tidus art  Dołączył: 09 Paź 2006
GX 10 na slub
Witam,
Przymierzam sie do zakupu samsunga z racji duzo nizszej ceny od pentaxa. Potrzebuje dobrego sprzetu na sluby, czyli zeby AF byl w miare pewny i aby aparat nie szumil za bardzo. Czytalem testy pentaxa na fotopolis i samsunga na optyczne, samsung lepiej trzyma mi sie w lapie. Wiem ze kitowe obiejktywy maja bardzo dobre oba aparaty i wystarcza na slub, bo zwykly odbiorca nie dostrzeze roznicy tym bardziej po obrobce...
Powiedzcie mi prosze czy ktos foci sluby takim sprzetem? i Jak to wychodzi w rzeczywistosci. Ostatnio robilem slub firmowym D 80, z sb800 i 18-135, dawal rade pod kazdym wzgledem ale nikon niestety jest zbyt drogi jak dla mnie, choc potencjalnie ma tanszy rynek szkiel, ale i tutaj uwazam ze kupno np dodatkowo sigmy 70-300 wystarczy mi na caly zakres, pozniej moze jeszcze 17-70 i stalke 50 jasna do portretu.

Aha, jak wyglada opcja zywotnosci baterii w samsungu? battery packa nie potrzebuje, zawsze mozna miec naladowane przy sobie ze 2 akumulatorki, zmiana nie trwa tak dlugo zeby grip byl niezbedny...
Jaka byscie lampe polecili do Sama?

Pozdrawiam,
Przemek

KR  Dołączył: 25 Sie 2006
Witam kolege.

Ja czasem robie zdjęcia na ślubach i używam czasem obiektywu kitowego.
Sam obiektyw na wesela jest spoko. Wiadomo rewelacji po nim nie można się spodziewać ale daje rezultaty w miarę zadowalające obie strony.

Wcześniej robiłem zdjęcia DS'em i nie byłem zadowolony z AF bo wolny był.
W tym roku kupiłem K10D i szczerze jestem jeszcze bardziej rozczarowany AF'em i z tego powodu odsyłam swój aparat w tym tygodniu do naprawy gwarancyjnej.

Bardzo często zdarza mu się nie trafić z ostrością w wybrany punkt. Czasem FF jest nawet do 3 metrów a czasem BF do 2 metrów. Owszem czasem i trafi z ostrością ale współczynnik trafień jest dla mnie nie do przyjęcia. Patrząc bardzo łaskawym okiem :shock: oceniam na 2/3.

Jeżeli chodzi o pozostałe elementy systemu to jestem w miarę zadowolony.
Gdyby tylko można zaufać systemowi AF to było by wspaniale.

Aha, jeszcze można by się przyczepić do PTTL'a ale jak się trochę używa lampy to można sobie z jej nie doświetlaniem scen poradzić (lampa FGZ 540).

Jak masz jakieś pytania szczegółowy lub wątpliwości to pisz smiało. Do dyspozycji jest tez mój nr GG.

Pozdrawiam

kivirovi  Dołączył: 25 Kwi 2006
Szczerze mowiac to nie wiem po co 300mm na slub.
Aparat wystarczy, dodatkowa lampa niezbedna.

300 nie jest mi potrzebna na slub a na foty sportowe, tj na mecze pilkarskie. Poza tym jest uzupelnieniem zakresu powiedzmy przygotowanego na kazda okazje... no jeszcze szeroki kat by sie przydal.

pawel1967 Dołączył: 03 Maj 2006
Co z tego że będzie kupiony Samsung czy K10 jeśli i tak nie będzie do niego silnych Pentaxowskich lamp a na to się nie zapowiada.Sigmy są niestety delikatne.AF niestety trzeba wyłączyć tak jak w DSie.Z tego powodu po kilkumiesięcznym bezskutecznym oczekiwaniu zmuszony jestem niestety do kupna Nikona.Pentax okazuje się nieodpowiedzialny.W obecnej chwili żyjąc w Polsce serwis mając w Niemczech nie da się normalnie z tą firmą uładzić dlatego mimo wielu niezaprzeczalnych zalet D 80 jest bardziej odpowiedni od Pentaxa.Pozdrawiam

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
pawel1967 napisał/a:
AF niestety trzeba wyłączyć
- nieprawda...

Życzę w takim razie wielu zdjęć mągą być ostre ale co do tego mam wątpliwościg gdy poziom oświetlenia spadnie do zwykłych realiów na ślubach.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
pawel1967, autor wątku wyraźnie stwierdził w pierwszym poście, że na D80 go nie stać, więc po co się wychylasz, jak się on tobie tak bardzo podoba, to go sobie kup wreszcie (bo do tej pory tylko o tym gadasz) i rób zdjęcia doskonałe.
Weź wzór z Tomeckiego, jak mając inny system można żyć w symbiozie z posiadaczmi Pentaxa bez ironizowania i sączenia jadu.
Koniec przekazu.

Michu  Dołączył: 18 Kwi 2006
A aa...a to Tomecki nie jest jak ta żmija? Na własnej piersi wychowany, konoloskopem uraczony? Ba! Nawet zniżkę dostał na korzystanie z naszego forum.
Piotr - nie przesadzaj. Każdy ma prawo do własnej opinii na podstawie weryfikacji swych doznań. Być może po prostu Paweł ma na ślubach pary szybko przemieszczające się w kościołach. Tutaj na przykład pewnym udogodnieniem może być przyklejenie na ubrania śłubujących wysokokontrastowych tablic testowych ISO-12233 w formacie A3+.

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
piotr_luk napisał/a:
Weź wzór z Tomeckiego, jak mając inny system można żyć w symbiozie z posiadaczmi Pentaxa bez ironizowania i sączenia jadu.

piotr_luk, no jeszcze mnie nigdy w życiu nikt nie stawiał za wzór :oops: :oops: :oops:

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
i doswietlenie ich halogenem 2KW 8-) - wtedy K10D bedzie ostrzyc......o ile nie bedie mial wlasnie FF/BF no bo swiatlo zarowe :-P

tomecki  Dołączył: 22 Kwi 2006
Fafniak, a jaki to problem zakupić tak ze 300 lamp o różnej temp. barwowej :mrgreen:

tomecki napisał/a:
jeszcze mnie nigdy w życiu nikt nie stawiał za wzór

pani w szkole też nie???

Michu, jak zwykle trafnie, ale swoje poglądy też można wyrażać inaczej.
Idę rozjaśnić umysł :-B :-B :-B

[ Dodano: 2007-06-12, 08:52 ]
tidus art, może byłoby dobrze, gdybyś się umówił z kimś z twojej okolicy posiadającym Sama z lampą. Jakiś otwarty kościół na pewno też znajdziecie i sam się przekonasz, co i jak.

To samo poradzil mi wczoraj KR... Dlatego tez, chciałbym spytać czy jes ktos z Łodzi posiadający Sama GX10, z kim moznaby sie zgadac zeby zrobic maly test w kosciele(najlepiej jakims ciemnym).

Pozdrawiam,
Przemek

vivooo  Dołączył: 23 Mar 2007
myślę że sam Ci wystarczy jeśli faktycznie jest taki porównywalny do kadyszki.. ;)

Ja robiłem zdjęcia na weselach kadyszką aktualnie z latarką sigmy, i jestem zadowolony, nawet planuję zakup lepszego szkła... ;) Oczywiście lampa z dodatkowym dyfuzorem....

co do fokusa to przecież tak sigma jak i pentax maja doświetlanie czerwoną lampką i przynajmniej w moim wypadku spisuję się to zajefajnie, a przecież nikon czy canon też musi doświetlić w ciemnej sali, zresztą jak ktoś oglądał filmy z wesel to często można zauważyć jak się gościowi włącza doświetlanie w lampie..... co do prędkości af no cóż w końcu wesele jak wyścigi F1 trza łapać chwilę... :lol:

sylwiusz  Dołączył: 19 Kwi 2006
pawel1967 napisał/a:
Co z tego że będzie kupiony Samsung czy K10 jeśli i tak nie będzie do niego silnych Pentaxowskich lamp a na to się nie zapowiada.

Co??? To juz AF540FGZ - odpowiednik Nikon SB-800 niby nie styka? No coz, widac pomylilem sie i nie styknal mi na slubie ostatnio :-D

Cytat
AF niestety trzeba wyłączyć tak jak w DSie.

O ja glupia c...a, zostawilem wlaczony AF w K10D na ostatnim slubie :mrgreen:

Cytat
Z tego powodu po kilkumiesięcznym bezskutecznym oczekiwaniu zmuszony jestem niestety do kupna Nikona.Pentax okazuje się nieodpowiedzialny.W obecnej chwili żyjąc w Polsce serwis mając w Niemczech nie da się normalnie z tą firmą uładzić dlatego mimo wielu niezaprzeczalnych zalet D 80 jest bardziej odpowiedni od Pentaxa.Pozdrawiam

Co za roznica z tym serwisem? Akurat na serwis Nikona - pogwarancyjny - wszyscy rowna narzekaja, bo trzeba na naprawe czekac 1-2 miesiace, w zaleznosci od wiatru. A gwarancji na NIkona jest rok, wiec skonczy sie 2x szybciej niz w Pentaxie.
W zasadzie mialem juz nie odpowiadac na ten post, ale wpadlem w biegu i juz zaczalem to i skonczylem :mrgreen: W kazdym razie mialem D70 z SB-800, teraz K10D z AF540FGZ i oboma sprzetami da sie zrobic udany fotoreportaz slubny, to tak z praktyki, wlasnej :-P

P.S. Jarku, juz nie pisz, ze jestem diehard, wszyscy juz wiedza :-P

KR  Dołączył: 25 Sie 2006
vivooo, Powiedz mi, czy jak robisz zdjęcia na sali weselnej, gdzie światła nie ma za dużo i lampa włącza wsparcie dla AF to nie zdarza Ci sie żeby aparat ustawił ostrość całkowicie inne miejsce niż chciałeś (przez wybrany punkt AF) ?
Ja też troche robie na weselach i z ostatniego wesela po podpięciu do k10D obiektywu kitowego i lampy FGZ540 otrzymałem w efekcie całkiem sporo zdjęć totalnie nie ostrych gdzie FF/BF dochodził do 3metrów przy odległościach od fotografowanych obiektów max do 4 metrów.

Podobnie miałem też z obiektywem FA 28-105, w tylko tym razem na komunii podczas robienia zdjęć dzieci z księdzem, gdzie światła było dużo, na kilkunastu zdjęciach całkowicie AF odleciał gdzieś w kosmos.

Z Twojej wypowiedzi wnioskuje że wszystko jest dobrze. Może zdradzisz mi swók sposóba na ustawianie ostrości w K10.

Pozdrawiem

p.s.
vivooo, chętnie popisał by z tobą na GG lub Tlenie jak masz konto ewentualnie może jakieś spotkanko ;-) bo ja jestem z bielska

Po co ta gadanina i tak 540tki w obecnej chwili dostać nie można już od kilku miesięcy.Dzwoniłem wczoraj do Piotra Sawickiego to już nawet na ten temat nie chce rozmawiać.O kilku miesięcy flesz ten nie jest dostępny w europie.A sprowadzanie zza oceanu może być ryzykowne.Mogą nam czasem coś trefnego podesłać jak np teletubisie w ichnim wydaniu.

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
pawel1967 napisał/a:
Pentax okazuje się nieodpowiedzialny.W obecnej chwili żyjąc w Polsce serwis mając w Niemczech nie da się normalnie z tą firmą uładzić dlatego mimo wielu niezaprzeczalnych zalet D 80 jest bardziej odpowiedni od Pentaxa

Nie mam doświadczenia z serwisem Pentax'a (na szczęście nie było potrzeby) ale przez ostatnie 2 lata miałem pewne doświdczenia z serwisem Nikon'a. Powiem krótko ... droga przez mękę

kristofo, nie przekonasz nieprzekonywalnych, pawel1967 ma swoją wizję i koniec i kropka. Trzeba to uszanować.
Oprócz lamp Pentaxa są też Sigmy (mam i nie jest źle lekko niedoświetla, ale to akurat można skorygować), poza tym poprzez system sca możesz podłączyć metz'a, który zapowiedział też produkcję lamp ze stopką dedykowaną.

[ Dodano: 2007-06-12, 13:42 ]
Dokładnie jest to SCA 3702M2 + każda lampa z serii MZ

Skocz do: