kristofo  Dołączył: 28 Lut 2007
Goodram czy Kingston?
Witam.
W ramach wymiany gwarancyjnej moge wymienić karte SD do mojej KaSetki. Z przyczyn "niezależnych od sprzedawcy" (kwestie czasowe) mogę wziąść:

* jednego KINGSTONA 2GB o normalne prędkości zapisu
lub
* dwa GOODRAM'y po 1GB HighSpeed.

Co mi radzicie? Nie wim jak te marki mają sie do siebie i jaka bedzie jakość każdej z nich.
Nie ukrywam, że zalezy mi na szybkiej odpowiedzi, (kwestie czasowe)

P.S. A swoją drogą to NAPRAWDE ODRADZAM kupowania wynalazków typu TakeMS. Droga przez mękę, dorga przez mękę, Same problemy.

bEEf  Dołączył: 28 Gru 2006
Cytat
dwa GOODRAM'y po 1GB HighSpeed

To.

Chmarski  Dołączył: 28 Mar 2007
Ja bym wziął Kingstona. Ale ja nie potrzebuję bardzo szybkiego zapisu na karty.

tref  Dołączył: 05 Wrz 2006
kristofo napisał/a:
dwa GOODRAM'y po 1GB HighSpeed.
ja wziąłbym zamiast Kinga 2GB jednego Goodrama 1GB. Skoro dają dwa, to moja odpowiedź jest jasna. Ale poczekaj na opinie innych.

Dziękuję bardzo....

[ Dodano: 2007-04-26, 12:40 ]
zamówiłem Goodrama :-)

Chmarski, goodramy mają wbrew pozorom lepszą opinię niż Kingstone.

Musiałem szybko podjąć decyzję, stąd ten pośpiech.
A teraz na spokojnie, bez stresu, poszukam watków poświęconych pamieciom i dowiem się czy to była dobra decyzja :-) Hihihihihi

bEEf, ale ja wolę większa kartę niż dwie mniejsze. Ogólnie lubię większe rzeczy :roll:
Fakt, nawet jak jeden GoodRam się zwali, to zostaje jeszcze drugi, ale nie mam do nich zaufania. Do Kingstona też nie bardzo mam.

Sam mam jednego Kingstona 2GB 133x, ale tylko dlatego, że mi go qmpel opchnął za 60 PLN. Normalnie bym go nie kupił.
Jesli chodzi o karty to mam zaufanie do jednej firmy - SanDisk. Jak kupuje coś bez świetnej okazji, to zawsze SanDisk.

Chmarski, też wolałem jedną większą, ale przekonałem się szybko, że to zły pomysł. Oprócz bezpieczeństwa, o którym wspominasz, jest jeszcze jedno - kilka razy wybrałem się na plener z kartą... spoczywającą w czytniku przy komputerze w domu. Gdyby nie to, że mam 2 karty (no, 3, bo jeszcze 512, którą dostałem w promocji z aparatem) i tą drugą noszę w torbie, to by mnie k...ca strzeliła, a tak... 8-)

screwdriver  Dołączył: 22 Mar 2007
Jeśli chodzi o Kingstona, to jego jakość wcale nie jest najwyższa. Kingston sam w sobie nie jest producentem kości pamięci, układy kupuje u innych producentów, a przy dużych zamówieniach dostaje je z własnym logo. Z doświadczenie serwisanta, mogę powiedzieć że Kingostona można polecić, ale głównie wtedy, jeśli na kościach pamięci, czy też kartach widnieje logo innego producenta. Takie egzemplarze rzadziej "padają". Goodramy sa naprawdę niezłe i wbrew pozorom (znów statystyka serwisanta) rzadziej zdarza się że sprawiają przykrą niespodziewajkę w postaci awarii. Bierz Goodramy!

bEEf, twoja opinia to dla mnie dodatkowy argument za Goodram x 2

Polar  Dołączył: 12 Mar 2007
w tym wypadku zdecydowanie Goodram x 2
wszystko juz bylo ..... :lol:

bEEf napisał/a:
kilka razy wybrałem się na plener z kartą... spoczywającą w czytniku przy komputerze w domu

Ja nie mam takich problemów logistycznych, bo przy podjaraniu się, że mogę w końcu pójść pofocić, zachowuje trochę zdrowego rozsądku. Małpi rozum? Owszem, ale z umiarem ;-)

Meggido  Dołączył: 05 Mar 2007
Chmarski napisał/a:
Małpi rozum?

Zwykłe roztargnienie. Myślisz o fotach, a karta w domu.

Jeszcze raz dziękuję wszystkim za opinie.

Meggido napisał/a:
Zwykłe roztargnienie. Myślisz o fotach, a karta w domu.

Tiaaa...

"Rozmowa w Rodzinie"
Osoby:
Żona - [Ż]
Mąż - [M]

[Ż] do [M]
- I nie mów do mnie więcej Głupia Cipa :!:
[M] do [Ż]
- Idziemy po zakupy... a kasę wzięłaś :?:
[Ż] do [M]
- O ja Głupia Cipa... zapomniałam :oops:

:evilsmile:

Chmarski, coś w tym jest, ale bez przesady. ;-)

Sorki, jakoś tak mi sie skojarzyło :oops:

Chmarski, tylko że ja aparat codziennie taszczę. Jakbym raz na ruski rok się wybierał, to bym pewnie celebrował wydarzenie tak jak Ty :-P

Skojarzenia dobra rzecz. :-D

Skocz do: