Grzegorz KK  Dołączył: 11 Maj 2008
  Pentax K100/K10 lepszy korpus czy zainwestować w szkiełka?
Witam.
Jak w temacie mam dylemat bo za cene K10 D mam dwa szkiełka do 100-czki a przy zakupie K10-dyszki będe musiał chwile zbierać na szkiełka(czytać zupki chińskie będe jadł przez dłuższy czas :mrgreen: ). Jak to jest lepiej zainwestować w szkiełka (jakość) czy w korpus?.
Pozdrawiam. ;-)

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
ja bym inwestował w szkiełka.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Gdybym miał focić przez długi czas na samym kicie i kadyszce, to już bym wolał kasetkę + jakieś jedno, dwa porządne szkiełka oprócz kita. Jeśli jednak masz perspektywy na rozwój szklarni na przykład za jakieś 2-3 miesiące, to postaw na K10. Przez dłuższy czas nie będziesz musiał zmieniać body.

Jest jeszcze trzeci wariant: kupić kadyszkę i poprzestać na świetnych, manualnych szkłach. Tylko do tego trzeba się przekonać. No i ciężko tym robić jakieś szybkie ujęcia (nie zdążysz ustawić ostrości na przykład).

Witam.
Nie no oczywiście że mam jakieś perspektywy na rozwój (wszystko w swoim czasie) ale musiałbym od czegoś zacząć, a na kicie na pewno bym się nauczył coś przez pół roku. Bo ja przechodziłbym kompletnie o 2 ligi w góre bo foce teraz Praktica-ą DCZ 6.2 więc chyba dla mnie różnica będzie ogromna nawet z kitem.
I druga sprawa robie fotki w ruchu np pociąg samochód itd, z przeważaniem na te 1-sze ;-) więc coś szybszego by się przydało.I w K10 tryb seryjny JPG kusi do zapełenienia karty nie wiem czy w "kasetce" jest taka opcja. Chyba tylko z 7 JPG-ów.
Pozdrawiam. ;-)

Zdjęcia seryjne: 2.8 klatek/sek, do 5 zdjęć w serii (JPEG), 3 zdjęcia (RAW) (K100-ka)
- Zdjęcia seryjne z prędkością 3 kl./sek. (K 10-szka)

Jeśli zależy Ci na JPEG-ach prosto z puszki, to niestety K10D jest typem body, które dużo zyskuje jakościowo po przejściu na RAW-y...

dsk napisał/a:
Jeśli zależy Ci na JPEG-ach prosto z puszki, to niestety K10D jest typem body, które dużo zyskuje jakościowo po przejściu na RAW-y...

Co nie oznacza że nie da się zrobić dobrego zdjęcia w JPG ;-) ?. Twierdzisz że mam strzelać ciągle z "RAW-ÓW" ? ;-) mój dysk by się zarżnął ;-) .
I nie koniecznie zależy mi na JPG, Tak tylko zapytałem. ;-)
I co nada się do mojego zamiłowania jaką jest kolej :-> ?.

Ja tak robię, a dysk jeszcze nie narzeka... :-D Mimo, iż laptopowy, przez co nie jest jakiś wielki. Może zacznę jednak niektóre ujęcia nieudane wyrzucać :-P , no i robić jakieś DVD-Ry czy coś takiego z tymi zdjęciami. Albo zaiwestuję w dysk zewnętrzny.

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
Cytat

??????
To akurat można powiedzieć o KAŻDEJ cyfrówce...

Grzegorz KK, różnica w cenie między k100 a k10 jest na tyle mała, że na pewno nie starczy na zakup lepszego szkła, natomiast różnica w ergonomii i możliwościach między tymi korpusami jest dość duża. Konkludując, bierz k10 z kitem - na początek wystarczy. Potem coś dłuższego lub coś w rodzaju DA 16-45 - zależnie od potrzeb. No i czytaj forum, bo (prawdę mówiąc) znalazłbyś już odpowiedź na swoje pytanie...

marucha napisał/a:
??????
To akurat można powiedzieć o KAŻDEJ cyfrówce...

Każda cyfrowa lustrzanka zyskuje na jakości. K10D zyskuje dużo...

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
dsk, k10 zyskuje dużo, gdy posiadacz umie ustawić parametry robionych jpg-ów. Wtedy na przejściu z jpg na raw zyskuje się dokładnie tyle samo, co w innych aparatach tej klasy.

Ja się z tym nie zgadzam, ale może nie potrafię ustawić. :shock: Pozostańmy każdy przy swoim zdaniu. :-B

repeater  Dołączył: 20 Lut 2008
Jeśli różnica w cenie rzeczywiście jest wyraźna, to lepiej tańszy korpus i lepsze szkła.

Witam.
Według skąpca.

1590.00 (K 100-ka) z kitem
2190.00 (K 10-szka) kit
Jutro wybieram się do sklepu pomacać obie lustrzanki. ;-)

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
no to masz jak się patrzy 600zł na nowe szkiełko.
Albo na 3 z mocowaniem m42 ;)

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
A ja celowałbym w K10D ;-)

Hmm, różnica w cenie jest teraz zbyt mała. Jednak brałbym kadyszkę, chyba, że naprawdę przypiliłoby mnie z finansami i nie miałbym czym fotografować. :-)

3xs  Dołączył: 20 Kwi 2008
Ja się zastanawiam podobnie. K100DS 1480 a K10d 2140 - różnica 660 zł. Jest to połowa T 28-75. Ale jednak K10 kusi przełącznikami AF, pomiaru światła i dwoma kółkami. Byłby to pewnie jeden z najbardziej ergonomicznych korpusów, gdyby projektant robił czasem zdjęcia i wiedziałby, że najczęściej przełącza się ISO i WB.

repeater  Dołączył: 20 Lut 2008
@3xs
"Najczęściej przełącza się" - nie uogólniaj w ten sposób. Ja prawnie nigdy nie ruszam WB, a ISO, które przecież jest dostępne pod przyciskiem i może być dostępne pod kółkiem, ruszam rzadko.

3xs, ja też prawie wcale nie ruszam WB, ewentualnie przy wywoływaniu RAW-ów na kompie. :-) A ISO może być pod pokrętłem w Av i Tv. Ewentualnie pod OK+pokrętło. To wszystko od softu 1.10. :-P A ISO akurat dość często zmieniam, ale dla mnie jest bardzo wygodnie w tym względzie.

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
3xs napisał/a:
Byłby to pewnie jeden z najbardziej ergonomicznych korpusów, gdyby projektant robił czasem zdjęcia i wiedziałby, że najczęściej przełącza się ISO i WB.

90% fotek cykam na Av i przednim pokrętłem zmieniam czułość, a że robię RAWy to WB nie ruszam zupełnie...
Jest b.dobrze, ale... mogło by być lepiej :evilsmile:

Do pełni szczęscia brakuje jednego, no może dwóch programowalnych przycisków wg. uznania, co teoretycznie producent mógłby przeprogramować w nowszej wersji firmware (a może się mylę :roll: ), np przycisk AF, ew bracketing lub inny mógłby pełnić inną wybraną funkcje :-)

Skocz do: