pawelek-79  Dołączył: 06 Wrz 2006
Zmiana K10 na K20
Witam.
Zastanawia mnie pewna rzecz. Jak zauwazylem juz sporo osob przesiadlo sie z K10D na K20D. Jednoczesnie chyba wszyscy stwierdzaja, ze K20D to ewolucja a nie rewolucja. Co w takim razie dala wam przesiadka ???
Ja mam K110D i zastanawiam sie, czy mialaby dla mnie sens jakakolwiek przesiadka w tej chwili. A przeciez przejscie z 6 do 10 mpx to znacznie wieksza roznica niz przejscie z 10 na 14. Co ma takiego w sobie K20D, ze zdecydowaliscie sie zmienic aparat ???
- dostem do ustawienia BF/FF i pamiec ustawien dla kilku obiektywow. Ok, ale czy tak duzo osob mialo z tym problem, aby z tego powodu sie przesiadac ?
- LV - hmmm. W takiej formie w jakiej jest w K20D to chyba lepiej zainwestowac w Zigview z odczepianym monitorem
- mapowanie brudu na matrycy? fajny i uzyteczny dodatek, ale chyba w gruncie rzeczy malo istotny
- 14mpx? A chyba wszyscy* juz krzycza, ze wyscig na mpx juz nie ma sensu w APS-C. To tak jakby krzyczec, ze wielkosc nie ma znaczenia i martwic sie - dlaczego moj jest taki maly ;)

Moze przegapilem jakies dyskusje na ten temat w watku o K20D?

* Adam Śmiałek jak zwykle pod prąd ;)

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
pawelek-79 napisał/a:
Co w takim razie dala wam przesiadka ?

Frajdę ;) co też nie jest bez znaczenia.
Lepiej działający AF
Wyższą użyteczną czułość.
Przyzwoite jpg.
Zwiększenie dynamiki zdjęcia (różnica jest nieduża, ale jest)

papcio napisał/a:
Frajdę ;)

Tego nie kwestionuje :mrgreen:
Ale pozostale elementy?
- prawdziwi diehardzi robia w raw, wiec JPG z puszki nie powinny cie interesowac :evilsmile:
- po ciemku nie robi sie zdjec, wiec po co wyzsza uzyteczna czulosc? Poza tym jest neat image, noise ninja itp.
- AF w K10D podobno calkiem dobry
- wieksza dynamika - kup Fuji S3. Mozna juz za calkiem przystepna cene wychaczyc uzywany. A za roznice w cenie calkiem fajny obiektyw do niego mozna dolozyc :evilsmile:

Oczywicsie moje pytania tycza sie glownie amatorow, ktorzy nie zyja z fotografii i nie potrzebuja ciagle gonic za najlepszym sprzetem, zeby ich konkurencja nie ubiegla.

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
pawelek-79, też nie wiem czemu się przesiadają.
Ale co tam, mają kasę to mogą się przesiadać :D
tylko im zazdrościć, że mogą sobie pozwolić. .

a ja sobie go zakupie wtedy kiedy wyjdzie k30D ^^ bo będzie dostępny pewnie za 1/3 teraźniejszej ceny

A ja sobie kupie K200D. Za jakis czas. Tylko nie do konca wiem, po co.

A! Juz pamietam!
- przycisk RAW na wierzchu (moim zdaniem to amatorom bardziej sie przydaje, ktorzy robia zdjecia w JPG a czasami/czesto chca zrobic w raw, bo wiedza, ze beda chcieli nad tym kadrem w domu popracowac. Zawodowcy i tak robia albo non stop w raw albo w jpg, ale oni wiedza co i dlaczego).
- obsluga SDM. Zamierzam w przyszlosci zakupic takie obiektywy (zakladam, ze wczesniej czy pozniej i tak firmy wycofaja sie z silnika w body, chociaz poza cieciem kosztow, to nie widze powodu, badz co badz pozbycie sie jednego silnika w body wymusza wstawienie silnika do kazdego szkla - suma sumarum nabywca musi za to zaplacic).
- SR, co do ktorego przydatnosci w moim przypadku mam watpliwosci, ale fajnie miec. Oszczedzilem na SR 50$. Wtedy to bylo dla mnie duzo. Teraz nie jest :-D

papcio  Dołączył: 20 Kwi 2006
pawelek-79 napisał/a:
po ciemku nie robi sie zdjec, wiec po co wyzsza uzyteczna czulosc?

Zupełnie po ciemku nie zrobisz, a jak światło jest bardzo ubogie, to juz różnica jest ;)

pawelek-79 napisał/a:
AF w K10D podobno calkiem dobry

dobry - lepszy - najlepszy, choć niektórzy twierdzą, że lepsze jest wrogiem dobrego.

pawelek-79 napisał/a:
prawdziwi diehardzi robia w raw, wiec JPG z puszki nie powinny cie interesowac

jpg ma parę zalet od objętości, po mżliwość przesłania osobie, ktora nie potrafi bawić się RAW

YellowLabel napisał/a:
Ale co tam, mają kasę to mogą się przesiadać :D

Jeszcze K10 mozna sprzedać za w miarę rozsądne pieniądze, za chwilę będzie po gwarancji i duuużo taniej.

BAN YellowLabel  Dołączył: 30 Mar 2008
pawelek-79, co do obsługi SDM - k100D super ma już taką funkcję. Wiec niepotrzebny Ci k200D :)

YellowLabel napisał/a:
co do obsługi SDM - k100D super ma już taką funkcję.

Ale nie ma przycisku RAW, nie ma uszczelnien, no i jak ja bede za rok wygladal z lustrzanka, ktora ma mniej pikseli niz telefony komorkowe :!: :?: :evilsmile:

Z drugiej strony - mam przepastne archiwa zrobione aparatem 3mpx i 6mpx. Jak sie przeniose na 10 to bede musial nauczyc sie podejmowac meskie decyzje w stylu - te zdjecie jest juz takie jak powinno byc, kadrujemy w dol do 4-5mpx i oryginal do kosza :evilsmile:

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
pawelek-79 napisał/a:
po ciemku nie robi sie zdjec
Parę razy robiłem mecze piłki ręcznej na ISO 1600(max w k10D) przy przysłonie 2.8. Czasami to było mało. Więc dobre wysokie ISO przydaje się.
pawelek-79 napisał/a:
prawdziwi diehardzi robia w raw, wiec JPG z puszki nie powinny cie interesowac :evilsmile:
Mając w niedzielę k20D byłem mile zaskoczony jakością jpg-ów.

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Jak zaczynałem przygodę z lustrzanką to się podniecałem dyskusjami czy warto przesiadać się np. z DS2 na K10. Teraz wiem że zamiast nowszego body lepiej kupić dobre szkiełko. Nowsza puszka nie da nam więcej światła z kita ;-)

argawen  Dołączył: 19 Kwi 2006
Enzo napisał/a:
Teraz wiem że zamiast nowszego body lepiej kupić dobre szkiełko.
Lepiej nowe body+szkło :-P

Enzo  Dołączył: 20 Gru 2006
Cytat
Lepiej nowe body+szkło :-P

+ nową modelkę ;-)

Skocz do: