Szubi
[Usunięty]
K10D i synchronizacja błysku na drugą kurtynę
Czy K10D posiada takową funkcję ? a jeżeli tak to gdzie i jak jej użyć... Prosiłbym o odp.

dickkett  Dołączył: 18 Wrz 2006
K10D nie mam. Instrukcję PL tak.
Zajrzyj na stronę 175.
Czy o to chodziło?

Gringo  Dołączył: 05 Lip 2006
z lampa 540 jest coś takiego i to nie tylko w k10

zaroowka  Dołączył: 06 Mar 2007
Jak w K10d to nie tylko z 540 - mam Vivitara 3500 i synchro na drugą kurtynę jest.

Fn, strzałka w dół, trailing c. sync - powinno zadziałać.

Szubi
[Usunięty]
oki mam dzięki wielkie... a chciałbym uzyskać następujący efekt: Jadąc samochodem w nocy chciałbym zrobić fote w środku w kabinie że zegary i deska są ostre a to co za szybą rozmyte tzn. świetlne linie od lamp i reflektorów samochodów... Czy synchro. na druga kurtynę właśnie pomoże mi to uzyskać ? ....

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Szubi, - no to masz problem.....pozostaje kwestia umocowania aparatu na sztywno wzgledem kabiny auta... :-P

Robert N  Dołączył: 25 Lip 2007
Szubi, niekoniecznie. Bardziej chodzi o tzw. slow synchro, czyli błysk i długi czas. Powiedziałbym, że nie ma znaczenia w tym przypadku pierwsza czy druga kurtyna bo to, co będziesz oświetlał błyskiem się nie porusza (deska). Może być problem z uzyskaniem właściwego stosunku ekspozycji. Zegary w samochodzie też świecą, musiałbyś je wyłączyć, czyli światła też.

Podsumujmy.

Jedziesz szybko (żeby uzyskać dobre rozmycie świateł) ruchliwą drogą, w nocy z wyłączonymi światłami i trzymasz aparat w ręku prowadząc kolanami. Czy możesz mi zdradzić gdzie i kiedy będziesz robił to zdjęcie, żebym tamtędy raczej nie jeździł ;-)

Pozdrawiam,
Robert

zapominacie ze jes jeszce kwestia czegos takiego jak kat padania=katowi odbicia... - czyli z wbudowanej lampki to moze byc slabo :-P

Fafniak napisał/a:
kat padania=katowi odbicia

Czy masz na myśli kąt odbicia samochodu od drzewa ?

Robert N napisał/a:
Czy masz na myśli kąt odbicia samochodu od drzewa ?
- raczej blysku lampy od pleksy z zegarow....

Tak w ogóle to chyba fajniej by było nie używać lampy, tylko tak jak mówiłeś umocować aparat w kabinie. Wtedy zegary by wyszły ładnie świecące i ostre.

[ Dodano: 2008-04-26, 10:33 ]
Do tego wężyk lub pilot i trzasnąć kilkanaście zdjęć. Któreś powinno wyjść dobrze.

samber  Dołączył: 28 Cze 2007
gdybym miał zrobić takie zdjęcie, to też zrezygnowałbym z lampy. Przy prędkościach samochodowych nie trzeba nawet szczególnie długiego czasu dla uzyskania rozmycia. Czyli kombinowałbym na wysokim ISO i nawet z ręki (SR też może pomóc)
Teoretycznie wydaje mi się, że największym problemem byłoby dobranie WB i ekspozycji do deski i reflektorów tak aby nie trzeba było ślęczeć pół dnia przy kompie.

Skocz do: