Feanor  Dołączył: 17 Sty 2008
Adapter M42 / Helios 44M / K10D
Wiem, że tych tematów jest miliardy i chyba wszystkie już przejrzałem nie znajdując odpowiedzi na mój mały problem.

A więc kupiłem sobie o taki adapter pentax/m42 http://allegro.pl/item309..._m42_f_vat.html

Wszystko pięknie zamontowałem, pierw nakręciłem na obiektyw a później obiektyw z adapterem do korpusu. Ten Helios ma przełącznik Auto/Manual więc nie powinno być większych problemów przy podłączaniu go do kadyszki.
Niestety niespodzianka, nie ważne jaki tryb wybieram M/Av nigdy nie potrafie ustawić przyslony. Jak przestawie obiektyw na Manual to potrafie sobie ustawiać przysłone, tylko że nigdy nie potrafie zrobić zdjęcia bo aparat wyświetla takie coś F-- zamiast normalnej wartości przysłony.

Próbowałem z blokowaniem tego bolca, chociaż to niby nie potrzebne w tym modelu z przełącznikiem Auto/Manual, niestety nic nie pomaga ;(

Ktoś może się orientuje jak tym ruszyć ??

Z góry dziękuję

pawli  Dołączył: 10 Lut 2008
troche źle rozumujesz. przez przejsciowke da sie robić tylko na manualu albo na preselekcji czasów. Nie wyświetli ci się wartość F gdyz ten obiektyw nie ma stykow tak jak w obiektywach pentaxa. I heliosa ustaw na manual to wtedy bedzie domknięta przysłona bo na Auto bedzie caly czas na F=2

pawli napisał/a:
troche źle rozumujesz. przez przejsciowke da sie robić tylko na manualu albo na preselekcji czasów. Nie wyświetli ci się wartość F gdyz ten obiektyw nie ma stykow tak jak w obiektywach pentaxa. I heliosa ustaw na manual to wtedy bedzie domknięta przysłona bo na Auto bedzie caly czas na F=2

No ok, ustawiam obiektyw i aparat na manual. Tylko że ciągle miga przysłona i ma wartość F--.
Rozumiem że nie potrafi pokazać ile ona wynosi poprawnie, ale przynajmniej dałby zdjęcie zrobić. Naciskając na spust nic się nie dzieje ;/ ?

Może to wina firmware ? Pewnie mam stary, bo nic nie wgrywałem.Ale to byłby absurd.

Aha dodam, że żadnym e-pokrętłem nie potrafie zmienić ani tej przysłony F--, ale nawet nie potrafie zmienić czasu !_! ?

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Temat: Lustrzanka cyfrowa i obiektyw bez styków w dziale Obiektywy i filtry. Polecam i pozdrawiam !

MORKO  Dołączył: 25 Mar 2007
Feanor, Ustawiłeś w aparacie "using aperature ring" na "permited"? (instrukcja strona 210)

No, nie miałem ustawionego na permited...
ślimak ze mnie.

A teraz inna sprawa, z tym adapterem powinien ostrzyć na nieskończoność ?? Bo coś kiepsko to u mnie wygląda ;

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
No i niestety kiepsko będzie wyglądać, ponieważ jest to przejściówka z kołnierzem więc nie będzie...

MORKO  Dołączył: 25 Mar 2007
Jak będziesz używać Heliosa do portretów albo innego macro, to nawet z tą przejściówką da rade, w innym wypadku to tylko wymiana(masz chyba 10 dni) lub dokupienie drugiej - takiej co wchodzi cała w aparat.

corn  Dołączył: 02 Wrz 2007
Feanor, Spoko, spoko, wobec twojej liczby postów, (chyba koledzy nie będą na mnie źli) po raz przedostatni podam, że:
cytuję , bo mam to zapisane w pliku tekstowym dla początkujących.
U mnie jest to tak:
Ustawiam pokrętło MODE na Av (bo działa on w tym trybie nawet jak będzie miał włączony
tryb: zielony, P, Sv,Tv,czy TAv), wykręcam "kitowy" a wkręcam manualny, lub inny obiektyw
ale ustawiony w tryb "M" (inny niż "A") do aparatu.
Teraz włączam aparat.
Aparat na wyświetlaczu pyta, jakiej długości ogniskowa jest w tym nowym obiektywie,
podaję nominalną nie "cropowaną" długość ogniskowej (np. Przy PENTACON 4.0/200 podaję "200"),
przyciskiem sterowania, akceptuję.
Przyciskiem MENU wchodzę w CUSTOM SETTINGS, wybieram USING APERTURE RING,
w tym: wybieram PERMITED, ok, ok, ok i to wszystko co dotyczy ustawień w aparacie, związanych z nowym,
nieznanym aparatowi obiektywem.
Potem, oczywiście, albo mała, albo duża przysłona, ostrość manualnie, najlepiej przy pełnym otworze,
przymykam przysłonę do wielkości założonej i ... można wyzwalać migawkę. Aparat sam "widzi"
jaki ma otwór przysłony i do tego otworu (jako, że ma założone Av) dopasowuje czas otwarcia migawki.

Ja, jeszcze, jako, że stosuję do K10, w ten sposób, "długie" obiektywy, to ustawiam w Fn wyzwalanie na pilota
z 3 sek. zwłoką , aby się aparat uspokoił po podniesieniu lustra, i wyzwalam. Nie doświadczyłem nigdy
"braku zwarcia styków", nie stosuję podkładek z folii aluminiowej , miedzianej ani innej, a stosuję
z tym aparatem jeszcze i Pancolara 1,8/50 i Heliosa44M 2/58 i konwerter 2X.

maVen  Dołączył: 14 Sty 2008
corn takie male glupie pytanie :) omylnie ustawilem nie nominalna ale cropowana wartosc ogniskowej obiektywu .... jak to zmienic ??

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
włącz SR, wyłącz i włącz aparat - zapyta ponownie :-)

pozdrawiam

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
corn napisał/a:
Teraz włączam aparat.
Aparat na wyświetlaczu pyta, jakiej długości ogniskowa jest w tym nowym obiektywie,
podaję nominalną nie "cropowaną" długość ogniskowej (np. Przy PENTACON 4.0/200 podaję "200"),

Jedynie aparat zapyta Cię o ogniskową gdy przed włączeniem aparatu włączyłeś "SR".
Jeżeli tego (SR) nie włączyłeś to nawet nie zapyta Cię o numer buta.... :->

[ Dodano: 2008-02-23, 21:07 ]
corn, popraw swoją rozpiskę, bo może to troszkę mylić nie czytających instrukcję.... 8-)

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
corn napisał/a:
(chyba koledzy nie będą na mnie źli)

... jednak odnoszę wrażenie, że, Feanor, bnie pofatygowałeś się, żeby trochę pochodzić po naszym Forum :-| Oto tylko kilka linków, dotyczacych Twojego putania, co oznacza, że na pewno jest ich więcej:

PENTAX@PL Strona Główna » Czym... » Obiektywy i filtry » Mój Helios 44M-4 2/58 mały teścik i zdjęcia: http://manufactura.home.p...opic.php?t=3559

PENTAX@PL Strona Główna » Czym... » Obiektywy i filtry » Adapter M42: http://manufactura.home.pl/p-pl/viewtopic.php?t=44

PENTAX@PL Strona Główna » Nasze sprawy » FAQ - forum otwarte » Obiektywy M42 a przesłona: http://manufactura.home.p...opic.php?t=5373

itd...

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Corn - Jesteś wielki.
Wreszcie przekonuję się do wywalenia z torby KITa i wrzucenia Heliosa (trochę waży).
Śledziłem wątki o obiektywach bez styków (taki mam) nie czytałem wszystkich o przejściówkach M42 (tylko ten o dobrych). Wybrałem mosiężną ostrzy na nieskończoność cacy wchodzi itp itd.
Ale nie o tym.
W wymienionym przeze mnie wątku o szkłach bez styków wszyscy bają o konieczności wciskania AE-L i trybie MANUAL - a tu można tak łatwo Av i jazda.
RESPECT.

Zorzyk,
Rozumiem chęci zapanowania nad ilością powtarzanych tematów ale naprawdę przebrnięcie przez setki postów jest naprawde ciężkie. Nie każdy ma czas przedzierać się przez to wszystko - o ilości oftopów w tychże już nawet nie wspominam.

Szanuję twoją pracę i wiem że jest mozolna, lecz ile jest postów o podobnych dublujących tematach - w kilka chwil znajdziemy ich masę - i jakoś nie wszystkie są zamykane.
Wystarczy napisać "Czyszczenie matrycy - po raz trzeci" i już jest wszystko cacy.

Po to istnieją przyklejone wątki by w nich umieszczać najczęstsze pytania, lecz i tam nie zawsze znajdziemy odpowiedzi na nurtujące nas pytania, a i szukarka nie zawsze skieruje nas tam gdzie trzeba.

Forum jest chyba po to by publicznie rozmawiać/pytać/odpowiadać.
Więc jeśli już cenzurujemy to zamiast drązyć temat w dublu, od razu go do kosza (nie zamykac kłudą) i warning na prive.

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
JackDeJack napisał/a:

W wymienionym przeze mnie wątku o szkłach bez styków wszyscy bają o konieczności wciskania AE-L i trybie MANUAL - a tu można tak łatwo Av i jazda.
RESPECT.

Chyba niezbyt dokładnie czytałeś :roll: Wciskanie AE-L w trybie Manual odnosi się do obiektywów bez styków, ale z bagnetem K !!! Na pierścieniu obiektywu ustawiasz wartość przesłony i ta pozostaje otwarta, a przyciśnięcie AE-L, zielonego guzika lub podglądu GO powoduje, że aparat mechanicznie przymknie sobie przysłonę w obiektywie (tak jak podczas robienia zdjęcia) i zmierzy czas. Przy tym bagnecie nie działa tryb AV (oprócz maksymalnego otworu) ponieważ body nie ma komunikacji z obiektywem i nie wie jaka jest ustawiona przesłona, jednocześnie przesłona jest maksymalnie otwarta i tylko dla takiej wartości i ilości światła dobierane są czasy.
Przy obiektywach M42 jak Twój Helios, aparat nie ma możliwości sterowania (przymknięcia) przysłony, dlatego przed zrobieniem zdjęcia musisz to zrobić sam. Kiedy przymkniesz przysłonę, ilość światła wpadająca prze obiektyw się zmienia i w trybie AV światłomierz dobierze odpowiedni czas naświetlania.
Stąd tyle "bajania" o wciskaniu guzików.

pozdrawiam

Może i pobieżnie. Tu cytat autora postu - drugi wpis: "Najpierw czeka mnie jeszcze dopasowanie mocowania statywu i przyzwyczajenie się do tego M42." koniec cytatu.

Poza tym tytuł brzmi: "Lustrzanka cyfrowa i obiektyw bez styków", a nie: "Lustrzanka cyfrowa i obiektyw manualny bez styków".
Helios spełnia oba warunki.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
JackDeJack napisał/a:
Poza tym tytuł brzmi: "Lustrzanka cyfrowa i obiektyw bez styków", a nie: "Lustrzanka cyfrowa i obiektyw manualny bez styków".

To są obiektywy AF bez styków?

A to my tu rozmawiamy o AF !
To ja przepraszam.

Jeśli napisałem obiektyw manualny bez styków to miałem raczej na myśli manualne (ręcznie z poziomu obiektywu) sterowanie przesłoną.

Ripostując pytanie.
To są obiektywy na M42 z AF?

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Obiektyw manualny, to obiektyw Manual Focus. A jeśli nie ma styków to także oczywistym jest manualne sterowanie przysłoną przy użyciu odpowiedniego pierścienia.

[ Dodano: 2008-02-24, 00:59 ]
A przepraszać nie musisz, po prostu nie zrozumiałeś pytania. :-P :-B

Generalnie takie problemy biorą się z błędów przekazania "co autor miał na myśli"
Jak poczytamy przyklejony wątek "Lustrzanka cyfrowa i obiektyw bez styków", to po drugim wpisie autora można się domyślać że chodziło mu o obiektym z przejściówką, a nie bez styków.

To jak nazwiemy Obiektyw Manualny gdzie i przesłonę trzeba jechać ręcznie - Manualny x2 czy może do drugiej potęgi? ;-)

Skocz do: