Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Pentax K Tamron 24mm 1:2.5 Wideangle
Witam!

Poszukuję ostatnio jakiejś stałki 24mm poniżej 300zł i trafiłem na coś TAKIEGO
wygląda fajnie (jak zeiisy prawie), światło fajne, ale nic nie mogę znaleźć w sieci na jego temat.

- czy ktoś coś wie o tym szkle?
- czy "adaptall 2" umożliwia ostrzenie na nieskonczoność?
- i czy ten obiektyw ma pozycję "A"? (z tego co widzę na zdjęciach ma jakieś AE ale nie wiem czy to to)

Pisałem o tym w innym wątku ale nikt chyba nie zauważył więc stworzyłem nowy :->

Pozdrawiam

Pietras  Dołączył: 30 Kwi 2007
http://www.adaptall-2.com/lenses/01B.html

Co do ceny z aukcji to dość wysoka jak za to szkiełko (przy kupnie K10 płaciłem 100zł z przesyłką na allegro).

Adaptall umożliwia oczywiście ostrzenie na nieskończoność, dla tego Tamrony mają tak daleko wysuniętą tylną soczewkę.

Adaptall 2 ma pozycję AE i jest to to samo co A, pierwsze wymienne bagnety adaptall nie miały pozycji A (przynajmniej te starsze).

[ Dodano: 2008-03-14, 14:49 ]
U nie zauważyłem że obiektyw z linku który podałeś ma już adapter PK, to zmienia postać rzeczy... Więc się opłaca ;-)

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
Dzięki wielkie Pietras za szybką odpowiedź.
Czy mógłbyś coś więcej napisać o tym szkiełku? opłaca się kupować? chciałem coś z wygodną hiperfokalną do streeta i pomieszczeń właśnie na 24mm i z automatyką przysłony, a na pentaxa o takich parametrach mnie nie stać raczej.

Eldred, obecnie nie znajdziesz równie dobrego szkła w tej cenie... Gorsze chodzą po 350zł na allegro a tej samej jakości po około 500zł. Raz tylko widziałem Panagora który jest też niezły ale był to 28mm i kosztował 250zł.

Jeżeli lubisz sobie sprawdzać crop-a fotek to nie zawiedziesz się na pewno :mrgreen: Tylko jak będziesz kupował to patrz za modelem oznaczonym że ma powłoki BBAR MC, w nowszych jest opisane tylko MC. Ten z ibeja widzę że posiada te powłoki.

Przy tych bez opisu BBAR, będziesz miał dość mocno widoczne AC.

Od 5 miesięcy tłukę się po głowie że sprzedałem wszystkie tamrony z serii SP Adaptall-2

rafalf  Dołączył: 08 Cze 2007
Chłopaki, ale przejściówka (ataptall 2 ) na zdjęciu z aukcji nie ma styków - nie bedzie działać automatyka przysłony...

Racja nawet pisze K-M,.. Minus bo sam adapter PKA będzie kosztował dość sporo.

Skocz do: