kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Takumary na M42
Ostatnio na Allegro widzialem takie Takumary

Oprocz gwintu M42 wyraznie widac popychacz przyslony jak w Pentaksie.
Czy po założeniu przejściowki na m42 bedzie w takim razie dzialal jak pentaxowa M-ka?

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Owszem, a niektórzy twierdzą, że nawet lepiej. Tylko trzeba ten łukowaty przełącznik z lewej dać na "manual". To akurat jest pięćdziesiątka SMC, fajne szkło...

kenzo  Dołączył: 23 Gru 2007
Dzięki za odpowiedź, idę polować na takiego w takim razie :-D

klimecki_  Dołączył: 12 Cze 2007
a_czacha napisał/a:
Owszem, a niektórzy twierdzą, że nawet lepiej.

no i bedzie dzialac Av na roboczej przyslonie (w M-kach nie bardzo)
pozdrawiam
kp

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
a_czacha napisał/a:
Owszem, a niektórzy twierdzą, że nawet lepiej. Tylko trzeba ten łukowaty przełącznik z lewej dać na "manual". To akurat jest pięćdziesiątka SMC, fajne szkło...

Sorry, ale jakoś mi się nie chce wierzyć.
Czy mógłbyś dać jakies linki i pokazać kto używa obiektywów M42 w ten sposób? Bo jeżeli dobrze Cię zrozumiałem, to z przejściówką M42/K ten obiektyw będzie się zachowywał jak typowa "M-ka": ostrzysz na pełnej dziurze, wciskasz zielony przycisk lub podgląd GO i aparat przymyka sobie przysłonę mierząc światło, następnie spust migawki i aparat przymyka sobie przysłonę powtórnie i robi zdjęcie.
Jak dla mnie to niewykonalne, ale chętnie dam się przekonać.

Nie jestem ekspertem w szklach M42, ale ta "dźwigienka" pokazana na zdjęciu to nie popychacz przysłony (tutaj tę funkcję spełnia "pin") ale indykator przysłony roboczej w bagnecie K - coś jak "Aperture Coupler A" na tej stronie: http://www.geocities.com/...sure_Bases.html

Jak dotąd nie słyszałem, żeby body z bagnetem K mogło sterować przysłoną w szkłach M42 z jakąkolwiek przejściówką...

pozdrawiam

a_czacha  Dołączył: 04 Wrz 2007
Hmmm.....Cóż mogę powiedzieć ponad to, że nie robię w zasadzie innymi obiektywami zdjęć, jak M42. Nie wiem dokładnie, jak działają bagnetowe M-ki. Mam jeden, używam rzadko. Owa łukowata wajcha w Takumarach służy do tego, aby przesłona była domknięta do numeru wybranego pierścieniem przesłony. Inaczej domyka się poprzez wciśnięcie tego sztyfcika z tyłu. W cyfrówce to raczej niewykonalne. Dlatego nie wspomniałem nawet o żadnym sterowaniu przesłoną z body. Wręcz przeciwnie - zwróciłem uwagę na konieczność włączenie trybu manual w obiektywie. Nie wspomniałem o przełączeniu manualnego ostrzenia, trybu Av, pierścienia przesłony w menu, bo i po co? To wiadomo z instrukcji. A o dźwigience będącej indykatorem, to już w ogóle nie wspomniałem. A tak w ogóle to słabo się znam na Takumarach :-)

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
a_czacha napisał/a:
...Mam jeden, używam rzadko. Owa łukowata wajcha w Takumarach służy do tego, aby przesłona była domknięta do numeru wybranego pierścieniem przesłony. Inaczej domyka się poprzez wciśnięcie tego sztyfcika z tyłu. W cyfrówce to raczej niewykonalne. Dlatego nie wspomniałem nawet o żadnym sterowaniu przesłoną z body. Wręcz przeciwnie - zwróciłem uwagę na konieczność włączenie trybu manual w obiektywie. Nie wspomniałem o przełączeniu manualnego ostrzenia, trybu Av, pierścienia przesłony w menu, bo i po co? To wiadomo z instrukcji. A o dźwigience będącej indykatorem, to już w ogóle nie wspomniałem. A tak w ogóle to słabo się znam na Takumarach :-)

Ja też się znam słabo :-) Ale zastanowiło mnie, że na pytanie czy taki Takumar z przejściówką będzie pracował jak "M-ka" odpowiedziałeś: "owszem..." - co według mnie jest niewykonalne, chociaż chciałbym się mylić :-)
Niewątpliwą zaletą obiektywów "M" lub "K" jest możliwość przymknięcia przysłony przez body podczas pomiaru światła i podczas robienia zdjęcia, i tego IMHO w połączeniu body z bagnetem KAF i obiektywem M42 nie da się osiągnąć. Więc wg mnie taki Takumar z przejściówką m42/K nie będzie jednak pracował jak "M-ka"

pozdrawiam

Skocz do: