webjay  Dołączył: 31 Mar 2007
  Matówka z klinem
Doszla do mnie matowka, przy okazji z dwoma szkielkami, ale nie o tym bedzie.

Mam pytanie:
- w jaki sposob sprawdzic na K10D, czy ow matowka wplywa w jakikolwiek sposob na pomiar swiatla? (pomiar punktowy, ale co pstrykac i jak porownywac zdjecia przed i po, sprawdzic tez na jakims AF, czy tylko na manualnym?)

wszelkie sugestie mile widziane.

Gwiazdor  Dołączył: 05 Mar 2007
Cokolwiek, ważne żeby oświetlenie było stałe.

:/ ok, poczekam jeszcze do wieczora z wymiana, moze jakies rady / sugestie sie trafia.
mialem juz kilka tygodni temu kupic jakies swiatlo i teraz zaluje :/ pozostaje mi lampka nocna hanogenowa wat 20 i najmocniejsze swiatlo jakie mam (3 x jakies swietlowki energo) w lazience + jasne kafelki (LOL).

ok, niech mnie ktos zgani:
- pomiar punktowy, obiekt w odleglosci 1,5 metra
- do testu 50-tki:
a) SMC-M 1.4, przeslony 1.4, 5.6, 11.0
b) SMC-A 1.7 tryb A i sprawdzanie czasu/przeslony.
c) kita nie probuje

dobrze mysle?

[ Dodano: 2007-06-14, 19:23 ]
btw. a to nie zadziala przypadkiem tak, ze nie trzeba nic porownywac, tylko pstrykac - i jak sie beda przepalac nadmieniernie, to wtedy jest znak, ze zabiera w jakiejs dawce swiatlo?

[ Dodano: 2007-06-14, 19:33 ]
ok, za 2 godziny przekladam matowke, jesli nikt nic wiecej nie napisze, to po prostu zrobie test na pale (czyli po swojemu ;) )

[ Dodano: 2007-06-14, 22:31 ]
Po malej przygodzie, matowka zmieniona.

Wlozylem ja i niestety - to co zobaczyly moje oczy przeszlo wszelkie oczekiwania - a dokladniej odwrotnie... wszystko rozmazane :/ wylazlem na balkon, bylo jeszcze troche swiatla i za ktoryms razem pomyslalem, ze nie bede ostrzyl na oko, tylko na potwierdzenie ostrosci z aparatu... no i okazalo sie, ze wlozylem odwrotnie matowke... po prostu jestem taki: 8-)

suma sumarum, klin jest genialny - bez porowniania do zwyklej matowki - po prostu widac kiedy jest ok, bez potrzebny wiekszego odkrecania w prawo/lewo. co jeszcze zauwazylem, kiedy masz standardowa matowke to wlasnie dzialanie na czuja przy potwierdzeniu ostrosci: lapiesz obiektyw, jest idealnie na obiekcie, ale potwierdzenie ostrosci sie nie pali. trzeba w prawo/spowrotem w lewo - wtedy jest bip. z ta matowka juz tego problemu nie ma

ok, dzis wiecej nic nie napisze - za pozno po prostu. jutro jak bedzie swiatlo, to sie nieco pobawie i dam znac o dalszych wrazeniach ;)

Mertz  Dołączył: 24 Kwi 2006
webjay napisał/a:
ok, dzis wiecej nic nie napisze - za pozno po prostu. jutro jak bedzie swiatlo, to sie nieco pobawie i dam znac o dalszych wrazeniach ;)

Webjay - ja się wpisuję na listę "do macania"!!! Niezwykle mnie ta matówka interesuje! :)) Niech tylko malec się w domu zaaklimatyzuje ...

Mertz: ja rowniez wolalbym, zeby ktos jeszcze oprocz mnie zrelacjonowal moja zdobycz ;) zawsze bedzie to bardziej obiektywnie ;))) a i przy okazji, ktos moze jakis defekt / nowa zalete wylapie, ktorej ja nie bede potrafil znalezc :) w imie nauki i ku potomnym! ;)

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
webjay, nieco dramatyczny był Twój opis :-)

dobrze, że wszystko dobrze się skończyło :)
czyli da się to zrobić w domu... hmmm :-) (mnie też czeka wymiana matówki - na taką ze złotym podziałem ;-) )

milo  Dołączył: 01 Sie 2006
cotti napisał/a:
czyli da się to zrobić w domu... hmmm

No to chyba zadna nowosc Marto...

cotti napisał/a:
mnie też czeka wymiana matówki - na taką ze złotym podziałem ;-)

Ponaklejaj paseczki na swoja matowke ;)

@cotti: minuta calkowitej dezorientacji i mysli: k***a, pewnie wypalcowalem w jakis sposob lustro, a moze jakies kuku z matryca, a moze za bardzo wcisnalem ta matowke... :) i tak jak mowisz: najwazniejsze, ze wszystko dobrze sie skonczylo (na koniec sie smialem, ze jestem kretynem) ;)

a co do wymiany w domu - szczerze - to jak ja mam dwie lewe rece, to poszlo mi bardzo sprawnie i potrafi to zrobic _kazdy_ (nawet Fafniak zrobil mini tutorial: http://pentax.org.pl/viewtopic.php?t=4816), wiec wymieniaj - bo nie ma czego sie obawiac! :)

cotti  Dołączyła: 20 Kwi 2006
milo napisał/a:
cotti napisał/a:
czyli da się to zrobić w domu... hmmm

No to chyba zadna nowosc Marto...

Miłoszu, sądziłam, że jest to prawdopodobne... to była taka figura retoryczna ;-)

Cytat
Ponaklejaj paseczki na swoja matowke ;)

złote paseczki oczywiście - żeby był złoty podział ;-)

webjay, zastanowie sie nad rekodzielem jeszcze, poniewaz body jest od niedawna u mnie i byc moze oddam od razu do przegladu i wymiany matowki

jak bedzie okazja, to tez chetnie zerkne, jak wyglada w k10 ostrzenie na matowke z klinem :)

@cotti: potrzebujesz tylko pincety i 2 minut czasu ;)

czy to kadyszka, czy analog - sprawa sprowadza sie zawsze do jednego - aby obie polowki kolka w matowce z linii nie robily dwoch, tylko dalej pokazywaly jedna ;) dodatkowo w kadyszcze slychac jeszcze bip - tu samo body mowi, ze dla niego ostrosc jest ok. pierwsze wrazenie jakie mialem z klinem w analogu - to: "o jej, to naprawde takie proste i skuteczne"

najlepiej to byloby zrobic klipa video i pokazac co widac w wizjerku, kiedy kreci sie obiektywem. niestety, nie mam na to czasu :(

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
Ale klin czasem nie dziala :-P (np. przy gladkich fakturach)

;-)

na gladkich (albo moze lepiej napisac prawie bezkontrastowych) to juz nic nie pomoze ;)

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
webjay napisał/a:
na gladkich (albo moze lepiej napisac prawie bezkontrastowych) to juz nic nie pomoze ;)

mikroraster :-> :-P

ale sie skompromitowalem :)))) ok, mikroraster faktycznie pokazuje nawet pomiedzy zoltym (prawie bialym) i bialym (na moim LCD) ze cos jest nie tak, zaczyna toto faktycznie falowac i np. nie trzeba przy okazji szukac pionowych lini (lub obkrecac body) - wystarczy pozioma :D

no to przy okazji: mam matowke z klinem i mikrorasterem!!! (LOL)

ps. dan, dzieki za uswiadomienie, chociaz na swoja obrone intelektu dodam, ze pewnie bym po miesiacu sam na to wpadl ;)

[ Dodano: 2007-06-15, 01:16 ]
i przy okazji: rodzaje matowek znalazlem na stronie http://www.ompl.org/index...creen&c=screens - dla potomnych pewnie info sie przyda. tak ktora mam wyglada na analogiczna do 2-13.

^mmm^  Dołączył: 04 Paź 2006
Cytat
- w jaki sposob sprawdzic na K10D, czy ow matowka wplywa w jakikolwiek sposob na pomiar swiatla? (pomiar punktowy, ale co pstrykac i jak porownywac zdjecia przed i po, sprawdzic tez na jakims AF, czy tylko na manualnym?)

Co do sprawdzenia pomiaru światła (wg mnie):
- ustawić pomiar CW
- ustawić aparat na statywie/stole reprodukcyjnym
- wycelować na scenę oświetloną kontrolowanym sztucznym światłem
- zablokować położenie aparatu
- dokonać pomiaru światła
- zmienić matówkę
- powtórzyć pomiar
- porównać wyniki
Oczywiście najlepiej byłoby robić to obiektywem stałoogniskowym i statywem z szybkozłączką

kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
to jeszcze powiedz gdzie można nabyć taką matówkę i ile kosztowała?

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
webjay napisał/a:
no to przy okazji: mam matowke z klinem i mikrorasterem!!! (LOL)

naprawdę nie zauważyłeś tego "chropowatego" kółka, które otacza klin ? :mrgreen: Gratulacje :evilsmile: ... Ale na serio: ciesze się, że ta matówka sprawdza się w K10d. Nie mogło być inaczej. To co wypisywał Andee w bliźniaczym wątku (dla przypomnienia: pisał, że matówka w K10d jest tak świetna, że zastępowanie jej matówką z klinem wręcz pogarsza sprawę) brzmiało tak niewiarygodnie, że sam sprawca zamieszania nie odezwał się już potem. Życzę ci dużo radochy webjay i póki co muszę powiedzieć: i hate you ! Ja nie mam w swojej "kasetce" matówki z klinem :cry: (wczesnym wieczorem byłem wczoraj w parku, słabe światło, półmrok pod koronami drzew, efekty kiepskie)...

@mmm: za pozno ;)) ale dzieki za porady.

@kristofo: kupilem od znajomego zza oceanu. 150PLN na nasze

@cypis: mam analoga w domu z podobna matowka i po prostu nie zauwazylem, ze obraz przestaje plywac kiedy sie wceluje. ot... co ;-)
Andee moze miec nieco racji - w takim sensie, ze osobiscie zauwazam jedna rzecz: krece, widze ze jest dobrze, ale mimo wszystko czekam na potwierdzenie ostrosci z body. wniosek z tego taki, ze bez matowki z klinem zrobilbym prawdopodobnie tak samo ostre zdjecie, a samo wizualne potwierdzenie przez klin/mikroraster moze miec wieksze znaczenie psychologiczne dla fotografujacego i nieco przeklamuje plusy w porownaniu ze standardowa matowka kadyszki.

od rana jeszcze sie nie bawilem, po 16.00 powinienem znalezc pol godzinki na zabawy - wiec moze znajde jeszcze jakies roznice / podobienstwa pomiedzy zwykla, a ta z klinem. dam znac.

wish  Dołączył: 03 Mar 2007
chcialem jeszcze sie dowiedziec czy po wymianie matowki na ta z klinem widoczne sa czerwone podswietlenia aktywnego pola auto fokus?

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
wish napisał/a:
czy po wymianie matowki na ta z klinem widoczne sa czerwone podswietlenia aktywnego pola auto fokus?
są widoczne

Skocz do: