zbyllu
K-5 K20D Z-1p MZ-5n
flickr
mdfan napisał/a:i nie wiem co to za przyjemność robienie zdjęcia kwiatka czy kotleta z odległości ponad 1 metra i więcej.
PiotrB. napisał/a:Jesli chodzi "50" i "100" to u mnie sa tanie
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhauser gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die.
return isLBA ? lematDady() : piwkoWPoznaniu();
K20D,K-R,10-20mm,16-45mm,35mm,50mm,18-55mm,28-105mm,70-210mm,70-300mm,400mm, 170-500 jupi
teta napisał/a:Moim zdaniem do fo tografowania tzw. "smacznej natury" na talerzu znacznie wygodniejsze są prawdziwe obiektywy macro. Oferują one najszersze możliwości kadrowania - można fotografować z daleka, a można też zbliżyć się tak do obiektu, aby wypełnić kadr dokładnie tym czym się chce. Znacznie łatwiej jest się też bawić głębią ostrości, rozmywaniem tła i takimi tam innymi.
Chodzi dokładnie o te właśnie szkła. 180 mm macro (Sigma), to chyba w tym przypadku, to przesada, ale 100 mm to jest to co trzeba. 50 mm też będzie dobre, ale mniej uniwersalne. Gdybyś chciał się pobawić w głębię ostrości, to nowsze obiektywy macro o świetle 2.8 (Pentax FA 100, Pentax DFA100, Sigma 105 lub Tamron 90) będą najodpowiedniejsze.PiotrB. napisał/a:Rozumiem ze chodzi o szkla typu 50 makro, 100makro czy ew. 180 makro, czy moze inne szkla?
Możliwość kadrowania to ma każde szkłoPiotrB. napisał/a:Jest na aukcji, szklo 100/3,5 w miare tanie, chyba tez ma mozliwosc kadrowania?
teta napisał/a:100/3.5, jeśli to Pentax, to chyba nie ma skali odwzorowania 1:1![]()
Sprzęt nie jest ważny. Ważne są zdjęcia.
Ze swoich nigdy nie jestem zadowolony.
teta napisał/a:Możliwość kadrowania to ma każde szkłoPiotrB. napisał/a:Jest na aukcji, szklo 100/3,5 w miare tanie, chyba tez ma mozliwosc kadrowania?.