bladawiec  Dołączył: 01 Kwi 2008
k100d - czy posiada funkcję program shift?
Czy w k100d naprawdę nie ma funkcji program shift? W instrukcji niczego na ten temat nie znalazłem.

Trochę mi jej brakuje. Używałem jej dotychczas m.in. w głupkowatych kompaktach I nigdy bym nie przypuszczał, że w lustrzance o niej zapomną.

Jeśli jej brak w k100d (a ewentualna obecność np. w k10d) spowodowana jest pozycjonowaniem tego modelu na rynku, to gratuluję Pentaxowi spozycjonowania go poniżej wielu kompaktów.

Oczekiwanie obecności funkcji program shift w aparatach tej klasy (czyli takiej, w której użytkownik ma mieć większy wpływ na ekspozycję niż w kompaktach) chyba nie jest fanaberią?
Pozdrawiam
Bladawiec

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Nie jestem pewien, ale chyba chodzi Ci o Hyper Program, który jest w K10D, a nie ma go w K100D z racji tego, że kadyszka ma dwa pokrętła, a kasetka tylko jedno.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
bladawiec napisał/a:
Oczekiwanie obecności funkcji program shift w aparatach tej klasy (czyli takiej, w której użytkownik ma mieć większy wpływ na ekspozycję niż w kompaktach) chyba nie jest fanaberią?

He? To nad jakim parametrem ekspozycji nie daje Ci kontroli kasetka :->

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
bladawiec, przecież od dawna wiadomo, że Pentax jest badziewną firmą, która robi badziewne lustrzanki. Wystarczyło poczytać nasze forum ii nie byłbyś rozczarowany 8-) :-B

dsk napisał/a:
Nie jestem pewien, ale chyba chodzi Ci o Hyper Program, który jest w K10D, a nie ma go w K100D z racji tego, że kadyszka ma dwa pokrętła, a kasetka tylko jedno.

Ilość pokręteł jest średnim wytłumaczeniem. Głupie małpy Sony też mają jedno, ale bardziej funkcjonalne - m.in o program shift.
Pozdrawiam
bladawiec

sołtys napisał/a:
bladawiec, przecież od dawna wiadomo, że Pentax jest badziewną firmą, która robi badziewne lustrzanki. Wystarczyło poczytać nasze forum ii nie byłbyś rozczarowany 8-) :-B

Ja bym tu Pentaxa nie wyróżniał - słabo się postarał. Niestety ale nie znam innej lustrzanki amatorskiej/rodzinnej/budżetowej z "shiftami".

Widzę że kolega bladawiec ma określone wymagania i szkoda że nie zapytał na forum wcześniej - może doradzilibyśmy mu jakiś korpus nie gorszy od kompaktu (jeżeli w ogóle jest taki).

[ Dodano: 2008-05-09, 08:56 ]
bladawiec napisał/a:
program shift

Możesz po prostu powiedzieć co chcesz zrobić? Bo niestety nie mam "małpy sony" i nie bardzo wiem co to za "shift".

sołtys napisał/a:

Ale ja naprawdę nie jestem rozczarowany Pentaxem :)! A wręcz przeciwnie :).

Niestety każde urządzenie ma swoje wady i o tych niedociągnięciach piszę.

(BTW forum czytam od dawna (dzięki za informacje w nim zawarte).)

W przypadku kasetki doskwiera mi jeszcze głośność lustra. Wystrasza mi fotografowane ptaki ;). W starodawnej Praktice pracowało ono jednak ciut kulturalniej.

Pozdrawiam
bladawiec

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
No i wykrywania twarzy też kasetka nie ma :evil:
po co ja ten badziew kupiłem??? :-P

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
bladawiec, trochę chyba na siłę kręcisz nosem z tym shiftem. Czy naprawdę, aż tak doskwiera ci jego brak? Czy w ogóle jest to jakieś niedopatrzenie??? W zasadzie to samo uzyskujesz przy Tv i Av, więc nie wiem za czym tu tęsknić. A jeśli szukasz aparatu z programem shift, to nie kupuj takiego bez :-/

WuWu84 napisał/a:

bladawiec napisał/a:
program shift

Możesz po prostu powiedzieć co chcesz zrobić? Bo niestety nie mam "małpy sony" i nie bardzo wiem co to za "shift".

Może w Pentaxach nazywa się to inaczej?
Chodzi o płynną korektę stosunku przysłona/czas ekspozycji dla ustalonego EV.

cypis napisał/a:
bladawiec, trochę chyba na siłę kręcisz nosem z tym shiftem. Czy naprawdę, aż tak doskwiera ci jego brak? Czy w ogóle jest to jakieś niedopatrzenie??? W zasadzie to samo uzyskujesz przy Tv i Av, więc nie wiem za czym tu tęsknić.

Trochę masz rację. Może to kwestia przyzwyczajeń i wygody.

Uzyskałem informację, że rzeczywiście w k100d tej funkcji jie ma (bo ma jedno pokrętło), więc uważam temat za wyczerpany.

Eldred napisał/a:
No i wykrywania twarzy też kasetka nie ma
po co ja ten badziew kupiłem???

No to Ci współczuję.

Pozdrawiam

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Eldred napisał/a:

ALe za to ma specjalistyczny program do fotografowania psów oraz spcjalistyczny program do fotografowania kotów ;-)

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
bladawiec napisał/a:
Chodzi o płynną korektę stosunku przysłona/czas ekspozycj

Nie bardzo już pamiętam, ale czy to nie było tak, że w trybie P, można było wybrać jeden (ale TYLKO jeden) z parametrów do zmiany? I tylko ten zmieniać?

sołtys  Dołączył: 19 Kwi 2006
bladawiec napisał/a:
Chodzi o płynną korektę stosunku przysłona/czas ekspozycji dla ustalonego EV.

nom - to tak jak pisał dsk:
dsk napisał/a:
Nie jestem pewien, ale chyba chodzi Ci o Hyper Program, który jest w K10D, a nie ma go w K100D

dickkett napisał/a:
Nie bardzo już pamiętam, ale czy to nie było tak, że w trybie P, można było wybrać jeden (ale TYLKO jeden) z parametrów do zmiany? I tylko ten zmieniać?

W kasetce w trybie P można tylko wprowadzać korektę Ev.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
WuWu84 napisał/a:
W kasetce w trybie P można tylko wprowadzać korektę Ev.

Pytałem Bladawca o Sony.
To się nazywało Program AE (with program shift) czy jakoś tak ...

matb napisał/a:
Eldred napisał/a:

ALe za to ma specjalistyczny program do fotografowania psów oraz spcjalistyczny program do fotografowania kotów ;-)

Bez funkcji wykrywania pyska musi to być niedoróba ;).

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
matb napisał/a:
ALe za to ma specjalistyczny program do fotografowania psów oraz spcjalistyczny program do fotografowania kotów

No i niedoceniany przez Reporterów Sejmowych program do fotografowania BAŁWANÓW. :mrgreen:

A największa wada to brak LiveView :-( - nawet w komórce mam LV

No, a najgorsze w kasetce jest to, że nie ma cyfrowego wizjera, tylko jakiś taki matowy z niepotrzebnie namazanymi kreseczkami i jak sie naciśnie taki jeden przycisk to wypada obiektyw!!! :shock:

JackDeJack  Dołączył: 21 Gru 2007
Eldred napisał/a:
tylko jakiś taki matowy

I jeszcze filipinka odcisnęła na nim swoje paluchy - u mnie widać - jak to przeszło kontrolę jakości ? :evil:
Eldred napisał/a:
jeden przycisk to wypada obiektyw!!!

Nie przykleili :?:

A najgorsze jest to że jak włączam aparat (tą dźwigienką off/on) i za mocno ją przekręcę to ten matowy wizjer jeszcze dodatkowo czasem się ściemnia, a czasem aparat sam robi zdjęcie - totalna poracha :mrgreen:

JackDeJack napisał/a:
I jeszcze filipinka odcisnęła na nim swoje paluchy
też to masz?!?!?!? no nie podaj numer seryjny robimy listę :evilsmile:

A tak poważnie to założyciel tego wątku powinien podać informację co ta funkcja oznacza bo w kompaktach istnieje dużo silniejszy nacisk na marketing i jest wiele efektownych nazw na zwykłe rzeczy a także różne wynalazki i ulepszacze które się czasem niesamowicie nazywają a z fotografią niewiele mają wspólnego, mamy prawo nie wiedzieć co one oznaczają a nie będziemy przecież szukać w sieci informacji "co autor miał na myśli" bo od tego są maturzyści. :->

Skocz do: