BAN gucio-59  Dołączył: 24 Lut 2007
  FOTOSERWIS w Krakowie
Pilnie potrzebuję dobrego fotoserwisu w Krakowie lub gdzieś na trasie z Cieszyna do Przemyśla przez Kraków. Mam coś na matrycy, a będąc w Polsce (jesienią) wysłałem do serwisu na gwarancji Apollo W-w, to mi odesłali i napisali że to mechaniczne uszkodzenie i trzeba wymienić matrycę (250 zł.) Będę jechał do Polski na święta to bym odwiedził jakiś dobry serwis może by coś pomogli, czyszczenie na mokro nic nie daje.

mazi  Dołączył: 12 Lut 2008
Re: FOTOSERWIS w Krakowie
gucio-59 napisał/a:
a będąc w Polsce (jesienią) wysłałem do serwisu na gwarancji Apollo W-w, to mi odesłali i napisali że to mechaniczne uszkodzenie i trzeba wymienić matrycę (250 zł.)

ciekaw jestem, czy te 250zeta to sama robocizna czy juz z matryca :P
bo jesli w tym jest cena matrycy to taniosc :)
wiele zainteresowań... wiecznie zbyt mało czasu...
kx0d : grip : 28 f1.8 : f50 f1.7 : 135 f2.8 : 24-70 f2.8 EX : 80-200 : m48 : sb-26

agresywnej moderacji mówię stanowcze NIE !

mazi napisał/a:
czy te 250zeta to sama robocizna czy juz z matryca
To jest cały koszt czyszczenia tych uszkodzonych elementów, usunięcie tego może wiązać się z wymianą filtra i nie podlega to naprawie gwarancyjnej, ponieważ jest to usterka powstała podczas użytkowania i nie jest wadą ukrytą. Tak mi odpisano...

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
gucio-59, jak to sie stalo? :shock:

milo napisał/a:
jak to sie stalo?
Sam nie wiem, jest to bardzo dziwne, a tak uważam. Chyba jeszcze raz do nich wyślę jak będę w Polsce i niech to naprawią bo jest to upierdliwe przy f/8 też widać. Tu są fotki z tą skazą:
http://picasaweb.google.p...dzonieNaMatrycy

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
jeśli tego nie zrobiłeś osobiście to próbowałym reklamować u sprzedawcy ;-)

siwyyy77 napisał/a:
próbowałym reklamować u sprzedawcy
Mam gwarancję a tego nie uznali jak pisze powyżej.
:cry:

siwyyy77  Dołączył: 23 Lip 2007
Ale gwarancja a odpowiedzialność sprzedawcy to dwie inne sprawy...

Nie wiem gdzie kupiłes aparat, bo widzę że obecnie mieszkasz w Niemczech, ale u nas w Polsce obowiązuje coś takiego jak niezgodność towaru z umową na podstawie której możesz reklamować aparat bezpośrednio u sprzedawcy...

Ale rozumie, że nie od początku miałeś tę "skaze" na matrycy, więc może to Ty podczas czyszczenia ją zrobiłeś :-/

siwyyy77, Aparat kupiłem w Polsce, przed chwilą rozmawiałem z Sprzedawcą w Polsce ale On nie wiele może, jedynie dodzwonić się do Apollo i dowiedzieć się czy ta gwarancja obejmuje też teren Europy.
siwyyy77 napisał/a:
więc może to Ty podczas czyszczenia ją zrobiłeś
Tego nie wiem wcześniej nie zauważyłem po porostu, trudno cokolwiek powiedzieć. Będąc w Polsce odeślę im i niech zrobią w ramach usługi zapłacę im te 250 PLN. Tylko potem muszą go odesłać już do Niemiec. Zobaczymy mam problemy z dodzwonieniem się do Apollo w W-wa... :roll:

pawli  Dołączył: 10 Lut 2008
ech ten polski serwis gwarancyjny. W takim razie kompletnie nie wiem co obowiązuję gwarancją. Bo praktycznie wszystko moze walnąć i zawsze to bedzie wina kupującego. Trzeba by było chyba pisemko z podpisamy do głównego przedstawiciela Pentax na Europe wysłać. Albo do producenta.

pawli napisał/a:
głównego przedstawiciela Pentax na Europe wysłać
I tak też zrobię po powrocie z Polski zabiorę międzynarodową gwarancję tylko z kraju bo tam została.

ArturMaly  Dołączył: 26 Gru 2007
gucio-59 może to cię zainteresuje:
http://www.pentax.de/_de/....php?photo&news
nie związane z Twoim problemem ale może cię zaciekawić...

ArturMaly, Zaciekawiło i skorzystam, danke...

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
gucio-59, masz swoją, to Danke zostaw w spokoju. ;-) :mrgreen:

dżejpi, Ok Danke zostawię w spokoju... :mrgreen:

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Jeżeli kupiłeś aparat w Polsce, na osobę prywatną, nie na firmę, reklamuj u sprzedawcy!! (nie w apollo) z tytułu niezgodności z umową. Zanieś aparat z pismem w którym opisujesz problem, żądaj potwierdzenia na kopii, ważne - napisz że żądasz naprawy lub wymiany na sprzęt wolny od wad (w sumie niby nie ale może się przydać). Jeśli zgłosiłeś usterkę do 6 miesięcy od zakupu, na sprzedawcy ciąży obowiązek udowodnienia że usterka powstała z twojej winy.
Nie dzwoń, nie przypominaj.
Jeśli w ciągu 14 dni nie otrzymasz żadnej odpowiedzi (w zasadzie na piśmie) twoje roszczenia uważa się za uznane przez sprzedawcę. Jeśli będą dzwonić do ciebie w ciągu tych 14 dni, przepraszaj, ale nie możesz w tej chwili rozmawiać.
W zasadzie sprawa rozbija się o to by nie odpowiedzieli ci w ciągu tych 14 dni.

Konrad_O  Dołączył: 09 Mar 2008
Ponizej kilka adresów w kolejności w jakiej ja bym wybrał wszystkie adresy dotycza Krakowa:
Czapskich 1 - 429-10-28
Krakowska 6 - 422-65-32
Kijowska 15 - 636-93-92
Grabowskiego 8 - 423-44-60
Sienna 10 - 429-19-06

--
Pozdrawiam
Konrad

[ Dodano: 2008-03-17, 23:15 ]
te cyferki obok adresów to oczywiscie numery telefonów :-D (kierunek do Krakowa 0-perfix-12)

dybon, Konrad_O, Dzięki Wam za pomoc, aparat mam już rok od zakupu, kupiony w kraju PL.

fotopentax  Dołączył: 05 Wrz 2006
Czyszczenie matrycy / wirtualne /
Jak wygląda fachowe czyszczenie matrycy przeczytajcie to co mnie spotkało link

Pozdrawiam . Sławek

Skocz do: