Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Proste i skuteczne porównanie jakości fotek z różnych body.
Pod adresem :

http://www.imaging-resource.com/IMCOMP/COMPS01.HTM

Można wybrać 2 rodzaje aparatów do porównania.
Następnie wybieramy fotki o tej samej czułości matrycy oraz temacie i już po załadowaniu się oryginałów zdjęć można wizualnie sobie je porównać.

Np. stosując te porównanie stwierdzam, że GX-10 jest lepszy od Pentax K10D /mniejsze szumy na maksymalnej czułości/

Oczywiście wiarygodność takiego porównania jest taka jak rzetelność serwisu który przygotował fotki testowe.
Można im wierzyć lub nie, wybór należy do Was...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Markus napisał/a:
Pod adresem :
Znamy, znamy.

Może nie wszyscy znają? :-)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Markus napisał/a:
Następnie wybieramy fotki o tej samej czułości matrycy oraz temacie i już po załadowaniu się oryginałów zdjęć można wizualnie sobie je porównać.
A wiesz, że to zdjęcie z domkiem na i-r, to zdjęcie odbitki, w warunkach studyjnych?

Dlatego pogoda zawsze jest taka sama, dla każdej puszki. Choć, jak zaraz udowodni ThomFoto, Pentaksowi zawsze wieje wiatr w oczy.

Domka nie sprawdzałem :-)
W sumie pomysł dobry, bo w miarę powtarzalny.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
pomiajajc to ze roznie ustawiaja puszke lub swiatla.... :evil: co widac bo odbiaj sie lampa w drzwiach domku... :-P

Wiedziałem, że zaraz ktoś wpadnie na zakamuflowany spisek :-) )
W każdym razie tu łatwo go wykryć...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
eee tam spisek.... przypomnialo mi sie bo kiedys gdzies tam byla dyskusja o tym ze cos jest nie tak na zdjeciu...

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
A ja sobie sprawdziłem, jakich szkieł używali do tych "testów" (cudzysłowy nieprzypadkowe). Fotka Sunlight w przypadku Canona 30D była zrobiona EF 24-70/2.8 L, a w przypadku Pentaksa - DA 18-55 (mogli chociaż użyć DA 16-45), więc olewam takie "testy".
I to by było na tyle...

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
ciekawe jest porównanie K10D z K200D. K200D na ISO 1600 wydaje się szumieć ładniej i co ciekawe na pędzelku zżarło włoski (które były widoczne na zdjęciu z K10D), ale za to napisy na butelce i magicznym kółku w K200D są lepiej widoczne. Sam nie wiem, jakie wnioski z tego wyciągnąć :roll:
... może faktycznie część tajemnicy tkwi w obiektywach, jakich używali do swojego spisku ;-)

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
Jak pierwszy raz oglądałem na tej stronie porównanie K10d z C 400d i 30d, to stwierdziłem, że Canon ładnie oddaje odbicie światła na lśniących, gładkich powierzchniach (etykiety butelek, odbicie światła na kubku, itd.), ale potem zauważyłem (jak to już napisał Fafniak) że zdjęcia są robione pod różnym kątem. Tak więc od tej pory, nie traktuję tych porównań zbyt poważnie.

marucha napisał/a:
Canona 30D była zrobiona EF 24-70/2.8 L, a w przypadku Pentaksa - DA 18-55 (mogli chociaż użyć DA 16-45),

Może testujący nie mogli dostać innego obiektywu do Pentaksa :-)

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
gin z tonikiem napisał/a:
Może testujący nie mogli dostać innego obiektywu do Pentaksa

Widać nie było w sklepie za rogiem

plastyk  Dołączył: 30 Sie 2007
Cześć.
Sorry, ale nie wytrzymałem...Może ktoś sprawdzał, porównaniek10D do C40D.
Podejrzewam, że to "brzydka robota". wystarczy porównać ostrość na fotkach-kobieta-Indoors with Flash. Canon oczywiście wyostrzył na całości postaci a Pentax tylko na dłoniach.
Czy ktoś kopie dołek pod Pentaxem?
Proszę o wypowiedź kogoś z większym doświadczeniem.
Pozdrawiam

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
plastyk napisał/a:
Canon oczywiście wyostrzył na całości postaci a Pentax tylko na dłoniach.
The new, breathtaking Hand Detection Technology?
plastyk napisał/a:
Czy ktoś kopie dołek pod Pentaxem?
Nawet jeśli kopie, to nie ma się o co martwić. Zgodnie z porzekadłem, sam w niego wpadnie.

Ostrością nie ma co się przejmować.
To już raczej sprawa obiektywu i poprawności jej ustawienia.
Bardziej istotne są szumy,jakość oddania kolorów....
Warto sprawdzić na jakich ustawieniach body była robiona fotka,czy sharpnes albo saturation nie są podbite itp.

Skocz do: