matb  Dołączył: 02 Lis 2006
Lightroom - jak? gdzie? którędy?
Czy da się i w jaki ewentualnie sposób w Lightroomie zrobić korektę perspektywy i dystorsji?
Żeby mi się domki nie zwężały do góry :-/

Jarek Dabrowski  Dołączył: 20 Kwi 2006
Nie.

A jak w lajtrumie można seryjnie otagować zdjęcia? Znaczy tak, że sobie zaznaczam kilka/naście/dziesiąt zdjęć i przyznaję im wspólny tak (keywaord). Bo jak zaznaczę ileśtam i wybiorę żądany tak (wpiszę w pole keyword) to mi go zalicza tylko do "aktywnego" zdjęcia, a nie wszystkich. Chyba, że źle wybieram, albo co....
A w ogóle jest jakaś instrukcja obsługi tego po polsku? Pisana, a nie filmik instruktażowy.

MORKO  Dołączył: 25 Mar 2007
matb, przy widoku "grid" masz na pasku na dole taką ikonkę z pojemnikiem farby w spreju(painter się nazywa chyba). Z listy obok wybierasz "keywords" wpisujesz to co chcesz obok i psikasz po zdjęciach, które chcesz otagować(zamalowane miniaturki są otaczane świecącą ramką).

dagio  Dołączył: 29 Lis 2006
matb, kluczem do dzialania jakiegos ustawienia na wszystkich wybranych fotach a nie tylko na aktywnym z tych wybranych, jest wyjscie z Develope do wlasnie widoku Grid.. zaznaczanie wielu w widoku Develope ma ograniczenia w stosunku do Grida

Sierek  Dołączył: 02 Lut 2008
matb napisał/a:
A w ogóle jest jakaś instrukcja obsługi tego po polsku? Pisana, a nie filmik instruktażowy

Dobry opis jest tutaj:
http://www.fotografuj.pl/...Lightroom/id/59

zasiu  Dołączył: 16 Gru 2006
Doczepię się do tematu. Gdy robię zdjęcia z założonym szkłem manualnym, do EXIF nie zapisuje mi się informacja o szkle i ogniskowej (właściwie zrozumiałe), chciałbym ją uzupełnić ręcznie w LR i nie mogę znaleźć takiej opcji - te pola są niedostępne. Jakieś pomysły?

No to kolejne pytanie. Chciałbym zrobić tak, żeby na płytę CD/DVD zarchiwizować sobie pliki PEF. A na dodatek, coby jeszcze wyeksportować ewentualnie na te płyty te dane, co je sobie LR zapisuje, te z przeróbkami plików. To się tak da zrobić? Bo widzę tylko opcje eksportu, że mi robi plik wynikowy (znaczy wywołane zdjęcie), albo wypalania pełnowymiarowych jotpegów.
Ewentualnie od biedy może tak, żeby dane z dysku przenieść na DVD, a te pliki LR zostawić w katalogu LRa. Tylko żeby ten LR "wiedział", że teraz pliki są na DVD i jakoś kojarzył swoje dane ze źródłem.
Jakby co, to na razie testuję LRa 2.0 beta, ale pewnie kupię sobie tego, co jest w sprzedaży.

costa  Dołączył: 11 Maj 2006
Zdaje się, że PEFy oraz XMP musisz zarchiwizować "ręcznie". Nie pamiętam, czy to kwestia ustawień, ale ja pliki XMP (te ze zmianami) mam w folderze z PEFami. Ponadto, przed archiwizacją eksportuję do pełnowymiarowych JPEGów, i też je archiwizuję. (Mam dwa archiwa: 'rawy' i 'jotpegi'). Zarchiwizowane pliki usuwam z folderów (fizycznie) ale nie usuwam za katalogu LR. Dzięki temu mam dostępny podgląd.

vito157  Dołączył: 28 Maj 2008
Jest taki polautomatyczny programik (darmowy) do korekcji perspektywy. Nazywa sie ShiftN, mozesz go pobrac stad:
http://www.marcus-hebel.de
Idealnie nie koryguje, ale w wiekszosci przypadkow da sie go zastosowac.
Enjoy!

Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Potwierdzam nic lepsze za free nie ma.
Korekta tym programem to bajka..

LDevil  Dołączył: 30 Maj 2007
matb napisał/a:
No to kolejne pytanie. Chciałbym zrobić tak, żeby na płytę CD/DVD zarchiwizować sobie pliki PEF. A na dodatek, coby jeszcze wyeksportować ewentualnie na te płyty te dane, co je sobie LR zapisuje, te z przeróbkami plików.

File/Export catalog...
Dodatkowo poszukaj sobie w swoim profilu plików z rozszerzeniem .lrcat
To własnie w nich LR trzyma wszelkie ustawienia. Wiec teoretycznie przenosisz taki plik na inny komputer, otwierasz go w LR, a następnie przegrywasz swoje zdjęcia, uaktualniasz lokalizację katalogów i wszystko teoretycznie powinno grać.
matb napisał/a:
Ewentualnie od biedy może tak, żeby dane z dysku przenieść na DVD, a te pliki LR zostawić w katalogu LRa. Tylko żeby ten LR "wiedział", że teraz pliki są na DVD i jakoś kojarzył swoje dane ze źródłem.
Prawoklik na odpowiednim katalogu i "Update Folder Location".

Skocz do: