adamszmu  Dołączył: 17 Lut 2008
K10d zdjęcia z wbudowaną lampą i obiektywem manualnym
Witam
Wykonałem kilka zdjeć z obiektywem manualnym i kitem oraz wbudowaną lampa .
Wszystkie zdjęcia robione (tryb M) z obiektywem manualnym na identyczych ustawianiach jak w kicie wychodza przeswietlone.

Robiac z kitem lampa wykonuje kilka blysków prubnych przy manualu tego nie ma. Domyslam sie ze przy zdjęciach z kitem lampa ustawia automatycznie sile blysku a przy manualu tego nie robi dlatego zdjęcia są przyswietlone.

Czy faktycznie tak jest?

Jesli tak to czy jest mozliwosc wyłączenia automatyki błysku również przy kicie?(przynajmniej w trybie M)

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
adamszmu napisał/a:
Robiac z kitem lampa wykonuje kilka blysków prubnych przy manualu tego nie ma. Domyslam sie ze przy zdjęciach z kitem lampa ustawia automatycznie sile blysku a przy manualu tego nie robi dlatego zdjęcia są przyswietlone.
Czy faktycznie tak jest?
Tak. Z obiektywem bez styków nie działa P-TTL i lampa błyska pełną mocą.
adamszmu napisał/a:
Jesli tak to czy jest mozliwosc wyłączenia automatyki błysku również przy kicie?(przynajmniej w trybie M)
Zakleić styki. Lampa zacznie walić pełną mocą, kit stanie się obiektywem manualnym, ale chyba będzie zawsze robił zdjęcia na maksymalnie przymkniętej przysłonie (tak mi się wydaje, bo w obiektywach bez pierścienia przysłon listki są na maksa zamknięte a w trybie M ze szkłem bez styków bez pierścienia na szkle ani rusz).

Dzieki za odpowiedź
Troszke szkoda ze nie mozna wyłaczyć P-TTL w trybie manualnym.
Czy lampach wenetrznych istnieje mozliwosc ręcznej zmiany siły blysku?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
adamszmu napisał/a:
Czy lampach wenetrznych istnieje mozliwosc ręcznej zmiany siły blysku?

Z poziomu body jest korekcja energii błysku (w DL-u +1-2EV)

piotr_luk  Dołączył: 14 Kwi 2007
plwk napisał/a:
(w DL-u +1-2EV)
Podobnie w K10

Jest faktycznie jednak ta korekcja daje nie wiele. I ciągle dziala P-TTL
Mi zalezy bardziej żeby regulować siłe błysku, i zeby błysk niezaleznie od warunków byl zawsze taki sam.

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Niestety można jedynie uzyskać stałą siłę błysku przez zastosowanie obiektywu bez styków. Lampa błyska wtedy z mocą maksymalną. Regulacja siły tego błysku to chyba jedynie przez stosowanie dyfuzorów o wyznaczonej doświadczalnie sile tłumienia.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
Cytat
Mi zalezy bardziej żeby regulować siłe błysku, i zeby błysk niezaleznie od warunków byl zawsze taki sam
to kup lampe z podzialem sily blysku

Skocz do: