RockShock  Dołączył: 29 Kwi 2008
W kwestii osłon przeciwsłonecznych wkręcanych w gwint filtra
Heja,

Czy istnieją gdzieś osłony przeciwsłoneczne, które mają okresloną średnicę gwintu wkręcanego w obiektyw, i pozwalają jednocześnie wkręcić w osłonę filtr o innej średnicy?

Jedyne osłony jakie znalazłem, które w ogóle umożliwiają użycie filtra to gumowe składaki z allegro. Mają one taką samą średnicę obu gwintów. Ale moje dwa obiektywy mają 49mm średnicę filtra, a filtry mam na 52 - pytanie czy jest jakiś patent żeby móc je zastosować...

No i inne pytanie, czy do Pancolara 50 i Sonnara 135 lepiej brać osłonę tulipan, czy gumowy składak? Jak rozumiem wchodzi w grę tylko osłona wkręcana w gwint filtra?

dżejpi  Dołączył: 04 Paź 2007
RockShock napisał/a:
dwa obiektywy mają 49mm średnicę filtra, a filtry mam na 52 - pytanie czy jest jakiś patent żeby móc je zastosować

jest, możesz kupić redukcję z 49mm na 52mm, na nią nakręcić filtr a na filtr nakręcić osłonę przeciwsłoneczną o gwincie 52mm. Te gumowe nie są złe, tylko dobieraj do używanej ogniskowej, by nie zamontować na szerokokątnym osłony do długiego szkła.
Nie spotkałem osłon z redukcją gwintu - czy to w górę, czy w dół.
A czy tulipan, czy gumowa osłona to nieistotne. Ważne by osłona nie robiła winety.

rychu  Dołączył: 08 Paź 2006
Re: W kwestii osłon przeciwsłonecznych wkręcanych w gwint fi
RockShock napisał/a:
Heja,
Czy istnieją gdzieś osłony przeciwsłoneczne, które mają okresloną średnicę gwintu wkręcanego w obiektyw, i pozwalają jednocześnie wkręcić w osłonę filtr o innej średnicy?

Rozwiązanie: przejściówka o 1 lub 2 rozmiary większa, wkręcasz filtr, potem osłonę.
Cytat

czy do Pancolara 50 i Sonnara 135 lepiej brać osłonę tulipan, czy gumowy składak?

Sonnar ma własną wysuwaną osłonę.
Gumowe składaki są wygodne i można w nie wkręcać filtry, ale ogólnie są do d..y ;-)

rbucz  Dołączył: 01 Gru 2006
Re: W kwestii osłon przeciwsłonecznych wkręcanych w gwint fi
RockShock napisał/a:
brać osłonę tulipan, czy gumowy składak?

Jeśli nie winietuje , to gumowa jet wygodniejsza, siedzi sobie cały czas przykręcona, jednym ruchem można ją złożyć i np. schować aparat... Tylko żeby miała gwint, od strony zewnętrznej, bo nie wszystkie mają. Uwaga - czasem ta guma śmierdzi niemiłosiernie... :lol:

Michał K  Dołączył: 22 Lut 2007
ale gumowe wyglądają mniej profi ;-)

RockShock  Dołączył: 29 Kwi 2008
rychu napisał/a:
Sonnar ma własną wysuwaną osłonę.

Hehe, właśnie wczoraj to odkryłem ;)

GeloPa  Dołączył: 26 Mar 2008
mam gumowy składak i nie narzekam :-D w pełni spełnia moje oczekiwania i jeszcze jak się ją nakręci na polara to można kręcić filtrem :mrgreen:

p.s. mój model nie śmierdzi

Skocz do: