olgierd12  Dołączył: 06 Maj 2008
k20+SDM
Witam
Mam pytanie dotyczące aparatu Pentax K20. Czytając wiele postów, testów można dojść do wniosku, że auto focus w Pentaxie jest po prostu kiepski. Jak się ma sprawa z obiektywami SDM. Czy jest jakaś poprawa ?(chodzi mi o konkretnie K20 + obiektyw SDM). Czy testując auto focus np. w aparacie Nikon D300 używa się obiektywów SWM czy bez tego "wynalazku" ? Czy wie ktoś jaka jest prędkość auto focusa takiego np D300 z taką np sigma 70-300mm F4-5.6 APO?
Nurtują mnie też sławne szumy. Na jednych stronach piszą o przewadze D300, A700, 40D, na innych odwrotnie, a czytając test optycznych to można stwierdzić że K20 to jeden z gorszych aparatów, w zasadzie to wszystko ma do bani... Od wizjera, stabilizacji po AF. Normalnie go chyba kupie po to by sprawdzić czy faktycznie jest taki do bani ;).
pozdrawiam.

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
olgierd12, - tak K20D jest do kitu - nie kupuj go bo szkoda kasy

TTomek  Dołączył: 02 Mar 2008
Dokładnie a przed zadaniem pytania poszukaj i poczytaj o k20d choćby tu: http://manufactura.home.p...pic.php?t=10518

lipalipski  Dołączył: 28 Mar 2007
olgierd12 napisał/a:
Czytając wiele postów, testów można dojść do wniosku, że auto focus w Pentaxie jest po prostu kiepski.

W 99 na 100 testów, tak właśnie jest.

olgierd12 napisał/a:
Czy wie ktoś jaka jest prędkość auto focusa takiego np D300 z taką np sigma 70-300mm F4-5.6 APO?

Około 150 km/h. Oczywiście mowa tu o prędkości maksymalnej, dostępnej jedynie dla idiotów, którzy szkło za 500 złotych podpinają do korpusu za ponad 5000.

ThomFoto  Dołączył: 07 Lis 2006
Fafniak napisał/a:
tak K20D jest do kitu - nie kupuj go bo szkoda kasy

Popieram to co napisał Fafniak.
od siebie dodam że predkość AF w k20 poprawi sie znacznie gdy cena puszki spadnie do akceptowalnego poziomu czyli ok 2,5 K. ;-)

WuWu84  Dołączył: 25 Wrz 2007
Dokładnie. Beznadziejny korpus. Szczególnie wizjer i stabilizacja ze wszystkimi obiektywami. Kup Canona 450D - optyczni bardzo sobie chwalą.

siwyyy77  Dołączył: 24 Lip 2007
lipalipski napisał/a:
dostępnej jedynie dla idiotów, którzy szkło za 500 złotych podpinają do korpusu za ponad 5000.

To jakbyś określił mnie... podpinam tamrona 70-300 do K20D :evil:

To chyba, moja i innych sprawa co do czego podpinamy i nie powód by wyzywać od idiotów :evil:

siwyyy77, a to chyba moja sprawa, co ja na ten temat myślę.

Zdano  Dołączył: 23 Paź 2006
lipalipski napisał/a:
to chyba moja sprawa, co ja na ten temat myślę

Ale nie wszystkie myśli trzeba koniecznie zamieniać w słowo pisane na publicznym forum.

Cóż, można żadnych myśli lub opinii nie wymieniać. IMHO bezsensem jest inwestowanie w drogi korpus, żeby potem używać budżetowych szkiełek. I tyle. A że nieładnego skrótu myślowego użyłem... przepraszam urażonych. Co samej istoty sprawy nie zmienia.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
lipalipski napisał/a:
IMHO bezsensem jest inwestowanie w drogi korpus, żeby potem używać budżetowych szkiełek. I tyle.

Każdy robi co chce. Co cię boli, że ktoś sobie przypnie byle co, do superpuszki? :evil:

cypis, a gdzie napisałem, że coś mnie boli?

Na forum wyrażamy opinie na temat korpusów, rozmaitych szkieł, ich zastosowania, sensu i bezsensu różnych działań w fotografii i fotografowaniu. Tak i ja, wyraziłem swoje zdanie. Więc co Cię boli cypis?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
lipalipski, czasami w dość kontrowersyjny sposób wyrażasz swoje zdanie - i myślę, że własnie to boli cypisa. O formę się rozchodzi, nie o treść.

Już na zaś, proszę o powściągliwość.

cypis  Dołączył: 18 Gru 2006
lipalipski napisał/a:
Więc co Cię boli cypis?

boli mnie, że wyraziłeś swoją opinię w taki sposób, jakbyś chciał się z kimś poszturchać, a nie dyskutować.
Można powiedzieć: - Warkę piją tylko idioci.
a można: - Nie piję Warki, bo mi nie smakuje.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
lipalipski, ja do korpusu za 2.5k podpinałem manualne szkło za 250zł, co daje jednakową proporcję. Mimo to czuję się w pełni władz umysłowych ;-)

Natomiast to, co sądzę o sposobie prowadzenia testów przez optyczne nie nadaje się do publikacji. Nie chodzi o pentaksa, ale o wypisywanie głupot tonem tak autorytatywnym i nadętym, że głowa boli.

Jarek Dabrowski, masz rację. Ale za formę przeprosiłem, zanim cypisa zdążyło to zaboleć, a na pewno zanim ból swój wyartykułował.

[ Dodano: 2008-05-06, 16:24 ]
Cytat
lipalipski, ja do korpusu za 2.5k podpinałem manualne szkło za 250zł, co daje jednakową proporcję. Mimo to czuję się w pełni władz umysłowych ;-)

Mi też się zdarza, ale te manuale mają jakość szkieł AF za ponad 1000. I to ma jakiś sens.

[ Dodano: 2008-05-06, 16:27 ]
cypis napisał/a:
boli mnie, że wyraziłeś swoją opinię w taki sposób, jakbyś chciał się z kimś poszturchać, a nie dyskutować.

A ja zreflektowałem się i przeprosiłem zanim się wypowiedziałeś. to po co jątrzysz, jakbyś chciał się poszturchać, zamiast dyskutować?

dyskusja rozgozała na dobre a czy ktoś może mi odpowiedzieć na pytanie zadane w pierwszym poście K20 + obiektyw SDM a auto focus ?

[ Dodano: 2008-05-06, 16:37 ]
przy okazji jakie obiektywy polecacie do k20d?

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
olgierd12 napisał/a:
przy okazji jakie obiektywy polecacie do k20d?
Normalnie zaraz chyba zamknę ten wątek.

Przejrzyj forum, dział "Obiektywy i filtry". Skąd mamy wiedzieć ile chcesz wydać i jakie ogniskowe Cię interesują? Jak chcesz, żeby Ci pomóc, to wykaż choć trochę dobrej woli.

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
olgierd12, jeszcze na rynku nie pokazał się "prawdziwy" obiektyw z napędem SDM. Te modele, które są dostępne, nie działają sprawniej od wersji śrubokrętowych.

LDevil napisał/a:
olgierd12, jeszcze na rynku nie pokazał się "prawdziwy" obiektyw z napędem SDM. Te modele, które są dostępne, nie działają sprawniej od wersji śrubokrętowych.

Dzieki za odpowiedz. O to mi chodziło.

Skocz do: