zasiu  Dołączył: 16 Gru 2006
K100D, czyli RAW który nie jest RAW-em
Witam,

Mam następującą sprawę - ostatnio przypadkiem odkryłem, że zdjęcia RAW robione z różnymi ustawieniami balansu bieli wyglądają inaczej - tj. robię zdjęcie tego samego obiektu w trybie AWB i zaraz potem w trybie Thungsten Light, wywołując ustawiam balans bieli obu zdjęć na tą samą wartość i mam dwa różne zdjęcia (różne barwy)...

Czy to jest jakiś bug w moim aparacie czy może ogólna przypadłość "kasetek"?

Jest jakiś sposób na przywrócenie normalności, czyli uniezależnienia wyniku od ustawionego balansu bieli?

Sorki, jeśli powtarzam zapytanie, ale grzebałem i nic nie znalazłem :|

pozdrawiam,
Sebastian

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Ke :?:

Czym "wywołujesz"? Tzn jakiego programu używasz.

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
zasiu napisał/a:
(...)w trybie AWB i zaraz potem w trybie Thungsten Light, wywołując ustawiam balans bieli obu zdjęć na tą samą wartość i mam dwa różne zdjęcia (różne barwy)...

Ale dane wejściowe masz inne... przecież sam napisałeś, że najpierw robisz na AWB, a potem w trybie Tungsten... Przynajmniej ja tak to rozumiem. Ustawienia automatyczne dadzą w tej samej sytuacji inne efekty niż np. balans bieli dla światła zastanego, dziennego itd.

Dadzą inne efekty, ale po jeśli przy wywołaniu ustawiam w obu przypadkach taką samą temperaturę, zdjęcie powinno wyglądać tak samo, nieprawdaż? Moim zdaniem te ustawienia nie powinny wpływać na plik RAW, a przynajmniej nie wpływają np. w Nikonie D70 z którym to weryfikowałem.

Wywoływarka - Adobe Lightroom (trial)

Arti  Dołączył: 20 Kwi 2006
kafciok napisał/a:
Ale dane wejściowe masz inne

Dane wejściowe dla RAWa nie powinny zależeć od WB ustawionego na aparacie.

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Arti napisał/a:

Hmm... Mozna by test zrobic. Jedna fota na 2700K, druga na 8000K. Pozniej w sofcie ustawic dla obu 5000 i zobaczyc, czy +/- jest to samo. Kto chetny? ;-)

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
dan napisał/a:
Arti napisał/a:

Hmm... Mozna by test zrobic. Jedna fota na 2700K, druga na 8000K. Pozniej w sofcie ustawic dla obu 5000 i zobaczyc, czy +/- jest to samo. Kto chetny? ;-)

Po tej operacji kolory na obu zdjęciach są dla mnie identyczne.

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
kafciok napisał/a:
Ale dane wejściowe masz inne... przecież sam napisałeś, że najpierw robisz na AWB, a potem w trybie Tungsten... Przynajmniej ja tak to rozumiem. Ustawienia automatyczne dadzą w tej samej sytuacji inne efekty niż np. balans bieli dla światła zastanego, dziennego itd.

Bzdura
dan napisał/a:

Służę.

Na szybciutko - pomijając walory artystyczne, czy techniczneh (oświetlenie tylne, a ekspozycja byle nie było dużo przepałów). Ale chyba wystarczy do oceny kolorów.

Niestety kasetka nie oferuję możliwości wyboru dowolnej temperatury barwowej więc posłużyłem się dwoma skrajnymi presetami dla cienia (fotka numer 5636) i żaróweczki (fotka 5637). Parametry ekspozycji dla obu takie same ISO 200, F8, 1/3 sec (niestety słonko mam grymaśne, więc minimalne różnice w jasności są widoczne). Stabilizacja wyłączona - statyw i wstępne podnoszenie lustra.

Następnie wywołane w Pentax Photo Laboratory oba przy ustawieniu dla światła dziennego, reszta parametrów domyślna. PPL odczytuje tagi RAWa wiec tak jak ustawione w aparacie, kolory na neutral, reszt suwaczków domyślnie.

JPG 5636 (balans bieli w korpusie: cień)

JPG 5637 (balans bieli w korpusie: żarówka)

RAWy:
http://www.4shared.com/fi...5/imgp5636.html
http://www.4shared.com/fi...d/imgp5637.html

Tyle z "obiektywnych testów". Tak się składa że też używam często RAWów na różnych imprezkach. Więc często na przemian mieszam oświetlenie żarowe z błyskiem lampy, nie przejmując się szczególnie balansem bieli, który mogę ustawić potem nawet dla tak skrajnych wartości (3000 a 5000 Kelvinów). Tak w PPL jak i UFRaw, czy też SilkyPix. Tak więc chyba coś nie tak z twoją "wywoływaczką".

Robert N  Dołączył: 25 Lip 2007
zasiu napisał/a:
ale po jeśli przy wywołaniu ustawiam w obu przypadkach taką samą temperaturę, zdjęcie powinno wyglądać tak samo, nieprawdaż?

Tint jest też ten sam ustawiony ?

armar  Dołączył: 12 Maj 2007
Robert N napisał/a:
zasiu napisał/a:
ale po jeśli przy wywołaniu ustawiam w obu przypadkach taką samą temperaturę, zdjęcie powinno wyglądać tak samo, nieprawdaż?

Tint jest też ten sam ustawiony ?

Oj, chyba zakończyłeś świetnie zapowiadający się wątek... ;-)

Ok, więc na szybko zrobiłem próbkę.

Sytuacja ta sama, tryb manual, jedyna różnica w nastawach to balans bieli (Sunny i Tungsten). Oba zdjęcia suwaczkami w Lightroom doprowadzam do parametrów temp. 3059K oraz tint +2.

Efekt jest taki:

Pliki RAW do pobrania tutaj

Pierwsze
Drugie

Jakieś pomysły?:)

kafciok  Dołączył: 24 Lut 2007
WuWu84 napisał/a:
kafciok napisał/a:
Ale dane wejściowe masz inne... (...)

Bzdura

Oj, zaraz z bzdurami ;) Mylisz się, moje zdanie jest inne... no to rozumiem, ale żeby zaraz bzdura ;) A tak w temacie, człowiek się uczy całe życie :-B

zasiu napisał/a:

Sciagnalem, zaimportowalem do LR 2.0... i nie mam pomyslow :-P Moze lampka swieci rozna barwa? :-P

dan napisał/a:
zasiu napisał/a:

Sciagnalem, zaimportowalem do LR 2.0... i nie mam pomyslow :-P Moze lampka swieci rozna barwa? :-P

Tyle, że zaobserwowałem to na zdjęciach robionych w ciągu dnia. Wiem, słońce też różnie świeci... :-P

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Wy macie jakieś dziwne wywoływarki. :-D Wrzuciłem do PPL-a i te zdjęcia są identyczne, modulo małe przesunięcie! Zaraz wrzucę jotpegi.

Może te wywoływarki dziwnie traktują ten balans ustawiony w aparacie?

[edit] Może to PPL jest dziwny? :-)
Ustawiłem w PPL WB override na 5000K w obu i pomniejszyłem.

[edit2] Dla niedowiarków. :)

No właśnie też wrzuciłem do PPL i jest normalnie :/ Czyli Adobe - jak na komercyjny program za niemałe pieniądze to cienko coś :|

Tyle, że PPL nie znoszę, słaby interfejs i powoli działa. Będę szukał czegoś do wywoływania :)

mops  Dołączył: 23 Gru 2007
Silkypix
a o silkypix (freeware) kolega slyszal/czytal ???

http://www.isl.co.jp/SILKYPIX/english/download/

jaad75  Dołączył: 07 Paź 2006
Gdzieś kiedyś widziałem dowód, że predefiniowany balans bieli wpływa na ustawienie wstępnych krzywych w RAW. Oczywiście chodzi tu o wpływ widoczny na poziomie szczegółowej analizy histogramów poszczególnych kanałów, a nie różnice widoczne na zdjęciach, ale faktem jest, że dane wyjściowe były ciut inne.
A jeśli chodzi o opisywany powyżej przypadek, to obstawiam "żarówki" energooczczędne "trafione" w różnej fazie cyklu.

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
jaad75, kiedy po wywołaniu w PPL zdjęcia wyglądają tak samo... :-) Podpowiem, że przy ustawieniu WB w obu na 3130K też jest to samo na obu. :)

dsk, a na 3059K i tint +2 sprawdzales?

Skocz do: