trumil
[Usunięty]
Pentacon Six na M42
Czy ktos ma pozytywne doswiadczenia z wykorzystaniem Zaiss'owskich szkiel sredniego formatu na pentax K10d z wykorzystaniem adaptera? Probowalem poszukac ale bez rezulatatu, jezeli jest prosze o przekierowania/skasowanie postu. Dzieki

mcgyver  Dołączył: 08 Lis 2006
Ja mam 50-tkę z przejściówką na m42 do tego podpiąłem przejściówkę z m42 na Pk no i coś nie grało... nie ta odległość. Możliwe że ta przejściówka na m42 jest jakaś nieszczególna - dostałem ją z obiektywem.

trumil
[Usunięty]
jest teraz na ebay przejsciowka na M42 tutaj wyglada jak wyglada, nie mam doswiadczen w tej materii, inne przejsciowki na m42 sa bardzo drogie , nawet do $300. Moze sprawa jest czegos warta, jak by nie bylo optyka ziess'a jest taka, ze az kusi aby pokombinowac a ja bawie sie manualem wiec brak AF mi w ogole nie przeszkadza. Bardzo duzo szkiel Zeiss'a jest tez na C/Y i sa one relatywnie tansze od wersji M42.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
Pamietajcie, ze szkla do sredniego formatu byly czesto zas slabe na film 35mm, wiec wyobrazcie sobie co bedzie sie dzialo na jeszcze mniejszej matrycy. Moze sie okazac, ze gra niewarta swieczki - czytaj kasy na przejsciowke.

dz.

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
dzerry, biometar 80mm jest calkiem, calkiem na cyfrze.

gompky  Dołączył: 22 Kwi 2006
Sonnar MC180/2.8, świetny bokeh, ostry i bardzo "plastyczny". Pod mocne światło lubi sobie zaaberrować, ale mimo to uważam, że to rewelacyjna optyka - mówię o wrażeniach z K10D.

trumil
[Usunięty]
gompky napisał/a:
Sonnar MC180/2.8, świetny bokeh, ostry i bardzo "plastyczny". Pod mocne światło lubi sobie zaaberrować, ale mimo to uważam, że to rewelacyjna optyka - mówię o wrażeniach z K10D.

Rozumiem, ze piszesz o Sonnar z mocowaniem Pentacon Six - czy z M42? Bo sa i takie i takie z tego co widzialem.

180/2.8, o którym piszę jest z mocowaniem Sixa, można go w kręcać w M42 przez przejściówkę. Z mocowaniem M42 jest Sonnar 200/2.8, z tego co czytałem jest to sama konstrukcja, w której większą o 20mm ogniskową osiągnięto kosztem pola krycia (znaczy kryje juz tylko mały obrazek i mniejsze). używałem obu, ale z cyfrą tylko 180ki.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
trumil napisał/a:
inne przejsciowki na m42 sa bardzo drogie , nawet do $300

Gdzie takie? Nie mowisz przypadkiem o adapterach z shiftem?

dzerry, robiłem jakiś czas temu reportaż na kolarskim kryterium ulicznym. z braku innego tele w okolicach 200, wziąłem Sonnara. z wykorzystaniem jednego z tych zdjęć kilka dni temu właściciel drużyny zlecił oklejenie burt wozu technicznego. gość który przygotowywał wydruk, stwierdził że dawno nie miał tak dobrej jakości materiału zdjęciowego, więc z tym szkłem chyba nie jest najgorzej ;-)

trumil
[Usunięty]
gompky napisał/a:
180/2.8, o którym piszę jest z mocowaniem Sixa, można go w kręcać w M42 przez przejściówkę. Z mocowaniem M42 jest Sonnar 200/2.8, z tego co czytałem jest to sama konstrukcja, w której większą o 20mm ogniskową osiągnięto kosztem pola krycia (znaczy kryje juz tylko mały obrazek i mniejsze). używałem obu, ale z cyfrą tylko 180ki.

Oczywiscie masz racje, nie mialem jeszcze duzego Sonnara, jedyny jaki mam to 3.5 135. Ale przy okazji mozesz napisac jaka przejsciowke stosujesz? Dzieki.
Dan - poszukam jeszcze raz jak wygladaja te przejscowki i dam link

To nawet nie byly shift ale tilt, kilkuczesciowe ale teraz nie moge tego znalezc. Ale to zmienia postac rzeczy, ja ew bym potrzebowal tylko przejscie na M42, bez bajerow

już nie stosuję, bo ostatni kawałek systemu P6, czyli Sonnara właśnie, przejął jeden z grupowiczów. na "firmową" by Pentacon przejściówkę Six > M42 nakręciłem przejściówkę M42 > bagnet K, tylko, że bez sprężynki, a nacięcie pod rygiel bagnetu zrobili mi ślicznie ...u zegarmistrza za 5zł. Tylko, że taka gimnastyka teraz wydaje mi się bez sensu, zamiast sztukować można na allegro kupić gotową "w jednym kawałku" przejściówkę Six > bagnet K. A z optyki od Pentacona Sixa bardzo jestem ciekaw, jak zachowywałby się w cyfrze Biometar MC120/2.8 - to optyka o bardzo dobrej opinii, tyle, że w przyzwoitym stanie zazwyczaj paskudnie droga.

mig-37  Dołączył: 25 Maj 2007
dzerry napisał/a:
Pamietajcie, ze szkla do sredniego formatu byly czesto zas slabe na film 35mm, wiec wyobrazcie sobie co bedzie sie dzialo na jeszcze mniejszej matrycy. Moze sie okazac, ze gra niewarta swieczki - czytaj kasy na przejsciowke.

dz.

O ile pamiętam system P-six miał być w założeniach uniwersalny, obiektywy były obliczane z polem krycia 6x6, ale krążek rozproszenia był małoobrazkowy. Tyczyło to zwłaszcza obiektywów długoogniskowych - najdłuższym obiektywem DDR natywnie produkowanym na M42 były Sonnar i Meyer 200mm (pomijam lustra, drogie i niedostępne). Tutaj jest próbka z Biometara 80 + 2 przejściówki + MZ-M + minilabowy skaner
http://miniurl.pl/39449
Pamiętam, że po założeniu Pentacona 500mm do MZ-M-a i zrobieniu paru próbnych fot trochę mnie zdziwiła (na plus) rozdzielczość zdjęć. Osobną sprawą jest marność powłok antyrefleksyjnych, nawet tych MC...

Wiktor  Dołączył: 25 Maj 2006
Do obiektywów Psix istnieje od razu przejściówka na bagnet K.Mam taką kupiłem na Allegro od adamjaku, kosztowała mnie chyba 115 zł.Bardzo dobrze sie sprawuje i powoduje że nie przeszkadza bolec do zwalniania migawki.
Pozdr.
Wiktor

[ Dodano: 2008-04-06, 12:56 ]
sprostowanie_ bolec do przymykania przysłony

trumil
[Usunięty]
Dostalem dzisiaj Sonnar 180 czyli do Pentacon'a z adapterem m42. Wprawdzie kawal zlomu i to samo co z Tessar'em - przekreca sie w body, ale jestem zadowolony.
Zdjecie tutaj

Skocz do: