze w wizjer a tam wszystko przesterowane...
I druga sprawa dlaczego w tym trybie (M) nie da sie kompensować błysku lampy ? żeby to zrobić muszę zmieniać na inny tryb. Jak Manual to Manual od początku do końca ręcznie powinno być...

PS. Mam nadzieję ze mi sie nie oberwie za to ze poruszam TO_CO_PORUSZONE na forum zostało...

Z góry dzięki

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
magnikus napisał/a:
PROBLEM: k10d - opcja M - Manual - jak sama nazwa wskazuje powinien być w pełni ręczny, więc dlaczego po zrobieniu zdjęcia na przyklad z wartościami f8.0 i 1/400 aparat przestawia mi te wartości na zupełnie inne typu f11 i 1/1000 ?!
- ekhm...... to jest niemozliwe.....
ALBO...
podgladajac zdjecie zbyt szybko zaczynasz krecic kolkami i sam przestawiasz....

1/30 f3.5 właśnie przestawił mi na 1/40 f4.0 po zrobieniu zdjęcia w pokoju....

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
magnikus, nie łapię o czym mówisz. Spróbujmy po kolei:

Mam DS-a (mogą być róznice do K10D, ale to się okaże)
1. obiektyw DA 18-55
2. tryb M
3. ustawiam czas 1/20, f3.5 i robie zdjecie
4. podglądam na LCD - info mówi j.w.
5. patrzę do wizjera: czas i przysłona się nie zmieniły (ale nic nie kręciłem kółkiem).

U ciebie jest tak samo?

Andresito  Dołączył: 02 Lip 2007
W Samsungu ustawiając wartości x i y, nawet oglądając zdjęcia, wartości wybrane do kolejnego zdjęcia, same się nie zmieniają.
Ja oglądając zdjęcia kręciłem kółkiem :-P

Może ustawiłeś sobie zielone zamiast M ;-)

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
na M nie może zmieniać ustawień. Skoro zmienia przesłonę i czas dobierając ekspozycję to to nie jest M, ani przypadkowe przesunięcie kułka - nie zmieni dwóch ustawień. Może to jakaś awaria typu przesunięcie pokrętła programów o jedną pozycję.
:oops: kółka :oops: zauważyłem dopiero na cytacie Zorzyka i Zorzyk - respekt za cierpliwość.

samber napisał/a:
ani przypadkowe przesunięcie kułka - nie zmieni dwóch ustawień
Chyba K10D potrafi to na przednim kółku (jakieś hiper-coś-tam, ale nie znam szczegółów, bo nie mam takiego).

ja wiem ytlko jedno - jak bardzo sie spiesze to czasem sam pozmieniam sobie ustawienia wlasnei przy ogladniu zdjec....."jakos" mi tak wychodzi... :mrgreen:

Kiwak  Dołączył: 28 Paź 2007
Nie zorzyk, nie w Manualu, a wkażdym razie nie w manualu przy firmware 1.00. Jedno kółko coś tam, drugie coś tam. Wiem, bo szukałem możliwości zmiany jednym kółkiem po przyciśnięciu zielonym guzikiem. Jak w P chciałem, ale se ne da.
magnikus, To jakoś nie możliwe....
edit...sprawdziłem jeszcze jedną możliwość: Manual, zoom na minimum i pełna dziura, ustawienia ustalam Zielonym, pstryk, oglądam zdjęcie kręcę kółkami na podglądzie, potem tryb foto, zmieniam ogniskową na max, co pociąga zmniejszenie dziury z 3,5 do 6,3, aparat to zmienia, czas pozostaje jak był. Zmiana dopiero kółkiem lub Zielonym.

Ok niech będzie jeszcze raz

Krok 1: włączam aparat
2: wybieram M
3: ustawiam 1/1000 i f5.6 i celuje w lampę
4: zdjęcie zrobiło z wybranymi przeze mnie ustawieniami ale (patrz pkt 5)
5: gdybym zrobił następne zdjęcie to już z wartością 1/800 i f5.6 a jeszcze następne 1/1600 i f7.1
6: .............. :-/

Kiwak ale to że sie zmienia przysłona po zmianie ogniskowej to normalka, nie bez powodu oznaczenia na moim widniejące brzmią f3.5-5.6 a na twoim zapewne 3.5-6.3. Ale nawet z tą samą ogniskową przyslona się zmienia....

magnikus, - bracketing?

Masz autobracketing włączony?

Jeszcze raz: robię tak ja Ty i nic się nie zmienia, nawet, jeśli wyłączę i włączę aparat. I tak ma być.
Coś dziwnego robi Twoja Kadyszka.

EDIT Panowie, po :-B !!
J anie wiedziałem, że na manualu bracketing działa... I po co ja głos zabierałem :oops:

Przy AUTO BRACKETING ORDER mam ustawione na 1, nie ma opcji OFF, ale przy AUTO EV COMPENSATION mam już OFF. Chyba że to nie o to chodzi..

@Kiwak: A proszę Szanownego Pana, działa :mrgreen:

[ Dodano: 2008-02-16, 23:14 ]
magnikus, tryb Autobracketnig: Fn / strzałka w górę na kółku / drive mode
(tak jest DS-ie)

magnikus, z lewej nad MENU a pod pokrętłem trybów masz guzik Bracketingu. Spróbuj go i przednie kółko. I tylne też. I przeczytaj instrukcję.
Co ja gadam co ja gadam....przecież ja też nie przeczytałem :oops: 8-)

ROTFL :mrgreen: :mrgreen: :-B

krzychu128  Dołączył: 05 Lut 2008
Witam
Aż wziąłem do rąk swoją kadyszke żeby sprawdzić czy to możliwe :-)
magnikus napisał/a:
1/30 f3.5 właśnie przestawił mi na 1/40 f4.0 po zrobieniu zdjęcia w pokoju....

Jedyna możliwość to taka że ustawiasz na manualu przysłonę 3,5 przy ogniskowej 18mm zmieniasz ogniskową i zarazem zmienia ci sie przysłona (w końcy kit stałego światła nie ma). Ale zmienia sie tylko przysłona, nie wiem skąd te czasy... No chyba że przypadkiem wciskasz przycisk zielony.
Chociaż u mnie nawet jak przy oglądaniu zdjęć wciskam "zielony" to po wyjściu nic sie nie zmienia...

ALLELUJA!!! Dzięki Kiwak! żeby było smieszniej to doslownie przed przeczytaniem twojego posta zobaczylem ze jezeli zmienie kompensacje w tym autobracketingu na 0.3 to zmienia sie przysłona o jedną działkę, więc moze za jakis czas bym doszedl ze to o to biega :D. Dzieki jeszcze raz

ale co z lampą :) ? nikt sie nie wypowiada na ten temat. Jej nie mozna kompensowac w M czy ja nie umiem ?

Oj krzychu128, przeczytaj wątek, bo Cię zorzyk spacyfikuje (zorzyk :-B ) i słusznie zrobi ;-)

[ Dodano: 2008-02-16, 23:21 ]
magnikus, a lampa wbudowana chodzi zawsze w PTTL-u, a kompensacja działa jak najbardziej również w Manualu. Właśnie sprawdziłem na wszelki wypadek :-)

Skocz do: