PiotrB.  Dołączył: 19 Kwi 2006
szkla makro - fotografowanie jedzenia, żywności
Ktore modele szkiel maja zmienne ogniskowe w makro? Jest na gieldzie u mnie kilka szkiel makro, ale nie wiem jak odroznic je. Interesuje mnie szklo ktore ma zmienne ogniskowe w makro. Zakres np. 70-300. Potrzebuje do robienia zdjec potraw.

zbyllu  Dołączył: 01 Mar 2008
Taka Sigma 70-300 APO Macro funkcję macro ma w zakresie 200-300 mm, ale wydaje mi się, że to niezbyt użyteczny zakres do fotografowania kulinariów. ;-)
Poza tym używając macro głębia ostrości obejmie Ci ćwierć kartofelka albo 1/8 sushi. Chyba, że ziarenko soi będzie głównym daniem - wtedy OK. :-P
Nie lepiej jasną stałkę wykorzystać i mieć możliwość precyzyjniejszego i szerszego sterowania GO?

[ Dodano: 2009-05-01, 17:22 ]
Chyba, że chcesz fotografować potrawy u konkurencji po drugiej stronie ulicy. :-P
Wtedy 300 mm się przyda, ale i tak bez macro, IMHO.

To jaki zakres makro potrzebuje, aby robic troche wieksze ujecie, od tych z przykladu?

mdfan  Dołączył: 09 Lis 2008
Ale jak na mój gust, to nie jest makro...

To jest robione z makro . Pentax 28-80. Ja rozumiem ze chcialbys wielkie makro, ale ja tu uzylem makro, zeby miec zblizenie elementow potrawy. Chcialbym troche szerzej, dlatego stad moje pytanie, jaki zakres , czy to ma byc w trone "50" czy w tele? A poza tym jesli mozliwe, to chcialbym z mozliwoscia kadrowania makro.

To nieistotne czym to jest robione. Jak na obiektywie mam napis makro, nie oznacza, że robię zdjęcia makro. Poza tym nie patrz na ogniskową, ale na skalę odwzorowania. Większość dobrych szkieł makro oferuje skalę 1:1, te tańsze np. Tamron 70-300 czy Sigma 70-300 oferują 1:2. Oczywiście taka skala dostępna jest przy najdłuższych ogniskowych (i nie wiem co to za przyjemność robienie zdjęcia kwiatka czy kotleta z odległości ponad 1 metra i więcej). Jeśli idzie o obecnie dostępne szkła ze skalą 1:1, to polecę Tamrona 90mm f/2.8 macro. Są jeszcze Pentaksy 50 i 100mm, ale cena bardziej kosmiczna.

Zdjecia np "rozyczki " z lososia bylo normalnie takie

Intersuje mnie obiektywy z makrem, ktory ma mozliwosc zmiany skali odwzorowania.
Jesli chodzi "50" i "100" to u mnie sa tanie

[ Dodano: 2009-05-02, 01:06 ]
mdfan napisał/a:
i nie wiem co to za przyjemność robienie zdjęcia kwiatka czy kotleta z odległości ponad 1 metra i więcej.

Robienie zdjec potraw z odl. 1 metra , jest moze nie tyle przyjemnie, ale praktycznie. Nie zaslaniam swiatla z softboksa.

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Czy ktos cos mowil o jedzeniu ?
To ja pierwszy ;)
Piotrze - a moze uniwersalny Tamron 28-75 ? Macro to w sumie nie jest ale skale odwzorowania ma niezla jak na takie szkielko.
Zapraszam na kolacje z jego 75mm @2.8

Hmm, no jest pare szkielek 28-70/2,8 na gieldzie, za pare zlotych. Sprobuje moze tego. Jaka odleglosc? Co prawda, nie lubie wycinac kadru w kompie, ale chyba tak bede musial.Dzieki :-B

Blesso  Dołączył: 24 Wrz 2007
Tamron 28-75 ma minimalna odleglosc ostrzenia ok 30cm i powyzsza fotka byla robiona wlasnie przy takim dystansie ( nie jest to crop).
Na allegro jest teraz oferta Pentaxa F-Zoom 28-80 3.5- 4.5 z funkcja macro. Ale pewnie polskie oferty Cie nie interesuja ?

opiszon  Dołączył: 29 Sty 2008
PiotrB. napisał/a:
Jesli chodzi "50" i "100" to u mnie sa tanie

a weź ludziów nie denerwuj :-P

No właśnie to samo chciałem powiedzieć ;)

adriano210  Dołączył: 13 Kwi 2009
cholerka zgłodniałem przez was a mam tylko zupkę chińską w robocie, ale dodam od siebie 3 grosze, faktycznie makro z teleobiektywem troszkę nie poręczne jest, ja ustawiam na minimum a potem to już krok do przodu albo do tyłu, ale 300mm z f4, daje lepsze efekty niż kit, na max. smacznego :) :-B :-B

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
Moim zdaniem do fo tografowania tzw. "smacznej natury" na talerzu znacznie wygodniejsze są prawdziwe obiektywy macro. Oferują one najszersze możliwości kadrowania - można fotografować z daleka, a można też zbliżyć się tak do obiektu, aby wypełnić kadr dokładnie tym czym się chce. Znacznie łatwiej jest się też bawić głębią ostrości, rozmywaniem tła i takimi tam innymi.

teta napisał/a:
Moim zdaniem do fo tografowania tzw. "smacznej natury" na talerzu znacznie wygodniejsze są prawdziwe obiektywy macro. Oferują one najszersze możliwości kadrowania - można fotografować z daleka, a można też zbliżyć się tak do obiektu, aby wypełnić kadr dokładnie tym czym się chce. Znacznie łatwiej jest się też bawić głębią ostrości, rozmywaniem tła i takimi tam innymi.

Rozumiem ze chodzi o szkla typu 50 makro, 100makro czy ew. 180 makro, czy moze inne szkla? Mozesz podac przyklady? Takie szkla mnie interesuja, gdzie wlasnie moge zblizyc sie lub oddalic sie od "obiektu". Jakie to modele?

PiotrB. napisał/a:
Rozumiem ze chodzi o szkla typu 50 makro, 100makro czy ew. 180 makro, czy moze inne szkla?
Chodzi dokładnie o te właśnie szkła. 180 mm macro (Sigma), to chyba w tym przypadku, to przesada, ale 100 mm to jest to co trzeba. 50 mm też będzie dobre, ale mniej uniwersalne. Gdybyś chciał się pobawić w głębię ostrości, to nowsze obiektywy macro o świetle 2.8 (Pentax FA 100, Pentax DFA100, Sigma 105 lub Tamron 90) będą najodpowiedniejsze.

Bardzo dziekuje za odpowiedz. :-B Jest na aukcji, szklo 100/3,5 w miare tanie, chyba tez ma mozliwosc kadrowania?

PiotrB. napisał/a:
Jest na aukcji, szklo 100/3,5 w miare tanie, chyba tez ma mozliwosc kadrowania?
Możliwość kadrowania to ma każde szkło :-) . A wracając do tematu, to 100/3.5, jeśli to Pentax, to chyba nie ma skali odwzorowania 1:1 :-( . W przypadku fotografowania jajeczek, to skala 1:1 nie jest potrzebna, ale gdyby chodziło o ziarenko pieprzu na owym jajeczku to i owszem :lol: Inaczej mówiąc, każdy prawdziwy obiektyw macro, nawet ze skalą odwzorowania 1:2, stworzy większe możliwości kadrowania niż obiektyw normalny, jednakowoż przy bardzo dużych zbliżeniach skala 1:1 jest jeszcze lepsza.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
teta napisał/a:
100/3.5, jeśli to Pentax, to chyba nie ma skali odwzorowania 1:1 :-(

Na pewno nie ma.
1:1 mają: A-100/2,8, F-100/2,8, FA-100/2,8, DFA-100/2,8.

teta napisał/a:
PiotrB. napisał/a:
Jest na aukcji, szklo 100/3,5 w miare tanie, chyba tez ma mozliwosc kadrowania?
Możliwość kadrowania to ma każde szkło :-) .

Skrotowo napisalem. Chodzi mi o kadrowanie w makro, czasem chcialbym troche wiecej objac w kadrze, uzywajac wlaczonego makra.
Np. takie szklo, ma chyba mozliwosc kadrowania, widze ze ma mozliowsc uzycia roznej skali odwzorowania.
http://page10.auctions.ya...ction/m67003109

Dzieki Dickkett

Skocz do: