fociarz  Dołączył: 29 Sie 2007
Szumy w Pentaxach
Zastanawiam sie miedzy K100 a K10.
Potrzebuje wysokiego uzytecznego iso. Widzialem zdjecia z obu aparatow i przy 1600 jest gorzej niz w innych aparatach. Jedyny plus to to ze kosztem szumow pentax zachwouje duzo szczegółow. Wiec moje pytanie, no 2:

1. Co sadzicie o poziomie szumow w swoich aparatach.
2. Co jest lepszym wyborem, bo napalilem sie na K10 ale ma ta samą wielkosc matrycy co K100 ale wiecej milionow, szumi bardziej. Bardzo mnie zdolowala opinia w tescie na fotopolis ze K10 szumi niewiele mniej niż Sony bo to rozne polki przeciez.

Wiec czy pentax spelni moje oczekiwania bo reszta parametrow mi odpowiada.

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
Do pentaxa masz jeszcze pasujące i zaawansowane wiekiem jasne obiektywy stałogniskowe więc iso 1600 może być nie zawsze potrzebne

[ Dodano: 2007-08-29, 10:36 ]
oczywiście nowe są też

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Cytat
Widzialem zdjecia z obu aparatow i przy 1600 jest gorzej niz w innych aparatach.
Źle widziałeś. Przyjrzyj się szumom w RAW.

Cytat
Jedyny plus to to ze kosztem szumow pentax zachwouje duzo szczegółow.
To chyba podstawowa rzecz, czyż nie?

Cytat
Wiec czy pentax spelni moje oczekiwania bo reszta parametrow mi odpowiada.
Nie sądzę. Kup Canona 5D, o ile reszta parametrów Ci odpowiada...

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
fociarz napisał/a:
Potrzebuje wysokiego uzytecznego iso. Widzialem zdjecia z obu aparatow i przy 1600 jest gorzej niz w innych aparatach.
Jeżeli jest to priorytetem, a Pentax jest taki sobie, to nie pozostaje nic innego, jak kupić coś z innego systemu.

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
Najlepiej N D3 albo D300. Ponoć tam wszystko jest super. Wysokie użyteczne ISO itd.

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
Cytat
przy 1600 jest gorzej niz w innych aparatach.

fociarz sam sobie odpowiedziałeś na swoje pytanie

zy  Dołączył: 29 Lis 2006
fociarz, k100 ma bardzo uzyteczne 3200, jesli to jest najwazniejsze to bierz jego. k10 ma wiele innych zalet.

ClicoFantastico  Dołączył: 14 Paź 2006
Re: Szumy w Pentaxach
fociarz napisał/a:
Zastanawiam sie miedzy K100 a K10.
Potrzebuje wysokiego uzytecznego iso. Widzialem zdjecia z obu aparatow i przy 1600 jest gorzej niz w innych aparatach. Jedyny plus to to ze kosztem szumow pentax zachwouje duzo szczegółow. Wiec moje pytanie, no 2:

1. Co sadzicie o poziomie szumow w swoich aparatach.

Na zdjęciach z k100d, robionych w rawach, na iso 1600 może nie być widać szumów w ogóle. Z kolei niektórzy narzekają na szumy w, cieszących się przecież opinią niskoszumnych, canonach 350d lub 400d już przy iso800. A tajemnica tkwi w odpowiednim naświetleniu, a potem obróbce :-) . Jeśli któraś z tych rzeczy będzie skopana, to nieakceptowalne szumy mogą wyjść już przy iso 400.

Swoją drogą, robiłem ostatnio Canonem 30D na iso 1600 i moje ślepe oczy nie zauważyły róźnicy na niekorzyść k100d. Owszem, szum z Canona wygląda inaczej, ale nie jest go wcale mniej.

Taki mały przykład iso 1600 z kasetki:

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
A crop gdzie?... ;-)

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
fociarz napisał/a:
2. Co jest lepszym wyborem, bo napalilem sie na K10 ale ma ta samą wielkosc matrycy co K100 ale wiecej milionow, szumi bardziej. Bardzo mnie zdolowala opinia w tescie na fotopolis ze K10 szumi niewiele mniej niż Sony bo to rozne polki przeciez.

A weź sobie przeskaluj 10mpix do 6mpix, tej samej fotki, przy tym samym ISO i wtedy porównaj szumy, mi się nie chce ;-) nie mam takiej potrzeby :mrgreen:

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
jaad75 napisał/a:
A crop gdzie?

Cropy są na biedronkach ;-)

ClicoFantastico napisał/a:
A tajemnica tkwi w odpowiednim naświetleniu, a potem obróbce

Dokładnie - czasem używam ISO 1600 i szumi różnie w zależności od naświetlenia.

Enzo napisał/a:
Cropy są na biedronkach
i tego będziemy sie trzymać :mrgreen:

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
fociarz napisał/a:
Jedyny plus to to ze kosztem szumow pentax zachwouje duzo szczegółow
W dzisiejszych czasach gdzie już niektóre lustrzanki oskarża się o agresywne odszumianie sam dałeś sobie odpowiedź - jest trochę szumu ale są i szczegóły - w razie potrzeby odszumisz sobie na kompie i tyle.

W ogólnym rozrachunku K100D mniej szumi niż K10D.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Gdyby nie to, że gwiazdka i pusty portfel leżą koło mnie, kupiłbym jedyny sensowny obecnie aparat - Nik D40. Tam wszystko jest zauważalnie lepsze od moich dotychczasowych korpusów i jedyne co mnie złości, to fakt, ze wciąż go nie mam.
Nudne to forum, wciąż tylko Sasetka i Gargamel [znaczy Kasetka i Kadyszka], a o prawdziwej fotografii nic nie ma. Nikony nie szumią!

tref napisał/a:
sensowny obecnie aparat - Nik D40.
Nareszcie ktoś to powiedział jasno i otwarcie :mrgreen:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
piotr_luk napisał/a:
Nareszcie ktoś to powiedział jasno i otwarcie
Pewnie wypił parę luf, to i odwaga przyszła :)

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
Bawarkę piję, jak co dzień o tej porze!

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
argawen napisał/a:
Pewnie wypił parę luf, to i odwaga przyszła :)

Może dlatego zapomniał o jakże istotnej literze X.

hamster  Dołączył: 11 Paź 2006
no co... Ken Rockwell gorąco poleca D40 :-P

hamster napisał/a:
Ken Rockwell gorąco poleca D40
może on też pije ... bawarkę.

Skocz do: