ssimonw  Dołączył: 25 Maj 2008
  Pentax K100D super - ustawienie trybu zdjęcia Black White ?
Witam wszystkich z forum. Czy zdjęcia czarno-białe albo wykonywane w sepii mają mniejsze szumy niz kolorowe ? - nie chodzi mi oczywiście o obróbke zdjecia po jego wykonaniu. Nie doszukalem sie funkcji ustawienia takich trybów czego troche mi brakuje - nawet kompakty to mają a jest to przydatne. A moze cos pominąlem w instrukcji ?

predoo  Dołączył: 26 Sie 2006
tryb podglądu zdjęć, przycisk Fn, strzałka w prawo i masz filtry cyfrowe

dsk  Dołączył: 19 Mar 2008
ssimonw napisał/a:
Czy zdjęcia czarno-białe albo wykonywane w sepii mają mniejsze szumy niz kolorowe ?

Nie spodziewałbym się mniejszych szumów. Może jedynie tego, że szumy kolorowe nie będą tak przeszkadzać w zdjęciu B&W. Mniejsza ilość szumu w zdjęciu czarno-białym mogłaby być wtedy, gdyby zmienić matrycę z trójkolorowej mozaiki na sensory rejestrujące od razu w B&W... :-)

Od strony technicznej aparatów nie jestem na tyle obeznany - ale wlasnie pytałem o możliwość zrobienia zdjęcia B&W albo Sepii - nie zastosowanie filtr'a z aparatu czy programu. W Canonach jest taka opcja - znajomy twierdził ze zdjęcia w słabym świetle - wyższe ISO - wychodzą dużo lepiej - zdecydowanie niższe szumy - zastanawialem sie czy w Pentaxach równiez ..

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ssimonw napisał/a:
zdecydowanie niższe szumy
- malo prawdopodobne...chyba ze znajomy jako te mniejsze szumy rozumie brak kolorowego szumu

ssimonw napisał/a:
wlasnie pytałem o możliwość zrobienia zdjęcia B&W albo Sepii - nie zastosowanie filtr'a z aparatu czy programu.

nie ma aparatu z kolorową matrycą który robi bezpośrednio zdjęcia czarno białe no bo i jakby miało się to odbywać skoro czujnik rejestruje trzy składowe koloru RGB, odbywa się to przez konwersję za pomocą filtrów cyfrowych, niezależnie czy ty wybierasz filtr czy oprogramowanie za Ciebie, w Canonach jak i kompaktach zdjęcie jest konwertowane do B&W zaraz po zrobieniu automatycznie gdy wybrany zostanie odpowiedni tryb, jednak cały czas jest to obróbka programowa, Pentax nie ma takiego trybu więc musisz po zrobieniu zdjęcia wybrać interesujący Cie filtr

Reasumując temat - nie ma fizycznie opcji zrobienia zdjecia B&W ba K100 ?

jest tak jak wyżej napisałem, niestety automatycznego trybu nie ma

Fafniak  Dołączył: 19 Kwi 2006
ssimonw, - przeciez juz dostales odpowiedz

Reasumując temat - nie ma fizycznie opcji zrobienia zdjecia B&W ba K100 ?

[ Dodano: 2008-05-25, 16:44 ]
przez przypadek wysłałem podwójnie - dzieki za rozjaśnienie tematu - pozdrawiam

Bruinen  Dołączył: 03 Sty 2008
ssimonw napisał/a:
W Canonach jest taka opcja - znajomy twierdził ze zdjęcia w słabym świetle - wyższe ISO - wychodzą dużo lepiej - zdecydowanie niższe szumy - zastanawialem sie czy w Pentaxach równiez ..

W Pentaxach są mniejsze szumy w kolorze niż w C w B&W :P

Skocz do: