Markus  Dołączył: 21 Mar 2007
Development snapshot: Download RT v2.4m1
Nowa wersja więcej na :

http://www.rawtherapee.com/?mitem=3&artid=24

Z nowości w RT 2.4 :

-bardzo ładny i czytelny interfejs użytkownika
-pełna obsług EXIF
-nowa funkcja odzyskiwania prześwietleń

Polecam działa nawet stabilnie...

Eldred  Dołączył: 16 Paź 2007
eh.. chętnie bym na niej podziałał, ale czekam na nowe ubuntu, bo windows mi sie popsuł i nie uruchamia RT, podczas instalacji dema jakiejś gry, dograły się nowe biblioteki C++, które uniemożliwiają mi uruchomienie RT. Dowiedziałem się, że tego problemu nie da się naprawić bez przeinstalowywania systemu, a microshit w tym przypadku pomaga jedynie telefonicznie (?!?)
w każdym razie, na razie jadę na becie lightrooma 2 (do końca sierpnia), a potem go pewnie kupie, jeśli to tego czasu będzie wersja pod linuxa to właśnie taką, chodzi zdecydowanie lepiej (tak jak i RT zresztą).

Ja dla mnie LR ma zbyt mało czytelny interfejs za dużo opcji do katalogowania itp.
RT w nowej odsłonie wygląda bardzo przejrzyście..
Cena LR też nie jest mała.
Obecnie jakbym miał coś kupić to tylko Silkypix...

o rany!! przepraszam pomyliło mi się zupełnie, lightrooma potestuję do końca sierpnia, a potem prawdopodobnie kupię lightzone (bardziej przejrzysty i wygodny programik) i o to mi chodziło.

Też się zastanawiałem na Lightzone ale jakość wynikowych jpg jest dosyć słaba..
Wywołaj sobie te same zdjęcie zrobione w trudnych warunkach Silkypix i LZ i porównaj opcją compare z Faststone Viewer...
Do czasu jak nie powiększasz zdjęcia jest ok...

hmm.. porównam, najbardziej nie lubię w tego typu programach jednej przypadłości, otóż w programie zdjęcie przerobione wygląda super a już zapisane i otworzone innym programem okazuje się mieć ogromne szumy i zniekrztałcenia, najgorsza w tym jest picasa, rozjaśniasz fotkę, wszystko cacy, a potem otwierasz faststonem a tam szumy z białymi kropkami przepalonymi od rozjaśniania.

LZ 3.4 ma 2 główne wady :

- wyostrzanie bez podglądu lupą tak jak w RT

- artefakty demozaikowania w wynikowych jpg.

Zalety Silkypix 3.0 Free i full :

-wyostrzanie w 99 % przypadków wystarczy ustawić na Natural i jest ok.

-łagodne odszumianie wynikowych zdjęć (niebo wygląda najlepiej z wszystkich raw konwerterów)

Wada :

-słaba autoekspozycja (nie tylko w Silkypix ten problem występuje)

-dosyć wolny zapis wynikowych jpg..

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
Eldred napisał/a:
Dowiedziałem się, że tego problemu nie da się naprawić bez przeinstalowywania systemu

Z gazetami komputerowymi były publikowane wersje pełne/darmowe/niekoniecznie najnowsze/w pełni funkcjonalne programów do robienia kopii jako obrazu partycji: Acronis TruImage oraz Paragon Drive Image/Hard Disk Manager. Mając dwie partycje (systemowo-programową np.20 GB oraz resztę) na drugiej partycji (lub wprost na DVD) robisz obraz partycji startowej i dopiero potem sobie testujesz coś. Jak nie pasuje - to wracasz partycję z obrazu - liczba format-C spadnie do zera 8-)

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
A w windowsach nie ma tego out-of-the-box? W Windows Server 2008 wlasnie sobie zrobilem backup systemu.

dz.

a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
Markus napisał/a:
LZ 3.4 ma 2 główne wady :
- wyostrzanie bez podglądu lupą tak jak w RT
[...]

Mam Lightzone 3.5 (kupione, a jak). Lupy nie ma, ale to nie jest wielki problem. Po prostu przed wyostrzeniem ustawiasz skalowanie obrazu 1:1.
LZ ma inną wadę. Brak możliwości (lub jeszcze nie znalazłem jak to zrobić) korygowania poszczególnych kolorów. Czegoś na kształt panelu HSL/Color/Gray w Lightroom.

?? Przecież jest dopiero beta wersji 3.4 a Ty masz już wersję 3.5?
A po za tym to nie rozumiem o co ci chodzi jest korekcja konkretnych kolorów, mało tego kazdy efekt można zastosować do wybranego zakresu kolorów, a jest normalnie saturacja, temperatura, tint, vibrance, itd..

A może chodzi o suwaki rgb?

a.d.a.m  Dołączył: 15 Sty 2007
Eldred napisał/a:
?? Przecież jest dopiero beta wersji 3.4 a Ty masz już wersję 3.5?
A po za tym to nie rozumiem o co ci chodzi jest korekcja konkretnych kolorów, mało tego kazdy efekt można zastosować do wybranego zakresu kolorów, a jest normalnie saturacja, temperatura, tint, vibrance, itd..
A może chodzi o suwaki rgb?

U mnie wyraźnie poakzuje się LightZone version 3.5 (9412).
Co do korekcji kolorów - ok, w takim razie jest ale jakoś tak znacznie mniej intuicyjnie/wygodnie niż w Lighroom (przynajmniej dla mnie mnie wygodnie).

zorzyk  Dołączył: 21 Kwi 2006
dzerry napisał/a:
A w windowsach nie ma tego out-of-the-box?
W XP Pro jest program do robienia backupu katalogów i plików. Zresztą są te #@&* punkty odtwarzania, ale nie korzystam z tego wynalazku. :->

Pisałem o Paragon/Acronis do zrobienia kopii partycji systemowej w rozumieniu zrobienia obrazu, a nie kopii wskazanych katalogów/[lików). Taki obraz odtwarza sie w razie potrzeby nie wchodzac w ogóle do Windowsa, więc jakaś demolka trojanem czy czymś podobnym jest usuwana przez zapisanie zawartości partycji sprzed inwazji, albo sprzed zainstalowania wersji testowej, itp. itd.

maad11  Dołączył: 28 Lip 2007
Ja właśnie 2 dni temu przywróciłem partycję Windowsową za pomocą Acronis. Polecam, szczególnie, że wersja testowa 15-dniowa, do ściągnięcia ze strony producenta pozwala na zrobienie backupu i nagranie startowego DVD. Ja skorzystałem z wersji trial już ponad rok temu, po postawieniu świeżego systemu z podstawowymi sterami, następnie trial usunąłem a zrobiony backup był "jak znalazł" kiedy go potrzebowałem.

pozdrawiam

Za 4 dni kończy się betka LZ 3.4 dla Linuxa którą się bawię zobaczymy co firma wymyśliła.
Czy wersja na Linuxa będzie za free czy tańsza od windowsowej?
Te kolorki to pewnie w GIMPie można podregulować..

Boczek  Dołączył: 30 Mar 2008
Odnośnie RawTherapee - w poprzedniej wersji nie miałem problemu z TIFF 16bit. Obecnie w tym formacie zamiast zdjęcia jest jakaś kasza. Na forum RT chłopaki coś wspominają na ten temat, ale chyba przespali lekcje jęz.polskiego - w ogóle nie można ich zrozumieć. Wizualnie RT 2.3 bardziej mi pasuje, toteż wracam na czas nieokreślony do tej wersji.

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
Eldred napisał/a:
czekam na nowe ubuntu,
już jest, tylko nie mam czasu zainstalować
Eldred napisał/a:
bo windows mi sie popsu

też mi nowość
Eldred napisał/a:
podczas instalacji dema jakiejś gry, dograły się nowe biblioteki C++
opcja "przywracanie systemu" z menu powinna pomóc
Eldred napisał/a:
Dowiedziałem się, że tego problemu nie da się naprawić bez przeinstalowywania systemu
kolejny cudowny fjuczer M$
Eldred napisał/a:
a microshit w tym przypadku pomaga jedynie telefonicznie (?!?)
odpłatnie, nie chcesz wiedzieć ile kosztuje porada
Eldred napisał/a:
jeśli to tego czasu będzie wersja pod linuxa
Adobe w końcu trochę rusza w stronę otwartych systemów, ale raczej stawiają na zgodność swoich aplikacji z WINE (http://www.winehq.org/) a raczej pomagają twórcom WINE dopasować się do programów ADOBE - nieźle kombinują - po co samemu ruszyć tyłek i napisać coś pod Linuksa, skoro wystarczy dać dokumentację odpowiednim ludziom i oni sami (i za darmo!) zrobią, że Linux odpali nasz program - wygodnickie, nie ma co

jacek_placek  Dołączył: 06 Mar 2008
Witam. Faktycznie RT 2.4m1 robi kaszanę zapisując plik w formacie TIFF 16. Niekiedy wychodzą ciekawe efekty. Jednak moim zdaniem interfejs jest nieco lepszy, wygląda na krok w dobrym kierunku.

dzerry  Dołączył: 01 Maj 2006
cerfes napisał/a:
po co samemu ruszyć tyłek i napisać coś pod Linuksa, skoro wystarczy dać dokumentację odpowiednim ludziom i oni sami (i za darmo!) zrobią, że Linux odpali nasz program - wygodnickie, nie ma co
Dlatego, ze gdyby wydali oficjalnie cokolwiek pod Linuksa, musieliby to wspierac. Powodzenia! Z pierdyliardem dystrybucji, sterownikami reverse-engineering do wielu urzadzen graficznych, roznymi srodowiskami graficznymi, ograniczonymi mozliwosciami profilowania i kalibracji. Przy odpowienich nakladach pewnie by sie udalo, ale kto by to potem kupil? Trzech napalencow i dwoch przez pomylke, a reszta by sciagnela z mula.

dz.

cerfes  Dołączył: 03 Kwi 2008
dzerry napisał/a:
Z pierdyliardem dystrybucji, sterownikami reverse-engineering do wielu urzadzen graficznych, roznymi srodowiskami graficznymi, ograniczonymi mozliwosciami profilowania i kalibracji.

Kolega zapomina o modularnej budowie - piszesz proces w C++/C#/Python'ie czy czym tam tylko se chcesz, Linux i tak łyknie każdy nawet najbardziej orientyalny język, GUI aplikaci w oparciu o takie GTK+ i działa na wszystkim co powstało w ostatnich dwudziestu latach. Jakoś inni wydawcy nie mają problemu z heterogeniczną tylko na pierwszy rzuto oka (!!!) budową rodziny systemów uniksowych. Po pierwsze z powodu sztywnej polityki wydawców jądra - kernel.org po drugie z powodu wielkiej elastyczności systemów - jak dobrze napiszesz aplikację to ruszy pod BSD, niektóre nawet na solariksie :)
dzerry napisał/a:
sterownikami reverse-engineering do wielu urzadzen graficznych, roznymi srodowiskami graficznymi, ograniczonymi mozliwosciami profilowania i kalibracji.

od tego już jest xserwer i środowisko graficzne - paradoksalnie to właśnie pod linuksem działa dużo więcej aplikacji wszelakiego typu - z połową windowsowych włącznie (vide WINE - już nawet giery pod 3D niektóre chodzą)
dzerry napisał/a:
ale kto by to potem kupil? Trzech napalencow i dwoch przez pomylke, a reszta by sciagnela z mula.

tu owszem, jak najbardziej masz rację. szkoda, że niektórzy wciąż nie zauważają, że era płatnego oprogramowania się kończy. i to coraz szybciej

Skocz do: