thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Znaleziska plenerowe
Od dłuższego czasu kołatała mi w głowie myśli o założeniu tego tematu.
Kilka lat temu, podchodząc pod Kozi Wierch z "Piątki" przycupnąłem na głazie i oparłem łapki na kamieniu obok. Ku memu zdziwieniu jedna z nich spoczęła na niewielkim, acz uwierającym dysku, który okazał się być dekielkiem od obiektywu Minolty. Był nieco porysowany, ale nadal służy przyjacielowi zakrywając szkło w jego KM A200 :) Kilka miesięcy później nieomal zdeptałem dekielek od Nikona w Parku Saskim. Podniosłem go i zabrałem ze sobą, ale... zgubiłem delikwenta, nim dotarłem do domu (może jakiś magiczny był, czy jak?). W tegoroczną Wielkanoc pojechałem na 1 dzień do Częstochowy i pod stopami znalazłem muszlę oczną od Canona w stanie sklepowym... Przez chwilę pomyślałem, że jak tak dalej pójdzie, to na starość albo złożę jakąś ciekawą lustrzankę, albo przynajmniej założę niewielki komis z akcesoriami przy założeniu, że wszystkich "rozbitków losu" od teraz będę skwapliwie znosił do domu i wrzucał do szuflady. Żeby było ciekawiej, ojciec mojego kolegi znalazł w lesie sprawnego Zenita z założonym nowiutkim filmem...

Czy Wam też zdarzają się podobne znaleziska?

Dada  Dołączył: 01 Mar 2007
thrackan napisał/a:
znalazł w lesie sprawnego Zenita z założonym nowiutkim filmem...
A nie znasz jakiegoś lasu, gdzie Pentaxy jak grzybki sobie rosną ? :-P

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
ALbo chociaż dekle od Pentaxów? Takie 49mm i 53mm. I jeszcze jakby był do FAJa 18-35...

MORKO  Dołączył: 25 Mar 2007
albo limited jakiś..., ach... pomarzyć zawsze mozna ;-)

piotrecius  Dołączył: 31 Gru 2006
Jakby ktoś znalazł przypadkiem w Muzeum Wsi Kieleckiej (prawdopodobnie w okolicy wiatraka lub w jego wnętrzu) dekielek od konwertera szerokątnego Raynox DCR-730 to od razu mówię, że to mój ;-) . Dawno to było, konwertera już nie mam ale odesłałbym dekielek osobie, która kupiła od mnie tę nasadkę.

Dada napisał/a:
A nie znasz jakiegoś lasu, gdzie Pentaxy jak grzybki sobie rosną ?

Nie, ale gdzieś tu czytałem o Pentaxach, w których rosły sobie grzybki jak w lesie :-P

matb napisał/a:
ALbo chociaż dekle od Pentaxów? Takie 49mm i 53mm.

Eee, takie młodziutkie to toną pod listowiem. W ściółce zauważam tylko te co już dochodzą do 72mm ale wtedy zazwyczaj robacznieją i zarastają Nikonem... :evilsmile:

MORKO napisał/a:
albo limited jakiś..., ach...

Takie cuda to chyba tylko w ścisłych rezerwatach ;-)

nichiren  Dołączył: 18 Lis 2006
Hm, to jakby ktoś znalazł dekielek od Tokiny fi55, zgubiony w Puszczy Kampinowskiej to byłbym wdzięczny. Tydzień temu zgubiłem...

Slava  Dołączył: 25 Kwi 2006
Z muszlami ocznymi do Canonów, to jakaś lipa musi być -znalazłem już dwie całe i jedną w stanie mocno zdeptanym. Dekle to jednak raczej gubię niż znajduję :-/

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
Slava napisał/a:
Z muszlami ocznymi do Canonów, to jakaś lipa musi być

mój kolega wczoraj czyścił ekran w 400d i muszla po prostu odleciała mu na łąkę pod nogami :-P nawet nie zauważył

Sirhan  Dołączył: 06 Mar 2008
Osobiście nic jeszcze nie znalazłem, ale zgubiłem już kolec z Manfrotto 055 (został w śniegu w górach, brak zauważyłem w domu :)) i prawie zgubiłem tulipana od 18-55 (spadł ze 3 piętra w dół jak właziłem na jedną wieżę w Bolonii).

konradze  Dołączył: 04 Kwi 2008
Kilka lat temu zgubiłem pilota do mz-7 w Bieszczadach. Może ktoś znalazł stawiam :-B

djack  Dołączył: 22 Kwi 2006
Slava napisał/a:
Dekle to jednak raczej gubię niż znajduję
Cóż, to ja mogę mówić o szczęściu. Trzy razy zdarzyło mi się znaleźć dekle, tyle tylko, że swoje. :-)

Anno  Dołączyła: 04 Sie 2007
Jakby kto nurkował w śluzie w Miłomłynie, to może znajdzie tam mój dekielek 62 mm od Tamrona ;-) no i gdzieś w lasach rośnie też sobie tylny dekielek na M42. Za to pozyskałam jakiś dekiel no name pasujący na Heliosa.
Czyli na razie jestem na minusie.

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
zagubiłam futerał na kompakta, w Tychach, w okolicy Tesco :-) na chwilę postawiłam rower, skoncentrowałam się na zdjęciu, a futerał WYPAROWAŁ, nawet nie wiem kiedy :shock:

PrzemoWu  Dołączył: 07 Paź 2007
Pewien wędrowiec chodząc po górach znalazł pentacon-sixa. Zdziwiony znaleziskiem postanowił wywołać film. Okazało się że na błonie został utrwalony niedzwiedź :D

perl  Dołączył: 24 Wrz 2006
w lesie przylegającym do kopalni piasku Maczki-Bór w Sosnowcu zgubilem tylny dekielek na PK, oryginalny, taki fajny 'asahi pentax'.

Od tamtej pory cierpię na niedostatek tylnych dekielków, jakieś fatum.

matb  Dołączył: 02 Lis 2006
A ja zgubiłem odbiornik GPS w Górach Stołowych :-/
Ale to dość dawno temu było, więc bardzo wątpię, żeby podczas PPD ktoś jeszcze miał szanse znaleźć.

Chyba będę musiał zmodyfikować temat na "Zagubieni"...

Grendel  Dołączył: 31 Gru 2006
"tulipan" do km a1 - poszedł się paść chyba w liściach pod pomnikiem Piłsudskiego w Gliwicach - wtedy po raz ostatni go widziałem... buuuu :(

Maciek  Dołączył: 20 Kwi 2006
Grendel napisał/a:
"tulipan" do km a1 - poszedł się paść chyba w liściach pod pomnikiem Piłsudskiego w Gliwicach

Ja znalazłem kiedyś coś takiego tylko od innego modelu bo w srebrnym kolorze. To było jak wracałem z dobrej i długiej imprezy a rano chwilę myślałem skąd go mam ;-) Do niczego mi nie pasował więc sprzedałem na allegro. Ale mam w firmie jeszcze takiego czarnego od zlikwidowanej Z7 - jak będziesz na PPD i przypomnisz mi chwilkę przed to mogę przywieźć.

Skocz do: