BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
k100D - wspomaganie AF - lampa wbudowana
Witajcie!
Dzisiaj dostałem aparat.
Jednak wydaje mi się, że jest coś nie tak z lampą.
Gdy chcę zrobić zdjęcie i nacisnę migawkę do połowy, podnosi się, lekko się zaczyna żarzyć i wydaje dziwny dźwięk.
Gdy wyłączę aparat i włączę go z powrotem, wszystko jest ok przez kilka fotek.

Co może być przyczyną? pozdrawiam!

edit:
Czy może to po prostu doświetlanie obiektu? :D
Bo ona miga 2 razy i dopiero można zrobić zdjęcie?

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
YellowLabel napisał/a:
Gdy chcę zrobić zdjęcie i nacisnę migawkę do połowy, podnosi się, lekko się zaczyna żarzyć i wydaje dziwny dźwięk.

Domyślam się że tryb auto, lub jakieś tematyczne dlatego aparat sam podnosi lampę.

Być może (a raczej zapewne) chodzi o "spawarkę" - gdy jest mało światła to pomoc dla systemu AF.

dybon  Dołączył: 05 Gru 2007
Cytat
Być może (a raczej zapewne) chodzi o "spawarkę" - gdy jest mało światła to pomoc dla systemu AF.

Na 100%.

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
no, teraz wiem, że nic mi się nie psuje :)
dzięki panowie.
idę focić. :mrgreen:

Romi  Dołączył: 17 Sty 2008
Re: k100D - wspomaganie AF - lampa wbudowana
Cytat

To AF dopomina się o swoje prawa. Wszystko z lustrem jest ok nie ma sie co martwić.

xsilver  Dołączył: 17 Mar 2008
dopalanie AF lampa blyskowa to jakies nieporozumienie - jazy jak spawarka a niewiele daje - zal im bylo zalozyc 2 diody za 50gr ?

Pixel  Dołączył: 05 Gru 2007
Mam K10 i jak sie ciemniej to jak nie zalozy Flash Gun'a to spawareczka za chiny mi nie pomoze...i nigdy nie pomogla...jak doswietla to nawet AF nie rusza....

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Pixel, dziwne, mi pomaga. W całkowitej ciemności potrafi wyostrzyć.

Pixel  Dołączył: 05 Gru 2007
Z jakim obiektywem? Bo jedyny AF jaki posiadam to Sigma 28-135 1:3.8-5.6 IF
i jak nie jest calkowicie ciemno to jeszcze mu sie uda czasami ale jak jest ciemno...to mogę zapomnieć i af jezeli nie mam Zewnetrznej lampy ze wspomaganie,

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Pixel napisał/a:
Z jakim obiektywem?
Z każdym. Mam jedną Tokinę i kilka pentaxów (FA, DA). Działa trochę inaczej niż wspomaganie lampą, ale działa.

xsilver  Dołączył: 17 Mar 2008
tu chyba widac roznice pomiedzy poszczegolnymi egzemplazami

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
xsilver napisał/a:
tu chyba widac roznice pomiedzy poszczegolnymi egzemplazami

Albo użytkownikami. W kasetce nie miałem z ta funkcją problemów, co nie zmienia faktu że średnio użyteczna, by nie rzecz wręcz upierdliwa czasem i zewnętrznej lampy błyskowej z duża lampą wspomagająca nie zastąpi.

Skocz do: