MLoxey  Dołączył: 13 Mar 2008
P-FA 50/1.4 vs. A 50/1.2
Witam. Przyglądając się obiektywom Pentax zauważyłem dwa podobne z wyglądu szkła (oznaczenia w temacie). Proszę o objaśnienie dlaczego jeden z nich kosztuje 1ooo zł a drugi 4ooo zł. Różnica w przesłonie niewielka, domyślam się, że chodzi tu o coś innego. Będę wdzięczny za informację. Pozdrawiam.

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
Ten drugi jest kultowy, ten pierwszy po prostu jest.

H.M.  Dołączył: 25 Kwi 2006
1.2 jest suuuper jasny i dla artystów, 1.4 jest tylko jasny i raczej dla amatorów i wyrobników.

Czy to możliwe, że taka mała różnica w przesłonie ma aż taki wpływ na cene? Jakby nie było nie jest to seria Limited, w tym przypadku mógłbym wierzyć, że cena podyktowana jest wyszukaną konstrukcją i parametrami. Ale zwróć uwagę, że w serii Limited nie masz takiego jasnego szkła a ceny są pobne. Czegoś tu nie rozumiem.

nichiren  Dołączył: 18 Lis 2006
Może po prostu skonstruowanie tak jasnego obiektywu z dobrymi parametrami jest 'nieco' kosztowniejsze...

ta różnica nie jest mała, tylko bardzo duża - i to widać na wielkości GO - albo raczej jej prawie braku ;) jak ktoś tym sie potrafi obsługiwać otrzyma niesamowite efekty - i za to właśnie ludzie tyle płacą.
A limitedy nic do rzeczy nie mają. raz, że ich wtedy nie było; dwa, że w limitedach płacisz za co innego.

gin z tonikiem  Dołączył: 17 Paź 2007
MLoxey, Popatrz sobie na Skąpcu, ile kosztuje nowy Canon 50/1.4 a ile 50/1.2. Szkło o takiej jasności, to po prostu najwyższa półka, jeżeli chodzi o 50-tki.

a oznaczenia P-FA i samo A nie mają tutaj wpływu na konstrukcję?

plwk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Oprócz tego FA 50/1.4 jet cały czas produkowany natomiast A 20/1.2 została wyprodukowana pewna ograniczona ilość i w tej chwili jest trudny do dostania.

MLoxey, nie

dan  Dołączył: 11 Sie 2006
MLoxey napisał/a:
a oznaczenia P-FA i samo A nie mają tutaj wpływu na konstrukcję?

Pierwszy to plastikowy AF drugi metalowy manual. Jednak cene tego drugiego dyktuje przede wszystkim ekstremalnie duzy otwor wzgledny.

Piotr  Dołączył: 24 Kwi 2006
Re: P-FA 50/1.4 vs. A 50/1.2
MLoxey napisał/a:
Witam. Przyglądając się obiektywom Pentax zauważyłem dwa podobne z wyglądu szkła (oznaczenia w temacie). Proszę o objaśnienie dlaczego jeden z nich kosztuje 1ooo zł a drugi 4ooo zł. Różnica w przesłonie niewielka, domyślam się, że chodzi tu o coś innego. Będę wdzięczny za informację. Pozdrawiam.

cena jest podytkowana popytem. Szkło A50/1.2 wg.B.Dimitrowa zakończono produkowac w 2004 roku, K50/1.2 w roku 1984.
http://kmp.bdimitrov.de/l...al/A50f1.2.html
http://kmp.bdimitrov.de/l...al/K50f1.2.html

ceny na ebayu za A50/1.2 raczej nie przekraczaja 2000 PLN, natomiast za K50/1.2 900PLN.

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Siedem poziomów (stare): http://www.kenrockwell.com/tech/7p.htm
NOM :mrgreen:

Krzychoo  Dołączył: 13 Wrz 2006
MLoxey napisał/a:
gratuluję odpowiedzi. robisz statystuki na forum?

Użyłem skrótu myślowego, może za dużego. Jak już koledzy wyjaśnili FA50/1.4 to masówka produkowana na dużą skalę po dzień dzisiejszy. Może ją mieć każdy, ostatnio za sporo mniej niż podany przez ciebie 1000 zł. Natomiast 50/1.2 to kawał starej, dobrej roboty, nieprodukowany, rzadki i pożądany. No i stąd różnica w cenie.

Odkryłem skąd moje wątpliwości. Otóż na pewnej stronie www pod obydwoma tymi obiektywami podpięte było to samo zdjęcie. Zastanawiało mnie to, że wyglądają identycznie a kosztują bardzo różnie. Teraz znalazłem tego f/1.2 i widzę, że to faktycznie obiektyw starszej daty. Dziękuję, pozdrawiam.

Skocz do: