zlypiez  Dołączył: 30 Lis 2006
różnice w interpretacji ekspozycji w zależności od szkła???
robię zdjęcie k100d + sigma 10-20 na plus 1EV = zdjęcie jakoś tam naświetlone, powiedzmy tak jak chciałem
zmieniam obiektyw na limiteda 21mm i robię to samo zdjęcie - dosłownie ten sam kadr, światło identyczne, ta sama korekta ekspozycji na plus 1EV = co wychodzi? zdjęcie jest wyraźnie mocniej naświetlone niż poprzednie... nawet prześwietlone. why?

oba zdjęcia powinny byś identyczne. robione były na priorytecie przysłony na +1EV. zmieniłem obiektywy i aparat naświetla zupełnie inaczej... ktoś potrafi to wyjaśnic???

bo ja już sam nie wiem...
pozdro!

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
A czas i ISO pozostały niezmienione? Tak z ciekawości pytam. :-)

nic nie zmieniałem.
odkręciłem sigmę, przykręciłem limiteda - wszystko było dokładnie tak samo.
no i zonk!

??????????????????

aflinta  Dołączył: 01 Lip 2007
zlypiez, a przy zmianie obiektywu wyłączyłeś aparat?

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
A ogniskowa też była taka sama?

no ogniskowa nie bardzo mogła byc ta sam bo sigma to 10-20 (ustawiona na 20mm), a limited to ogniskowa 21mm

podpowiem - porównuję właśnie te dwa obiektywy, więc wszystkie ustawienia były takie same.

przy zmianie obiektywu wyłączyłem aparat, jasne. ale zdjęcie - powtarzam - zrobione było na takich samych ustawieniach. juz mam troche ten aparat i raczej sie nie myle...

Paulos  Dołączył: 08 Mar 2007
zlypiez napisał/a:
nic nie zmieniałem.

Ty nie, a aparat ? W Exifach czasy ekspozycji obu zdjęć są są takie same ?

Jaki pomiar ? cw/matrycowy/spot ?

Priorytet przysłony: jaka wartość ? Może jeden z obiektywów ma trudności z szybkim domknięciem listków ?

marucha  Dołączył: 22 Kwi 2006
zlypiez, ustaw na full manual i wtedy możesz ewentualnie porównywać...

teta  Dołączył: 28 Kwi 2006
No cóż, zjawisko wygląda na dziwne. Chyba powinieneś przeprowadzić badania systematyczne, a wynikami podzielić się z nami, dla ogólnego pożytku. Moja sugestia jest taka: znajdź jakąś jednolitą płaszczyznę, np. ścianę, przejdź w tryb preselekcji ptrzysłony i zapisuj zmierzone czasy ekspozycji dla wszystkich wartości przysłon, zarówno dla DA21, jak i dla Sigmy. Teoretycznie zmierzone czasy powinne być takie same, niezależnie od ogniskowej. W praktyce może być różnie. Jeśli różnica będzie stała (np 1ev) dla każdej przysłony, to pół biedy, bo łatwo to skorygować korekcją ekspozycji (coś takiego przerabiałem z MZ-5n i obiektywami bez automatyki przysłony), gorzej gdy różnice będą różne dla różnych przysłon. Wtedy, dla poprawnych naświetleń trzeba będzie sporządzić coś w rodzaju krzywej kalibracji i mieć ją stale przy korpusie. Ja sam mam w perspektywie kalibrację obiektywów serii M, bo wiem już, że wskazywane przez K10 czasy ekspozycji nie są zależnością liniową w stosunku do przysłon :-(

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
teta, - niestety to co dzieje sie z obiektywami M na korpusch cyfrowych wynika po czesci z "ustawienia" tego popychacza przeslony... ostatnio zdziwilem sie mocno ze 15mm mocno przeswietla od f8 w "gore" ....po sumiennych badaniach okazalo sie ze popuchacz w obiektywie jest lekko przekoszony i delikatne prostownie znacznie pomoglo...

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
A ja dam przykład,że faktycznie naświetlanie zależy od szkiełka.

Trzeba je tylko wyczuć..

Na początku używałem kita 18-55 i przy zdjęciach nocnych potrzebna była korekcja +1 ,0 eV że coś było widać a przy IR +1,5 eV.
Teraz mam Sigmę 17-70 i bez żadnej korekcji ten sam tryb pomiaru światła daje dobrze naświetlone fotki.

W sprzęcie cyfrowym obiektyw i body wymieniają jakieś informacje skoro w Exif zdjęcia nawet typ podpiętego szkiełka da się odczytać.
Wiec odpowiednie korekcje znajdują się prawdopodobnie w firmware aparatu lub szkiełka.
I to jest przyczyna różnego zachowania się różnych szkiełek na tym samym body...

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Markus, - ekhm.... ale wymiana informacji miedzy szklem a body ma razcej zadanie zmniejszac roznice a nie je eksponoowac :-P

mateo_m  Dołączył: 17 Maj 2007
Hm... To o czym mówi Markus, jeszcze bym zrozumiał dla pomiaru matrycowego, gdzie mamy do czyniania z jakimś przeliczeniem/uśrednieniem ekspozycji dla całej klatki i ewentualne informacje zaszyte w obiektywie być może mogłyby temu pomagać. (??) Zwłaszcza, że chyba z tego co się orientuje to pomiar matrycowy nie działa dla obiektywów bez styków (przynajmniej tak było Mz-5n ).

Ale czy ten sam efekt różnej ekspozycji dla szkieł, będzie miał miejsce przy spocie? Czy ktoś to wyczuł dla tego pomiaru?
Ja najczęscie używam spota, i nawet przy zmianie obietywu, nie zauważyłem różnicy (mówie o szkłach ze stykami... bo te bez styków to inna bajka)

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
Fafniak, ja kupilem od matba sigme 24/2.8 A.. musialem odsunac popychacz o 2mm od jego spoczynkowej pozycji, bo bez tego zabiegu mialem brak przymykania od f 2.8 do f 4.0 (na Av zdjecia byly coraz jasniejsze, bokeh idealnie kolisty) no i dalej byly zdjecia juz przymykane ale przeswietlone (jak to dziura 2.8 przy naswietleniu na 4.0).. dodalem 2mm, calosc sie przesunelo, no i przymkniecie do 3,5 juz minimalnie ruszylo listki przyslony, dalej jest tez okej.. Ot ciekawostka..

guerilla  Dołączył: 23 Kwi 2006
ja mam dopiero tajemnicę do wyjaśnienia!

szkło : 16-45/4 , manual, przysłona f4 ->

jakiś tam kadr, pomiar światła nie istotny.

mam na 45mm ,ustawiam ostrość, po czym ustawiam na 16mm (zachowując ostrość, czyli spust do połowy) i pstryk.

mam 16mm ustawiam ostrość pstryk->
identyczny kadr, identyczny EXIF, identyczne wszystko - ale pierwsze zdjęcie jest o 1/3 E jaśniejsze. co widać po histogramach, mimo że kadr i wszystkie parametry są identyczne.

próbowałem to na różny sposób wyjaśnić, ale mi się nie udało, najlepsze jest to , że w exifie w obu wypadkach jest 16mm , więc nie wiem czemu ustawianie ostrości na 45mm miałoby coś zmieniać i kiedy,skoro manual.. tak samo się działo z zewnętrzną lampą błyskową nawet! kiedy odpalałem radiowo przy pierwszej opcji zdjęcie było prześwietlone w stosunku do drugiego..

wydaje się, że K10D wcale nie jest tak manualne jak na to wygląda, coś się ustawia poza ustawieniami. ma ktoś jakiś pomysł ?

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
guerilla, moze zrob cropa z 16mm i porownaj go ze zdjeciem na 45mm?

Full manual czy pół manual?Priorytet przesłony czy czasu?
Parametry naświetlania identyczne w obu EXIF?

Markus napisał/a:
Full manual czy pół manual?Priorytet przesłony czy czasu?
guerilla napisał/a:
manual, przysłona f4
guerilla napisał/a:
identyczny EXIF, identyczne wszystko

Wytłumaczeniem jest blokada ekspozycji na 45 mm.
Przy zmianie ogniskowej na 16 mm wpada więcej światła niż na 45 mm.
Widocznie aparacik uwzględnia jakieś inne parametry niż tylko ustawienia czasu i przesłony oraz czułości.
Parametry te zależą od ustawionej ogniskowej...

Markus napisał/a:
Parametry te zależą od ustawionej ogniskowej...

Hmm... ciekawa teza.

Lopatologicznie, to matryca na danej czulosci naswietlana jest przez przyslone o danej srednicy f przez czas x. Trzy parametry. Jaki moglby byc ten czwarty, piaty?

Skocz do: