Mar_G  Dołączył: 29 Mar 2008
K100d
Witam serdecznie kolegów :-)
Najwyższa pora przesiąść się z kompaktowego olka na jakieś lustereczko..
Prawdopodobnie wybór padnie na kasetkę. Prawdopodobnie...w zasadzie to już postanowione. Z kim bym nie rozmawiał to w tej cenie każdy poleca tego pentaxika.
I dlatego mam następujące pytanka:
- Jaką kartę najlepiej do niego kupić? w miarę tanią i szybką, która w pełni była by wykorzystywana przez aparat.
- Pasują do niego starsze manualne obiektywy... Mam w domu z zenita 2 obiektywy + konwerter tk-2m makro, (gwint m42)..a obiektywy to standartowy Helios 44m-4 i tele jupiter. Czy te obiektywy będą pasować? Czy potrzebna jest jakaś przejściówka? Jeśli tak, to jaka i ile kosztuje?

Mam nadzieję że pomożecie świeżakowi :mrgreen:
Pozdrawiam

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
Obiektywy na M42 będą chodziły i to bardzo ładnie. Konieczne jest dokupienie przejściówki - http://manufactura.home.p...37758220#210362
Koszt różny - zazwyczaj ok. 35 zł, ale piękne oryginalne są sporo droższe
Tylko konieczne jest przełączenie czegoś tam w Menu - już nie pamiętam, ale znajdziesz info w instrukcji, no i rzecz jasna na tym Forum - ale najpierw poszukaj zanim zapytasz ;-)

gezeb  Dołączył: 26 Maj 2007

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Marcinjg napisał/a:
- Jaką kartę najlepiej do niego kupić? w miarę tanią i szybką, która w pełni była by wykorzystywana przez aparat.

Jeżeli nie zależy Ci na szybkości kopiowania zdjęć przy użyciu czytnika, to wystarczy dowolna karta o parametrach minimum 6 MB/s odczyt i 4 MB/s zapis. Wydajniejszych i tak kasetka nie wykorzysta - kontroler pamięci jest wąskim gardłem.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Marcinjg, - proponuje jednak poczytac forum - ZANIM zadasz kolejne pytania

Skocz do: