stz  Dołączył: 22 Sie 2007
  Pentax SMC-M 35-70mm f/2.8-3.5 - czy ktoś coś wie?
Witam.
Chodzi o obiektyw jak w temacie. Dwie sprawy: ile warto max za takie szkiełko dać (przymierzam się do aukcji) i druga sprawa - czy ktoś ma doświadczenie, jak się toto zachowuje przy pełnym otworze, tzn. czy nie zmiękcza za bardzo obrazu. Focę dużo w b. ciemnym klubie i już się 2 razy zawiodłem na stałoogniskowym Soligorze 28/2,8 i Porście 50/1,4. Oba przy pełnym otworze wypadają po prostu słabo.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
mam ten obiektyw, jest trochę niewygodny - pompka i to dość paradoksalna, bo krótszą ogniskową ma po wysunięciu obiektywu :shock: - ciężki, ale optycznie super (np. w porównaniu z SMC A 28-80). Na pełnym otworze nie można spodziewać się cudów (chyba żaden obiektyw tak nie ma) choć ja uważam, że jest bardzo dobrze i nawet pełen otwór jest użyteczny. Ile jest wart? Nie wiem. Ja kupiłem go ze dwa lata temu za mniej niż stówę, ale teraz podejrzewam, że 150 nie będzie złą ceną.

Dzięki. Nie miałem jeszcze do czynienia z obiektywem typu "pompka"... Czy to znaczy, że tubus się ciągnie lub wpycha, zamiast kręcić pierścieniem? Ale ostrzenie, mam nadzieję, jest normalne, nie "pompowane"?
Co do tego "paradoksu" - to sporo starszych obiektywów tak chyba ma - zauważyłem to na zdjęciach w Allegro. Nie bardzo to mogłem zrozumieć...

tak, ostrzy się normalnie, jedynie przy zoomowaniu się ciągnie lub wsuwa tubus - ja osobiście wolę zoomy kręcone, ale z pompką oczywiście da się żyć (o ile nie jest za bardzo wyrobiona i nie jeździ zbyt luźno - wtedy przy kierowaniu obiektywu w dół lub w górę trzeba go podtrzymywać, bo sam szybko zmienia ogniskową, co bywa upierdliwe)

Co do tych osiągów na pełnej dziurze, to wiem, że jest tak jak napisałeś, teoria jest taka, ze 2 pełne działki trzeba przymknąć, ale wiem też, że w niektórych obiektywach jest lepiej, a w innych gorzej. Przykładowo, mam Heliosa 58/2,0, który przy pełnym świetle rysuje ostrzej niż ten Soligor. Tyle, że musiałem mu robić podkładkę pod przejściówkę, bo nie chciał wejść do korpusu, i teraz ma skalę przesłon na dole :-/ a do tego przy większych odległościach mi nie ostrzy. W sumie chodziło mi o to, czy nie ma jakiegoś wyraźnego pogorszenia jakości przy pełnej dziurze. Z tego, co napisałeś, rozumiem, że raczej nie.

nie ma mydła i padaczki, tu są dwa - sorry, że przypadkowe, ale na szybko nie mam czasu teraz szukać (na zdjęciu kolesia w czapce ostrość jest na czapce, nie na twarzy :-/ ):

jacekam  Dołączył: 14 Gru 2007
cypis napisał/a:
nie ma mydła i padaczki

Sorki że się wtrącę , co to jest padaczka?

Tak dla informacji - obiektyw poszedł za 214 zł z groszami. Nie wiem, ile gość ustawił jako maksymalną. Walczyłem do 190 zł a potem pękłem - już to było dla mnie dziebko za dużo. Szkoda :-(

jacekam  Dołączył: 14 Gru 2007
Widziałem walkę , sam miałem na niego smaka ale to troszke chyba za dużo.

Skocz do: