Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
Laptop - jako stacjonarny....
Witam!

Mam HP Paviliona z serii dv6000 a więc ekran NT (standardzik).... Chcę kupić monitor EIZO, dodatkową standardową klawiaturę.... Laptopa zamknąć... Zgrabnie schować i w taki sposób przerobić go na stacjonarny.

Pytanie: jak sprytnie zrobić aby przy zamykaniu nie przechodził mi w stan hibernacji? za cholere nie wiem gdzie ta opcja jest ukryta?!

alkos  Dołączył: 18 Kwi 2006
Dancer napisał/a:
Pytanie: jak sprytnie zrobić aby przy zamykaniu nie przechodził mi w stan hibernacji? za cholere nie wiem gdzie ta opcja jest ukryta?!

Mam tak DV2000 :-)

W XP - power options / advanced / power buttons

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
Chętnie pomożemy, ale powiedz wpierw jaki masz system operacyjny. :-D

A przy okazji - ja mam na odwrót: stacjonarny monitor HP typu TN+szyba podłączony do laptopa WVA 1680x1050 (też HP)... ;-)

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Prawym klawiszem na pulpicie, właściwości ekranu, wygaszacz ekranu, zasilanie, zaawansowane.
Kiedy pokrywa komputera ...
wybrać: nie rób nic

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
wlasciwosc,ekran>wygaszacz ekranu>zasilanie :)

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
ukryta jest w panelu sterowania -> opcje zasilania... ja mialem cos takiego jak opuszczanie klapmi bodaj, jaki ma efekt powodowac. Moze chodzi o ustawienie przycisku sleep, zeby nie mial zadnej funkcji. Teraz mam oprogramowanie Acera, ktore mi zupelnie podmienilo zasilanie w panelu sterowania wiec dokladnie nie powiem..

Co do samego pomyslu, to fajny. Ja w koncu tez chyba sie na normalna klawiature przerzuce, dam klawiszom w laptopie odpoczac. Ja mam wlasnie laptopa na stale, tylko nie zamykalbym go na Twoim miejscu z racji rozszerzenia sobie pulpitu.. fajnie miec ikony na laptopie a LR na 19 calowym monitorze CRT.. na prawde nie ma co narzekac.

Jeszcze tylko dam wskazowke co do pracy jako stacjonarka. Zalecam zawsze, aby bateria nie byla stale w laptopie, wystarczy wysuniecie zeby rozewrzec styki, przedluzy to jej zywotnosc na pewno, co jakis czas dobnrze porpacowac na bateri, doladowac, no i to samo czyli wyjac i uzywac z sieci bez baterii..

Powodzenia!

[ Dodano: 2008-04-12, 00:20 ]
zaczlem sie produkowac, jak nie bylo odpowiedzi.. a widze ze sporo osob mnie wyprzedzilo :shock:

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
<<Faktycznie, ten post jest do usunięcia>>

dsk, warto pisac z taka uwaga? ;-)
PS: wiem ze moja uwaga tez zupelnie bez sensu..

Dancer  Dołączył: 04 Wrz 2006
Proste dopiero wtedy jak się znajdzie :-))) DZIĘKUJĘ!!!!!!

Zgadza się... fajnie mieć duże zdjęcie na lepszym monitorze (planuje Eizo S1932) a opcje na zwykłym NT..... Zamierzam na codzień korzystać tylko z monitora głównego i chcę mieć porządek na biurku : ) dlatego 2 ekrany pójdą w ruch jak będzie więcej pracy przy zdjęciach ;-)

dagio napisał/a:

Jeszcze tylko dam wskazowke co do pracy jako stacjonarka. Zalecam zawsze, aby bateria nie byla stale w laptopie, wystarczy wysuniecie zeby rozewrzec styki, przedluzy to jej zywotnosc na pewno, co jakis czas dobnrze porpacowac na bateri, doladowac, no i to samo czyli wyjac i uzywac z sieci bez baterii

Dziękuję! W sumie kolega jak kupowałem laptopa uprzedził mnie o tym... mówiąc...."raz na tydzień wypnij wtyczkę z gniazdka i zjedz do poziomu baterii 10%"

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
dagio napisał/a:
Ja mam wlasnie laptopa na stale, tylko nie zamykalbym go na Twoim miejscu z racji rozszerzenia sobie pulpitu.. fajnie miec ikony na laptopie a LR na 19 calowym monitorze CRT.. na prawde nie ma co narzekac.
A to jest możliwe? Bo większość wyjść na monitor w laptopach to nie jest drugi ekran, tylko kopia tego co widać na pokrywie.

thrackan  Dołączył: 08 Lut 2007
Gwiazdor napisał/a:
A to jest możliwe? Bo większość wyjść na monitor w laptopach to nie jest drugi ekran, tylko kopia tego co widać na pokrywie.

Jest możliwe. Nawet są symulatory lotu, które cuś takiego obsługują. Tyle że dla różnych kart graficznych stopień trudności konfiguracji jest różny ;-) Sam tego nie próbowałem, ale się chyba pobawię i ukradnę monitor od stacjonarki :)

Tu jest opis jak to zrobić. Może zadziała.

Gwiazdor napisał/a:

Skąd ta informacja?

Wszystko do ustawienia w opcjach ekranu / sterownika...

DITTO ;-)

normalnie w ustawieniach ekranu mam, a karta graficzna zintegrowana Intela, laptop sprzed 2 lat, Centrino 1,5Ghz

Samp  Dołączył: 23 Kwi 2006
Pewna ogólna uwaga do używania laptopa, jako stacjonarki - nie znam dokładnie budowy tego Paviliona - ale przy zamykaniu trzeba zwrócić uwagę na temperaturę.

W moim MacBook'u Pro też załącza się hibernacja przy zamknięciu klapy - i jest tak ponoć ze względów konstrukcyjnych, po prostu spora część ciepła odprowadzana jest przez klawiaturę (przerwy między klawiszami). Design robi swoje...

Uważaj więc, żeby nie zjarać.

A co do pracy - najwygodniej pracuje mi się właśnie w trybie dwumonitorowym (Radeon X1600), z połączonymi ekranami - np. w Photoshopie można sobie wrzucić narzędzia i okienka na jeden z nich, a na drugim mieć tylko obszar roboczy pliku. Polecam.

alkos napisał/a:
Skąd ta informacja?
Hmmmm..., z praktyki. :roll:
Na żadnym laptopie tego nie widziałem. Jako drugie wyjście mogę najwyżej tylko TV-out sobie zrobić, ale to się nie liczy.
Karta to Radeon M8 (takie cuś, ze 4 lata ma). Na firmowych Dell-ach też nie ma takiej opcji. Dajcie zrzut ekranu takiego sterownika.

Acha, mówie o sprzęcie, bo mam w stacjonarnym kartę z dwoma wyjściami i wiem jak dobrze się na tym pracuje.

Gwiazdor napisał/a:
Na żadnym laptopie tego nie widziałem. Jako drugie wyjście mogę najwyżej tylko TV-out sobie zrobić, ale to się nie liczy.

Nie widzialem laptopa bez wyjscia monitorowego...

emigrant  Dołączył: 20 Wrz 2006
Do takich zastosowań najlepszy jest laptop ze złączem stacji dokującej. Do stacji podłączamy monitor, klawiaturę, mysz i co tam jeszcze potrzebujemy (np. drukarkę, skaner). W Win XP domyślnie po zamknięciu pokrywy wchodzi w stan wstrzymania, a po wsunięciu do stacji dokującej budzi się z nowymi peryferiami. Przed wysunięciem wciskamy "Zadokuj" i po wstrzymaniu możemy wysunąć, a po otwarciu pokrywy mamy wszystko jak na wstępie.
Tak przynajmniej mam ze starym Dellem Latitude. Przełącza automatycznie karty LAN (stacji dokującej) na WLAN w laptopie i pozostałe peryferia. Dodatkowo jest możliwość pracy wielomonitorowej przy otwartej pokrywie podczas zadokowania.

alkos napisał/a:
Gwiazdor napisał/a:

Nie widzialem laptopa bez wyjscia monitorowego...
Ja też nie. Czytanie ze zrozumieniem się kłania. ;-)

Wyjście monitorowe tak, ale nie jako DRUGI monitor, tylko cały czas jako pierwszy, pokazującu dokładnie to samo co na wbudowanym.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
Gwiazdor napisał/a:
nie jako DRUGI monitor

Czy to nie jest przypadkiem uzależnione od typu i możliwości karty graficznej?

Gwiazdor napisał/a:
Wyjście monitorowe tak, ale nie jako DRUGI monitor, tylko cały czas jako pierwszy, pokazującu dokładnie to samo co na wbudowanym.

I co, w zakladce ustawienia grafiki windows nie bylo opcji "Extend desktop onto this monitor...", czy jakos tak ?

[ Dodano: 2008-04-12, 23:36 ]
Zdano napisał/a:
Czy to nie jest przypadkiem uzależnione od typu i możliwości karty graficznej?

O ile wiem nawet najbiedniejsze wbudowane intele mają taką opcję. Sam na takim ciągnę :-P

Skocz do: